4 Resepi Butter Chicken

Chicken Butter atau Malaysian Buttermilk Chicken adalah hidangan ayam yang popular di Malaysia dan Singapura yang menggabungkan ayam goreng rangup dengan sos berkrim yang diperbuat daripada mentega, susu pekat, dan rempah-ratus seperti daun kari dan cili burung. Walaupun namanya “buttermilk”, hidangan ini sebenarnya tidak menggunakan buttermilk asli tetapi menggunakan campuran mentega dan susu pekat untuk menghasilkan rasa yang creamy dan kaya.

Hidangan ini terkenal kerana ayam yang goreng hingga rangup dan kemudian dicampur dengan sos berkrim yang diperbuat daripada susu pekat dan mentega. Chicken Butter adalah hidangan zi char yang klasik dan sangat mirip dengan salted egg yolk chicken tetapi menggunakan sos mentega yang creamy sebagai gantinya.

1. Resepi Butter Chicken Pedas

Bahan-bahan

  • Isi ayam (dipotong kecil)
  • 1 biji putih telur
  • Garam dan lada sulah
  • Tepung jagung / tepung goreng serbaguna
  • 4 ulas bawang putih (dicincang)
  • 3-4 biji cili api (dihiris nipis)
  • 3 tangkai daun kari
  • 2 sudu besar butter
  • 1/2 cawan susu cair

Cara buat butter chicken

  1. Perapkan ayam yang sudah dipotong dengan putih telur, garam dan lada sulah selama 15 minit.
  2. Gaulkan ayam ke dalam tepung dan goreng hingga kekuningan. Ketepikan.
  3. Cairkan butter dan masukkan bawang putih. Tumis hingga agak layu.
  4. Masukkan daun kari dan cili padi. Gaul lagi dan tuangkan susu cair.
  5. Perasakan dengan garam dan gula.
  6. Apabila kuah sudah pekat, masukkan ayam dan gaul sebati. Sedia untuk dihidang.

Sumber: Yati Mohd dari Masak Apa Hari Ni

 

2. Resepi Butter Chicken Ala Jibril

Bahan-bahan

  • Isi ayam (dipotong kecil)
  • 1 biji putih telur
  • Garam dan lada sulah
  • Tepung jagung
  • 4 ulas bawang putih (dicincang)
  • 7-9 cili api (hiris nipis)
  • 3 tangkai daun kari
  • 2 sudu besar butter
  • 1/2 tin susu cair/sejat
  • 1 sdb susu pekat manis
  • Pati ayam
  • Gula dan garam

Cara buat butter chicken

  1. Perapkan ayam dengan telur, garam dan lada sulah selama 15 minit.
  2. Selepas 15 minit gaulkan ayam dengan tepung dan goreng sehingga keperangan. Ketepikan.
  3. Cairkan butter dan tumis bawang putih sehingga layu, masukkan daun kari dan cili. Tumis sehingga naik bau.
  4. Masukkan susu cair dan susu pekat.
  5. Perasakan dengan garam dan pati ayam. Tak perlu masukkan gula kerana susu pekat dah manis.
  6. Jika nak pekat, masukkan sedikit air tepung jagung.
  7. Masukkan ayam dan gaul sebati.

Sumber: Ainn Mustafar dari Masak Apa Hari Ni

 

3. Resepi Butter Chicken Kari

Bahan-bahan

  • Isi ayam
  • Serbuk kunyit
  • Serbuk cili
  • Serbuk kari ayam
  • Tepung Bestari pedas
  • Bawang putih
  • Daun kari
  • Susu cair
  • Garam
  • Gula
  • Tepung jagung

Cara buat butter chicken

  1. Gaulkan ayam dengan serbuk kunyit, serbuk cili, serbuk kari ayam dan tepung bestari.
  2. Goreng sehingga keperangan dan ketepikan.
  3. Panaskan butter, tumis bawang putih dan daun kari.
  4. Masukkan serbuk kunyit, serbuk kari, serbuk cili, susu, garam dan gula. Gaul sebati sebentar.
  5. Pekatkan kuah dengan campuran air dan tepung jagung.
  6. Masukkan ayam yang dah siap digoreng.

Sumber: Noor Khadijah dari Masak Apa Hari Ni

 

4. Resepi Butter Chicken Yummy

Bahan-bahan

  • 14-16 ketul ayam dipotong kecil
  • 1 cawan susu segar
  • 7 sudu butter
  • 20 helai daun kari
  • 4 biji bawang merah (dicincang halus)
  • 6 ulas bawang putih (dicincang halus)
  • 6 sudu besar tepung gandum
  • 3 sudu besar tepung jagung
  • 1 sudu kecil serbuk lada sulah
  • 1 sudu kecil garam
  • 3/4 sudu besar gula
  • 1 biji telur
  • 1 sudu kecil tepung jagung (untuk kuah)

Cara buat butter chicken

  1. Gaulkan ayam dengan telur dan serbuk lada putih. Perapkan dalam 15 minit.
  2. Di dalam bekas lain, campurkan tepung gandum dan tepung jagung. Masukkan garam dan kacau sebati.
  3. Masukkan ayam yang sudah diperap dan salutkan dengan tepung.
  4. Goreng ayam sehingga kekuningan. Angkat dan ketepikan.
  5. Panaskan butter, masukkan bawang putih dan merah. Tumis hingga naik bau.
  6. Masukkan daun kari dan cili api. Gaul sebati. Masukkan susu pekat dan tepung jagung.
  7. Tambahkan gula dan biar sehingga kuah mendidih.
  8. Masukkan ayam dan kacau sebati hingga siap.

Sumber: Ariana Sofia Ahmad dari Masak Apa Hari Ni

 

Variasi Menu Moden Bagi Ayam

1. Salted Egg Yolk Chicken

Hidangan ayam goreng yang dicelup dengan sos telur masin yang creamy dan berlemak. Ayam yang rangup dicampurkan dengan sos telur masin yang memberikan rasa masin-manis yang unik dan sangat addictive.

2. Cereal Chicken

Ayam goreng yang dicampur dengan bijirin (cereal) yang telah digoreng sehingga rangup bersama daun kari dan cili burung. Hidangan ini memberikan kontras tekstur yang menarik antara ayam yang lembut dengan cereal yang rangup.

3. Sweet and Sour Chicken

Ayam goreng yang dimasak dengan sos masam manis yang diperbuat daripada tomato, nanas, dan sayur-sayuran. Hidangan ini popular kerana keseimbangan rasa masam dan manis yang menyegarkan.

4. Honey Chicken

Ayam goreng yang disalut dengan sos madu yang manis dan sedikit melekit. Hidangan ini sangat digemari kerana rasa manis madu yang natural dan tekstur ayam yang rangup di luar tetapi lembut di dalam.

Leave a Comment