Ayam masak merah ialah sejenis hidangan ayam yang dimasak dalam sos yang pekat dan berwarna merah. Ayam masak merah mempunyai rasa pedas dan sedikit manis, dengan aroma yang harum. Bahan-bahan utama untuk membuat ayam masak merah adalah ayam, cili merah, bawang merah, bawang putih, halia, serai, daun limau purut, santan, serta rempah-ratus seperti jintan manis, bunga lawang, dan kayu manis.

Ayam terlebih dahulu digoreng sehingga keperangan sebelum dimasak dalam sos rempah yang telah dikisar halus. Santan kemudiannya ditambah dan hidangan ini dimasak sehingga kuah menjadi pekat dan ayam pula empuk dan sebati dengan rempah. Ayam masak merah sering dijumpai dalam hidangan bufet untuk kenduri-kendara seperti perkahwinan, hari raya, atau majlis keraian lain.

1. Resepi Ayam Masak Merah Kenduri

Resepi ayam masak merah sedap

Bahan-bahan

  • 1 ekor ayam
  • 3 biji bawang besar
  • 4-5 ulas bawang putih*
  • 1 1/2 inci halia*
  • 3-4 senduk cili kisar
  • 5 sudu besar sos cili
  • 2 biji tomato
  • 2 batang serai (diketuk)
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 3 biji bunga lawang
  • 5 buah pelaga
  • Garam dan gula secukupnya

Cara buat ayam masak merah kenduri

  1. Potong kecil dan basuh bersih ayam.
  2. Gaulkan ayam dengan garam dan kunyit, goreng separuh masak.
  3. Kisar bahan bertanda *.
  4. Panaskan minyak, tumis kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga sampai naik bau. Masukkan serai dan tumis lagi.
  5. Masukkan bahan kisar dan tumis sehingga garing. Masukkan cili kisar dan masak sehingga garing.
  6. Masukkan sos cili dan tomato. Biar seketika dan kacau sekali sekala.
  7. Perasakan dengan garam dan masukkan ayam tadi. Gaul sehingga masak.

Sumber: Salimah Olie dari Masak Apa Hari Ni

2. Resepi Ayam Masak Merah Mudah

Cara buat ayam masak merah

Bahan-bahan

  • 1 ekor ayam
  • 1 genggam cili kering*
  • 2 biji buah tomato*
  • 1 biji lobak merah*
  • 3 biji bawang besar*
  • 5-6 biji bawang putih*
  • Halia*
  • 1/2 sudu kecil jintan manis*
  • Secubit jintan putih*
  • 4 sekawan
  • 1 batang serai (dititik)
  • Sehelai daun pandan (disimpul/potong)
  • 4-5 sudu sos cili
  • 1 biji bawang besar (dimayang)

Cara buat ayam masak merah

  1. Gaul ayam dengan kunyit dan garam. Goreng sekejap bagi kering air sahaja.
  2. Kisar bahan bertanda *.
  3. Panaskan minyak goreng ayam tadi, tumis 4 sekawan, serai dan daun pandan.
  4. Apabila sudah wangi, masukkan bahan kisar tadi, masak sehingga bahan sebati.
  5. Masukkan ayam dan sos cili. Kacau dan masak sehingga pecah minyak.
  6. Perasakan dengan garam dan gula.
  7. Masukkan bawang besar dan tunggu sehingga masak.
  8. Taburkan daun sup untuk hiasan.

Tips:

  1. Cili kering harus direbus dan dibasuh bersih untuk dapatkan warna menarik.
  2. Jintan manis harus lebih dari jintan putih.

Sumber: Ruslan N Melor dari Masak Apa Hari Ni

3. Resepi Ayam Masak Merah Dengan Susu Cair

Resepi ayam masak merah nasi tomato

Bahan-bahan

  • 1 ekor ayam
  • 3 biji bawang besar*
  • 4 ulas bawang putih*
  • 1 ruas lengkuas*
  • 1 ruas halia*
  • 2 batang serai*
  • 4 sekawan
  • 1 senduk cili kisar
  • 1/2 tin puri tomato
  • 1 batang lobak merak (kisar halus bersama air)
  • 2 sdm sos tomato
  • 1 sdm sos cili
  • 4 sdm gula perang
  • 1 sdt garam
  • 1/2 sdt cukup rasa
  • 1/2 tin susu cair
  • Minyak untuk menumis
  • Daun pandan
  • 2 biji bawang besar (potong bulat)
  • Daun bawang jika suka

Cara masak ayam masak merah

  1. Bersihkan ayam, gaul dengan garam dan kunyit. Goreng tak perlu garing, angkat dan ketepikan.
  2. Kisar halus bahan bertanda *.
  3. Panaskan minyak, tumis bahan kisar, 4 sekawan dan daun pandan sehingga naik bau.
  4. Masukkan cili kisar, puri tomato, sos tomato dan sos cili. Masak sehingga pecah minyak.
  5. Masukkan lobak merah yang sudah dikisar dan juga ayam. Tambahkan air jika kering.
  6. Reneh sebentar dan masukkan susu cair serta bahan lain. Masak sehingga pecah minyak.
  7. Akhir sekali, masukkan bawang yang sudah dipotong bulat dan daun bawang. Boleh tutup api.

Sumber: Zadariah Zakaria dari Masak Apa Hari Ni

Selain Ayam Masak Merah, Apa Hidangan Lain Semasa Kenduri?

Selain Ayam Masak Merah, terdapat pelbagai hidangan lain yang juga popular semasa kenduri di Malaysia. Antara 4 hidangan yang sering menjadi pilihan untuk hidangan bufet kenduri adalah seperti berikut:

1. Rendang Daging

Rendang Daging ialah sejenis hidangan daging yang dimasak dalam rempah-ratus seperti serai, kunyit, halia, bawang merah, bawang putih, dan cili kering sehingga kuahnya kering dan daging menjadi empuk. Rendang daging mempunyai rasa yang kaya, pedas, dan sedikit manis, serta aroma yang harum.

2. Gulai Ayam

Gulai Ayam ialah sejenis kari ayam yang dimasak dengan rempah-ratus seperti serai, kunyit, halia, bawang merah, bawang putih, dan cili merah, serta santan yang memberikan kuah yang kaya dan sedap. Gulai ayam mempunyai rasa yang sederhana pedas dan kaya dengan aroma rempah-ratus.

3. Daging Masak Hitam

Daging Masak Hitam merupakan sejenis hidangan daging yang dimasak dengan rempah-ratus seperti jintan manis, buah pelaga, kayu manis, dan kicap kicap sehingga kuahnya pekat dan berwarna gelap. Daging masak hitam mempunyai rasa manis dan berempah.

4. Dalca

Dalca ialah sejenis kari sayur yang berasal dari masakan India, tetapi telah diadaptasi mengikut citarasa tempatan. Ia diperbuat daripada campuran sayur-sayuran seperti kentang, ubi keledek, lobak merah, dan kacang panjang yang dimasak dalam rempah-ratus kari seperti serbuk kari, jintan manis, dan biji sawi. Dalca kaya dengan rasa rempah, dan sesuai dihidangkan dengan nasi putih dalam hidangan bufet kenduri.

Seorang penulis bebas yang suka berkongsi bercerita terutamanya resepi masakan serta berkongsi resepi, tips memasak, dan trend makanan terkini.

1 Comment

Leave A Reply