Ayam goreng berempah ialah hidangan ayam yang dimasak dengan pelbagai rempah ratus tempatan. Bahan-bahan yang diperlukan termasuk ayam, serai, halia, bawang putih, bawang merah, kunyit, ketumbar, jintan putih, jintan manis, daun kari, tepung gandum dan garam secukup rasa.
Cara penyediaan dimulakan dengan mengisar semua bahan rempah hingga halus. Kemudian, perap ayam dengan bahan kisar selama 2-3 jam. Selepas itu, salut ayam dengan tepung gandum dan goreng dalam minyak panas sehingga masak dan keemasan.
Resipi Ayam Goreng Berempah
1. Resepi Ayam Goreng Berempah
Bahan-bahan
- Ayam 1 ekor
- Serai 5-6 btg – potong2 lebih kurang 1 inci blend dengan sedikit air
- 8 ulang bawang putih
- halia sebesar 2 jari
- Serbuk kunyit
- Garam
- 2 sb serbuk kari ayam/daging
- 2 sb tepung jagung
- Minyak masak
Cara-cara buat Ayam Goreng Berempah
- Potong-potong serai lebih kurang 1 inci
- Blend dengan sedikit air sekejap sahaja
- Pastikan jangan hancur untuk dijadikan kerak-kerak rempah
- Tapis untuk pakai serainya sahaja
- Blend bawang putih dan halia menggunakan air tapisan serai tadi
- Gaulkan bahan blend pada ayam beserta garam, sedikit kunyit, serbuk kari ayam/daging, tepung jagung
- Perap selama 2 jam. Lebih lama lagi sedap
- Goreng dengan minyak yang banyak
- Lebihan bahan blend di goreng kemudian bersama daun kari
- Angkat dan tabur ke atas ayam goreng tadi
Sumber: Norsiah Zakaria dari Masak Apa Harini
2. Resepi Ayam Goreng Berempah Simple
Bahan-bahan
Bahan A (dikisar)
- Serai
- Lengkuas
- Halia
- Lada kering
Bahan B
- Telur ayam
- Garam
- Serbuk kunyit
- Ajinomoto
- Gula
- Biji ketumbar
- Daun kari
- Tepung jagung
Cara-cara buat Ayam Goreng Berempah Simple
- Sediakan ayam yang ditoskan airnya
- Masukkan bahan A dan b
- Gaul sehingga sebati
- Perap selama 20 minit atau boleh disimpan di dalam peti
- Goreng dan siap
Sumber: Khumaira Caterer dari Masak Apa Harini
3. Resepi Ayam Goreng Berempah Kenduri
Bahan-bahan
Bahan di blend
- 3 batang serai
- 5 ulas bawang putih
- 3 ulas bawang merah
- Halia sebesar ibu jari
Bahan-bahan lain
- Seekor ayam
- 1 sb serbuk kunyit
- 1 sb serbuk cili (tambah jika mahu lebih pedas)
- 2 sb rempah kari daging
- Sedikit perasa dan garam
- 1 tangkai daun kari
- 1 sb tepung jagung
Cara-cara buat Ayam Goreng Berempah Kenduri
- Masukkan semua bahan di atas bersama ayam
- Gaul sebati dan perap 1 jam/sehari
- Goreng ayam
- Tabur daun kari yang di goreng sekali
Sumber: Maina Mohamad dari Masak Apa Harini
Selain Ayam Goreng Berempah, Apa Lagi Masakan Perapan Ayam yang Popular?
Selain Ayam Goreng Berempah, terdapat pelbagai masakan perapan ayam lain yang juga popular di Malaysia. Antara 5 masakan perapan ayam yang sering menjadi pilihan ramai adalah seperti berikut:
1. Nasi Ayam
Nasi ayam merupakan hidangan yang menggabungkan nasi putih dengan ayam yang dimasak dengan sos kicap dan rempah ratus. Ayam direbus dengan bahan-bahan seperti halia, bawang putih, dan daun pandan sebelum digoreng dan dihidang bersama nasi dan sup.
2. Ayam Masak Merah
Hidangan ayam masak merah menggunakan ayam yang dimasak dengan sos tomato, cili merah dan rempah ratus. Bahan utama termasuk ayam, tomato, cili merah, bawang, halia dan rempah ratus pilihan.
3. Ayam Percik
Ayam percik adalah hidangan ayam yang dipanggang dengan sos santan yang berempah. Bahan-bahan utama termasuk ayam, santan, serai, kunyit, halia, bawang merah, bawang putih dan rempah ratus.
4. Ayam Masak Rendang
Rendang ayam adalah masakan yang menggunakan santan dan rempah ratus yang pekat. Bahan-bahan utama termasuk ayam, santan, serai, kunyit, lengkuas, cili kering dan rempah rendang.
5. Ayam Masak Kari
Kari ayam adalah masakan berkuah yang menggunakan rempah kari dan santan. Bahan utama termasuk ayam, serbuk kari, santan, kentang, bawang, halia dan daun kari.