4 Resepi Kek Sarang Semut (Kek Legend)

Kalau anda nak tahu kek sarang semut ini adalah salah satu kek legend yang masih mendapat perhatian sehingga sekarang. Sesuai untuk minum petang dihidangkan bersama kopi. Kek sarang semut atau kek gula hangus ini ada versi bakar dan kukus.

Jom kita try!

1. Resepi Kek Sarang Semut

Bahan-bahan

  • 1 cwn gula pasir
  • 1 cwn air panas
  • 1 cwn tepung gandum
  • 3 sd mkn marjerin
  • 4 bj telur ayam gred B
  • ¾ cwn susu pekat (½ cwn untuk kurang manis)
  • 2 sd kfc sodium bikarbonat
  • 1 sd kfc baking powder
  • 1 penutup botol esen vanila

Cara nak buat Kek Sarang Semut

  1. Masukkan gula dalam periuk (api sederhana) dan masak sehingga hangus.
  2. Bila nampak keperangan, kecilkan api. Tuang air panas sikit demi sikit sampai habis (Hati-hati masa ni adunan sedikit meletup). Api perlahan sahaja sampai gula hangus dan air sebati.
  3. Kemudian masukkan marjerin. Kacau. Tutup api. Biarkan adunan seketika.
  4. Masukkan 4 biji telur, susu pekat dan esen vanilla ke dalam mangkuk. Pukulkan adunan perlahan.
  5. Tepung + sodium bikarbonat + baking powder diayak bersama-sama.
  6. Campurkan semua bahan2 (2) + (3) + (1) dan kacau sebati.
  7. Tapis ke dalam periuk Dessini.
  8. Alaskan dapur gas dengan tudung periuk.
  9. Letakkan periuk dan buka api sehabis perlahan.
  10. Tutupkan lubang udara pada tudung periuk Dessini dengan tisu.
  11. Bakar selama 45minit @ 1 jam.

Sumber: Nazri Mat Zain dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

2. Resepi Kek Sarang Semut Tanpa Perap

Bahan-bahan

  • 1 cawan gula
  • 1/2 cawan butter/marjerin
  • 1 cawan air panas
  • 4 biji telur gred A/B
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu besar soda bikarbonat

Cara nak buat Kek Sarang Semut Tanpa Perap

  1. Masak gula sampai keperangan(guna api yang kecil) kemudian masukkan air panas sedikit demi sedikit.
  2. Kacau sehingga larut, kemudian masukkan butter dan kacau sampai sebati. Biarkan sejuk, ketepikan dulu.
  3. Bekas lain, pukul telur dan campurkan susu pekat kacau sebati. Kemudian masukkan tepung gandum dan soda bikarbonat. Kacau sebati. Selepas itu campurkan gula hangus tadi (guna penapis) ke dalam adunan ni. Kacau rata sebati.
  4. Dah siap adunan tu, tuang lah adunan ke dalam loyang atau acuan yang sudah pun di oles dengan mentega/ola spray. Siap untuk dikukus. Kukus sehingga masak lbh kurang 1/2 jam. Tak masak tmbhkan masa ye.
  5. Nak tau masak cucuk dengan lidi. Kalau dah masak kek tu tak melekat kat lidi tu.

Sumber: Anis Awanis dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

3. Resepi Kek Sarang Semut Tanpa Blender

Bahan-bahan

  • 1 cwn gula pasir
  • 1 cwn air panas
  • 1 cwn tepung gandum
  • 3 sd mkn marjerin
  • 4 bj telur ayam gred B
  • ¾ cwn susu pekat (½ cwn untuk kurang manis)
  • 2 sd kfc soda bikarbonat
  • 1 sd kfc baking powder
  • 1 penutup botol esen vanila

Cara nak buat Kek Sarang Semut Tanpa Blender

  1. Panaskan gula (api sederhana) sehingga hangus.
  2. Bila nampak keperangan, kecilkan api. Tuang air panas tadi sikit demi sikit sampai habis. Api perlahan sahaja sampai gula hangus dan air sebati.
  3. Kemudian masukkan marjerin. Kacau. Tutup api. Biarkan adunan seketika.
  4. Masukkan 4 biji telur kedalam mangkuk. Kacau manja bagi kuning telur pecah je. Kacau lagi dengan susu pekat + esen vanila.
  5. Tepung + soda bikarbonat + baking powder (diayak).
  6. STEP (3 + 2 + 1) = Kacau sebati.
  7. Alas loyang dengan kertas minyak dan griskan sekeliling loyang dengan marjerin.
  8. Panaskan periuk kukus sehingga mendidih sebelum masukkan adunan.
  9. Kukus 1 jam @ sehingga masak.

Sumber: Empayar Annur dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

4. Resepi Kek Sarang Semut (Versi Rice Cooker)

Bahan-bahan

  • 1 cwn gula
  • 1 cwn air
  • 1 cwn gandum
  • 5 biji telur gred c
  • 2 sd soda bcbnt
  • 3 sudu minyak masak
  • 1/3 cwn susu pekat

Cara nak buat Kek Sarang Semut (Versi Rice Cooker)

  1. Masak gula sehingga perang guna api kecil ye. Then tambah air sikit demi sedikit bila gula sebati matikan api biarkan sekejap.. Pukul manja telur biar kuningnya pecah sebati dan masukan susu.
  2. Masukan air gula tapis kalau yang ketul. Masukan gandum dan soda bikarbonat. Kacau sebati
  3. Tapiskan adunan ke dalam rice cooker. Bakar sehingga masak.

Sumber: ذلواني محمد dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

Akhir kata

Semoga dengan perkongsian resepi ini memberi sedikit idea untuk anda.

Jom semak juga resepi kek sedap (Aneka Jenis & Cara Membuat Yang Mudah).

Selamat mencuba!

Leave a Comment