4 Resepi Jagung Susu

Jagung susu merupakan sejenis hidangan manis yang diperbuat daripada jagung manis yang dicampur bersama susu dan gula. Hidangan ini popular sebagai pencuci mulut atau makanan ringan yang menyegarkan, terutamanya di negara-negara Asia Tenggara termasuk Malaysia.

Jagung susu biasanya disajikan dalam keadaan panas dan mempunyai rasa manis yang lembut daripada gabungan jagung manis dan susu. Ia sering dijadikan pilihan yang sihat kerana mengandungi khasiat daripada jagung dan susu, menjadikannya sesuai untuk semua peringkat umur.

1. Resepi Jagung Susu Mudah

Bahan-bahan

  • Jagung frozen yang di kukus
  • Susu pekat, margarine & sikit garam untuk bagi lemak

Cara nak buat Jagung Susu Mudah

  1. Kacau semua bahan.
  2. Siap.

Sumber: Nurul Syuhada Firhan dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

2. Resepi Jagung Susu Krimer

Bahan-bahan

  • 4-5 tongkol jagung
  • 5 Sudu susu pekat
  • 2-3 sudu gula. (nak manis tambah lagi)
  • 1-2 Sudu magerin/butter
  • 1 tin susu cair
  • 700 ml air
  • 1/2 sudu kecil garam (masuk masa dah masak jagung, gaul-gaulkan)

Cara nak buat Jagung Susu Krimer

  1. Masak dalam periuk. Bagi yang ada Noxxa HP5 minit. Periuk biasa dalam 15 minit dah cukup.
  2. Siap. Boleh lah makan.

Sumber: Khai Reza dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

3. Resepi Jagung Susu Keju

Bahan-bahan

  • Jagung
  • Butter
  • Majerin
  • Garam
  • Keju parut
  • Susu pekat

Cara nak buat Jagung Susu Keju

  1. Kupas jagung dan bersihkan.
  2. Potong 2 jagung biar senang nak leraikan biji jagung.
  3. Basuh dan tapiskan biji jagung.
  4. Didihkan air, baru masukan biji jagung. Tunggu mendidih balik. Biarkan seminit 2minit. Tutup api.
  5. Tapiskan balik. *supaya biji jagung tak kecut ya.
  6. Masukan butter/majerin & garam,gaul rata.
  7. Curahkan susu sejat/susu pekat.
  8. Masukan keju parut.

Sumber: Erlin Kamelita dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

4. Resepi Kastard Jagung Susu

Bahan-bahan

  • 1 tin jagung krimer manis
  • 1 tin susu cair
  • 1 cawan tepung kastard
  • 1 cawan gula
  • 3 cawan air

Cara nak buat Kastard Jagung Susu

  1. Campur kesemua bahan & gaul sebati.
  2. kemudian masak dengan api perlahan. kacau sampai jadi betul likat masuk dalam acuan. Simpan dalam peti ais.

Sumber: Nadirah Mahamad dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

Variasi Pencuci Mulut Manis Dan Ringan

1. Tahu Fa

Tahu fa adalah pencuci mulut tradisional Cina yang diperbuat daripada kacang soya yang lembut dan kenyal. Ia disajikan dengan sirap gula merah atau sirap gula putih yang memberikan rasa manis yang sempurna untuk melengkapi tekstur tahu yang halus.

2. Bubur Kacang Hijau

Bubur kacang hijau merupakan pencuci mulut tradisional yang diperbuat daripada kacang hijau yang direbus hingga lembut dan dicampur dengan santan dan gula. Hidangan ini popular kerana rasanya yang kaya dan memberikan rasa kenyang yang memuaskan.

3. Pengat Pisang

Pengat pisang adalah hidangan manis tradisional Melayu yang diperbuat daripada pisang yang dimasak dengan santan, gula merah dan sedikit garam. Ia mempunyai rasa manis dan gurih yang seimbang serta aroma pandan yang wangi.

4. Air Mata Kucing

Air mata kucing merupakan minuman pencuci mulut yang diperbuat daripada biji selasih, longan, kelapa muda dan sirap. Ia popular kerana memberikan rasa segar dan manis yang menyejukkan, terutamanya pada cuaca panas.

5. Cheng Tng

Cheng tng adalah pencuci mulut tradisional Hokkien yang mengandungi pelbagai ramuan seperti biji teratai, longan kering, barli dan agar-agar. Ia disajikan sejuk dengan ais dan mempunyai rasa manis yang ringan serta berkhasiat untuk kesihatan.

Leave a Comment