Mee kuning ialah sejenis hidangan mi yang diperbuat daripada tepung gandum yang dicampur dengan telur dan air. Bahan-bahan utama untuk memasak mee kuning sebagai mee goreng termasuklah mee kuning, udang, sayur-sayuran (seperti sawi, taugeh, lobak), bawang, halia, sos tiram, kicap manis, dan lada hitam.

Untuk memasaknya, panaskan minyak dan tumis bawang sehingga wangi. Masukkan udang dan sayur-sayuran, kemudian tambah mee kuning yang telah dicelur. Masukkan perasa seperti sos tiram, kicap manis dan lada hitam. Kacau rata sehingga semua bahan sebati dan masak hingga sayur-sayuran lembut mengikut citarasa.

1. Resepi Mee Goreng Daging Basah

Bahan-bahan

  • Mee kuning 1 bungkus (basuh)
  • Daging
  • Bawang besar
  • Bawang putih
  • Cili kering
  • Cili api -ikut kepedasan-
  • (Blender) nak sedap blend guna air rebusan daging
  • Kicap manis
  • Sos tiram
  • Sos cili
  • Telur
  • Sawi
  • Taugeh
  • Fishball

Cara buat Mee Goreng Daging Basah

  1. Tumis bahan blender sampai naik minyak masukkan sos cili,vsos tiram, kicap manis dan sedikit air rebusan daging, masak kejap.
  2. Selepas itu, masukkan daging dan fishball, biarkan masak kejap.
  3. Kemudian pecah telur, agak telur dah masak baru masukkan mee dan sayur.
  4. Kacau dan masukkan air rebusan daging sikit ikut nak basah atau nak basah banjir.
  5. Letak perasa, garam ikut suka.
  6. Kacau lagi ikut sesedap rasa nak kacau lama mana tapi jangan lama sangat, manti mee kembang tak sedap.

Sumber: Eyka Hewitt dari Berkongsi Ilmu Kuih & Masakan (BIKMM)

 

2. Resepi Mee Kuning (Homemade)

Bahan-bahan

  • 300 gm/+-2 1/2 cawan tepung high protein
  • 25 gm/ +-2 sb tepung ubikayu
  • 1 sudu teh garam*
  • 1 sudu teh serbuk kunyit*
  • 3/4 cawan air*
  • 1 sudu minyak masak*
  • 1 biji telur*

Cara buat Mee Kuning (Homemade)

  1. Masukkan bahan kering kedalam bekas.
  2. Campur bahan bertanda* dalam gelas dan kacau.
  3. Tuang bahan cecair kedalam bekas tepung. Gaul sebati dan uli hingga licin.
  4. Ketepikan.Ambil acuan maruku,sapu minyak..
  5. Panaskan air + minyak sikit,masak hingga mendidih dalam kuali atau periuk.
  6. Masukkan doh mee kedalam acuan dan pusinglah..biar mee jatuh dalam air panas.
  7. Masak hingga mendidih dan mee timbul.
  8. Angkat dan tapis,lalukan bawah air paip sekejap..untuk buang kanji.
  9. Dan masukkan kembali dalam penapis,tuang minyak masak dan gaul mee rata-rata.
  10. Siap!

Sumber: Balkhais Rifaie dari Berkongsi Ilmu Kuih & Masakan (BIKMM)

 

3. Resepi Mee Jawa

Bahan-Bahan

  • 1 kg mee kuning (dicelur)
  • 1/2 kg. daging (rebus lembut dan hiris nipis)
  • 300 gm tauge (buangkan kakinya)
  • 2 tangkai daun bawang (dihiris)
  • 5 biji cili merah (dihiris)
  • 3 keping tauhu goreng (dihiris nipis)
  • 3 biji telur rebus (dibelah)
  • 3 biji limau nipis (dibelah)
  • Sedikit bawang goreng

Bahan Kuah

  • 1/2 kg keledek (direbus & dikisar)
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 ulas bawang merah
  • 3 batang serai mesin halus
  • Sedikit halia
  • sedikit lengkuas
  • 100 gm udang kering
  • 2 s/b cili kisar
  • 3 s/b serbuk kari daging
  • Air rebusan daging
  • Sedikit garam
  • Sedikit minyak masak
  • Sedikit gula

Cara buat Mee Jawa

  1. Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumiskan bahan yang dimesin, rempah & cili kisar hingga garing.
  2. Masukkan keledek. Tambahkan air rebusan daging mengikut kepekatan yang diinginkan.
  3.  Akhir sekali, masukkan garam & gula. Biarkan hingga kuah mendidih.
  4. Angkat dan hidangkan dgn bahan yg dihiris.

Sumber: Hairul Nizam Ijam dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

 

4. Resepi Mee Kuah Kelantan

Bahan-bahan

  • Potongan ayam
  • Mee kuning yang dicelur sekejap
  • Sawi
  • Telur
  •  Asam keping
  • Bawang putih

Cara buat Mee Kuah Kelantan

  1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih.
  2. Masukkan ayam. Goreng sekejap.
  3. Masukkan air. Boleh masuk kiub ayam jika suka. Lada sulah masukkan asam keping.
  4. Tunggù ayam masak dan kuah mendidih masukkan sayur dan telur.
  5. Perasakan garam. Tutup api.
  6. Siap curahkan sup dalam mangkuk mee.

Sumber: Nur Aida Md Zainudddin dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

 

Apa Menu Menarik Menggunakan Mee Kuning?

Selain resepi-resipi diatas, mee kuning sangat mudah dipelbagaikan dalam masakan. Antara menu menarik yang menggunakan mee kunign sebagai bahan utama adalah:

1. Mee Goreng Kantonis

Hidangan ini menggunakan mee kuning yang dimasak dengan gaya masakan Kantonis. Ia menggunakan bahan-bahan seperti mee kuning, udang, sosej ayam, sayur pak choy, lobak putih, bawang putih, dan sos tiram. Cara memasaknya hampir sama dengan mee kuning biasa tetapi menggunakan lebih banyak sos tiram dan kicap cair.

2. Mee Hailam

Mee Hailam adalah hidangan yang berasal dari komuniti Hainan. Ia menggunakan mee kuning yang dimasak dengan sos pekat khas Hailam yang diperbuat daripada campuran sos tiram, kicap manis, dan stok ayam. Bahan-bahan tambahan termasuk udang, ayam, cendawan dan sayur-sayuran hijau.

3. Mee Kari

Mee kari adalah hidangan yang menggabungkan mee kuning dengan kuah kari yang pekat dan lemak. Bahan-bahan utama termasuk mee kuning, santan, rempah kari, ayam, fishcake, taugeh dan daun bawang. Kuah karinya diperbuat daripada campuran rempah kari, santan dan stok ayam.

4. Lo Mein

Lo Mein adalah hidangan mee kuning yang popular dalam masakan Cina. Ia menggunakan mee kuning yang dimasak dengan sos khas yang diperbuat daripada campuran sos tiram, kicap manis dan minyak bijan. Bahan-bahan lain termasuk ayam, udang, sayur-sayuran campuran dan bawang goreng.

5. Mee Sup

Mee sup adalah hidangan yang terdiri daripada mee kuning yang dihidangkan dalam sup ayam yang jernih. Bahan-bahan yang diperlukan termasuk mee kuning, ayam, fishcake, sayur-sayuran hijau, bawang goreng dan sup ayam yang telah dimasak dengan halia dan bawang putih.

Seorang penulis bebas yang suka berkongsi bercerita terutamanya resepi masakan serta berkongsi resepi, tips memasak, dan trend makanan terkini.

Leave A Reply