Mee Bandung Muar merupakan hidangan popular dari Muar, Johor yang menggunakan mee kuning yang dimasak dalam kuah merah yang pekat. Kuah tersebut diperbuat daripada campuran bawang merah, bawang putih, udang kering, tomato, cili kering dan serbuk kari yang dimasak sehingga pekat.

Bahan-bahan utama termasuklah mee kuning, udang, telur, sayur sawi, taugeh, dan daun bawang. Cara memasak dimulakan dengan menumis ramuan asas, diikuti dengan menambah air dan perasa sehingga mendidih, kemudian masukkan mee dan bahan-bahan lain mengikut kesesuaian masa masak masing-masing.

1. Resepi Mee Bandung Muar Simple

Bahan pes

  • Cili kering , gula
  • Udang kering (dalam setengah kilo)
  • Bawang putih 2 labu (ketuk sahaja)

Bahan-bahan mee bandung

  • Udang/Sotong
  • Bawang putih 4 ulas – ketuk sahaja
  • Sawi segenggam/ ikut suka
  • Telur 3 biji
  • Mee

Bahan stok (perasa)

  • Daging/Tulang
  • Bawang putih dan bawang merah dirincih
  • Garam

Cara buat pes mee bandung Muar simple

  1. Blendkan cili Kering dalam 4-5 genggam dengan gula (agak banyak untuk sukatan ini)
  2. Blend Udang Kering (dalam setengah kilo)
  3. Tumiskan bawang putih dan masukkan cili kering tadi. Biarkan seketika kemudian masukkan udang kering tadi
  4. Tumis sampai hilang buih/masak

Tips:

  • Kalau nak sedap dan cantik merah colornya, renehkan dalam 2-3 jam
  • Pes ni boleh buat banyak untuk stok simpan dalam peti. Jadi, boleh masak mee bandung berkali-kali
  • Stok boleh tahan sampai berbulan Insya Allah

Cara buat stok (perasa)

  1. Rebus bahan-bahan sampai empuk

Tips:

  • Kalau guna tulang rasa lebih umph! kalau ikut resepi asal guna daging harus dipotong kecil-kecil

 

Cara masak mee bandung Muar asli

  1. Tumis bawang putih dan masukkan udang/sotong, sawi
  2. Masukkan dalam 3 senduk pes
  3. Masukkan stok daging dan daging dalam 2 cawan air. Biarkan ia mendidih
  4. Masukkan mee dan masukkan telur sebiji-biji
  5. Jangan bagi telur pecah, didihkan sahaja sampai telur masak
  6. Siap

 

Sumber: Zai Nasir dari Masak Apa Harini 

 

2. Resepi Mee Bandung Daging Makmah

Bahan A

Semua bahan ini perlu dikisar

  • 1 biji bawang besar
  • 8 tangkai cili kering

Bahan B

  • 3 ulas bawang putih
  • 6 sudu besar sos cili
  • 4 sudu besar sos tomato
  • 2 sudu sos tiram
  • gula garam secukup rasa
  • mee
  • sawi
  • taugeh

Cara buat Mee Bandung Daging Makmah

Sebelum itu daging direbus dahulu untuk guna air daging tu nanti. Ikut berapa banyak mana kita nak rebus

    1. Tumis bawang putih dan masukkan bahan A smpai pecah minyak
    2. Letak sos cili sos tomato dengan sos tiram dan tumis sedikit lagi
    3. Masukkan air daging ikut kesukaan kuah banyak mana
    4. Masak kuah sambil letak sedikit garam, gula dan masukkan letak sebiji kiub pati ayam
    5. Masukkan semua sawi dan mee. Taugeh boleh letak last sekali baru lah rangup krup krap tak layu lagi
    6. Bila kuah dah siap, angkat mee dulu biar kuah dalam periuk tu kita kasi pecah telur pula kat dalam
    7. Tapi kalau nak pecah sekali dgn mee pun boleh
    8. Boleh letak di atas hidangan utk hiasan seperti bawang goreng, hirisan cili besar, potongan hirisan halus daging dan daun sup.
    9. Kalau dapat perah sikit limau lagi sedap tu

Tips:

  • Masukkan lada lebih sedikit jika mahu kuah nampak lebih merah pekat
  • Taugeh di masukkan di akhir-akhir untuk kekalkan rasa rangup

Sumber: Mekni Aini dari Masak Apa Harini

 

3. Resepi Mee Bandung Warisan Abah Sedap

Resepi ini dikongsikan oleh Yusreena Said Yusz yang diwarisi turun temurun. Sangat popular di tempat tinggal beliau.

Bahan-bahan untuk pes

(Pes ini boleh difrozenkan untuk tahan lama dan boleh juga dibuat pes mee goreng)

  • Cili kisar jadikan 1 blender
  • Bawang putih (10 ulas)
  • Bawang besar (4 ke 5 biji)
  • Udang Geragau/Pepai (rendam dulu) lepas tu kisar dapatkan 2 blender

 

Cara buat pes mee bandung

  1. Selepas blender kesemua bahan di atas, tuang dalam periuk/ kuali masak dengan api kecil sampai air kering untuk jadikan pes
  2. Sila gunakan kaedah rebus. Bukan tumis guna minyak
  3. Kemudian, goreng kacang tanah & blender kering biskut lemak/cream cracker (ditumbuk halus)
  4. Fungsi biskut utk pekatkan kuah ialah dengan menggunakan daging rebus.
  5. Daging di rebus & ambil air rebusan untuk sedapkan lagi rasanya

 

Cara buat mee bandung sedap

(sukatan untuk seorang makan, kalau ramai boleh gandakan sukatan)

  1. Panaskan minyak & tumis 2 sudu pes mee bandung
  2. Masukkan 2 senduk besar/2 cawan air rebusan daging
  3. Perasakan 1/2sudu kecil garam, 2 sudu gula, sedikit penambah perisa (Mee bandung ni kena rasa manis)
  4. Pecahkan telur.
  5. Apabila sudah mendidih masukkan kacang kisar, perencah spt daging/ udang/sotong rendam
  6. Masukkan mee, sawi & tomato
  7. Dah siapp

Sumber: Yusreena Said Yusz dari Masak Apa Hari Ni

 

Apa Lagi Hidangan Mee Yang Popular?

Setiap hidangan mee ada keunikan masing-masing. Disini terdapat 5 lagi menu mee yang popular:

1. Mee Kari

Mee kari adalah hidangan yang terdiri daripada mee kuning yang dihidangkan dengan kuah kari yang pekat dan lemak. Kuah kari ini dimasak dengan campuran rempah kari, santan, dan pelbagai bahan seperti ayam, fishcake, dan sayur-sayuran.

2. Mee Rebus

Mee rebus terkenal dengan kuahnya yang manis dan pekat yang diperbuat daripada ubi keledek, kacang tanah, dan rempah ratus. Hidangan ini biasanya dihiasi dengan hirisan telur rebus, taugeh, limau nipis dan cili.

3. Mee Siam

Mee Siam menggunakan bihun yang disiram dengan kuah asam manis yang diperbuat daripada belacan, asam jawa dan rempah ratus. Hidangan ini biasanya dihidangkan dengan telur dadar, udang, taugeh dan hirisan daun kucai.

4. Mee Goreng Mamak

Mee goreng mamak adalah hidangan yang menggunakan mee kuning yang digoreng dengan campuran sayur-sayuran, telur, dan perasa khas. Ia popular di seluruh Malaysia dan mempunyai rasa yang unik hasil gabungan rempah dan kicap.

5. Char Kuey Teow

Char Kuey Teow merupakan hidangan kuey teow yang digoreng dengan kaedah ‘wok hei’ bersama udang, taugeh, telur dan daun kucai. Hidangan ini sangat popular di kawasan utara Semenanjung Malaysia terutamanya di Pulau Pinang.

Seorang penulis bebas yang suka berkongsi bercerita terutamanya resepi masakan serta berkongsi resepi, tips memasak, dan trend makanan terkini.

Leave A Reply