Daging paprik merupakan hidangan daging yang dipotong nipis dan dimasak bersama sos lada benggala. Bahan-bahan utama termasuk daging lembu atau ayam, lada benggala merah dan hijau, bawang merah, bawang putih, sos tomato, dan rempah-ratus seperti lada hitam dan garam. Cara penyediaan yang ringkas melibatkan menumis bawang, lada benggala, dan daging yang telah dipotong nipis sehingga masak, kemudian menambah sos tomato dan rempah-ratus, lalu dibiarkan mendidih perlahan sehingga kuah pekat.
Hidangan daging paprik boleh didapati di kebanyakan restoran yang menyajikan masakan ala-Thai di Malaysia. Daging paprik selalunya dimakan ketika makan malam bersama nasi putih.
1. Resepi Paprik Daging
Bahan-bahan
- Daging 1/2 kg
- Bawang putih – 4 ulas
- Bawang merah besar – 1 biji
- Lobak merah + baby corn + kobis bunga –
- 2 sudu sos cili
- 1 sudu sos ikan
- 1 atau 2 sudu kicap
- 2 sudu sos tomato
- 2 sudu sos tiram
- Daun limau purut
- Serai dan halia
- Gula dan garam secukup rasa
Cara buat Paprik Daging
- Rebus daging sampai empuk dan jangan buang air rebusan.
- Tumis bawang putih, bawang merah, serai dan halia.
- Masukkan sos cili dan sos tomato, sos tiram sos ikan dan air rebusan (sukatan air ikut nak buat berkuah atau kering sikit).
- Masukkan lobak merah bagi empuk dan daun limau purut.
- Masukkan daging.
- Masukkan baby corn dan kobis bunga.
- Gula dan garam secukupnya biarkan mendidih sekejap dan masukkan bawang merah.
- Kacau sedikit dan angkat.
Sumber: Nurul Hawa Nadila Sari dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)
2. Resepi Paprik Daging Ala Thai
Bahan-bahan
- Bawang putih
- Serai
- Bawang besar
- Sambal belacan
- Daging
- Air rebusan daging
- Daun limau purut
- Sos cili 3 sudu
- Sos tiram 1 sudu
- Sayur
- Gula
- Garam
Cara buat Paprik Daging Ala Thai
- Panas minyak.
- Tumis dan ketuk bawang putih, serai, bawang besar dihiris.
- Masuk sambal belacan yang dah diblend@ditumbuk dalam tiga sudu.
- Masuk daging.
- Masuk air rebusan daging.
- Daun limau purut.
- Sos cili tiga sudu sos tiram satu sudu kicap.
- Masuk sayur.
- Gula sikit dan garam.
- Siap dihidang.
Sumber: Sharifah Hanim dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)
3. Resepi Daging Masak Merah Paprik
Bahan-bahan
- Setengah kilo daging
- 3 sb rempah ayam bakar madu KNOR
- Bawang besar
- Serai
- 2sb sos tiram
- 2sb paste tomyam
- Carrot, kacang panjang, cili padi, daun limau purut
Cara buat Daging Masak Merah Paprik
- Setengah kilo daging yang telah direbus, dipotong nipis, diperap dengan 3 sudu besar rempah Ayam Bakar Madu by KNOR’s Kitchen selama 5 minit.
- Tumis bawang besar, halia, serai yang diketuk.
- Masukkan daging, goreng hingga sebati.
- Masukkan 2 sb sos tiram, 2 sb sos tomato, 1sk paste tomyam, gaul, sebatikan
- Masukkan carrot , kacang panjang, cili padi, daun limau purut.
- Kacau dan angkat.
- Siap
Sumber: Normata’siah Ahmad dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)
4.Resepi Paprik Daging Simple
Bahan-bahan
- Kicap manis & masin
- Cili kering (kisar)
- Sos tiram sos tomato dan sos cili
- Daging (rebus dulu)
- Sayur-sayuran
- Bawang putih (5ulas)
- Daun limau purut
Cara buat Paprik Daging Simple
- Hiris nipis daging yang dah siap rebus dan goreng kejap.
- Tumis bawang putih dan cili kering.
- Masuk segala sos sos cili dan tomato.
- Letak kicap dan perasakan dengan garam.
- Masuk sayur-sayuran dan daun limau.
- Sayur dah agak masak boleh letak daging.
- Campak bawang holland.
- Siap!
Sumber: Yuyu Sempoy dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)
Akhir kata
Menyelerakan betul resepi daging paprik ini. Tak sabar nak cuba kan?
Jom semak juga resepi paprik ayam ini.
Selamat mencuba!