Resepi Bihun Sup Chinese Style (Mee Hoon Soup Cina Simple)

1/5 - (1 vote)

Bihun sup Chinese style ialah hidangan mi beras (bihun) yang disajikan dalam kuah sup jernih ala Cina yang cair, beraroma dan menyegarkan. Ia berbeza daripada bihun sup Melayu yang berempah dan lebih pekat. Versi Cina menggunakan bahan-bahan asas seperti tulang ayam atau daging, halia, bawang putih, lobak putih dan daun bawang, menjadikan supnya lebih jernih, tidak berminyak dan sedikit manis semula jadi daripada rebusan.

Bihun akan dicelur hingga lembut, kemudian dihidangkan dalam mangkuk bersama isi ayam cincang, bebola ikan, fishcake, udang, atau telur rebus, bergantung pada variasi. Sup panas akan dituangkan ke atas bihun bersama sedikit minyak bijan, lada putih dan kicap cair, dan dihias dengan daun bawang, bawang goreng dan cili potong dalam kicap sebagai pencicah.

Resepi Bihun Sup Chinese Style

Bahan-bahan

  • 1 labu bawang putih ( cincang @ potong dadu)
  • Bebola
  • Udang
  • Sayur sawi
  • Carrot
  • Bihun

Cara-cara buat bihun sup Chinese style

  1. Goreng bawang putih sehingga kekuningan..
  2. Didihkn air dan masukkan bawang putih yang digorengkan tadi
  3. Simpan sedikit
  4. Tunggu sehingga air mendididih
  5. Apabila air dah mendidih, masukkan perasa secukup rasa
  6. Masukkan juga sawi, bebola, carrot dan udang
  7. Biarkan sekejap
  8. Siap dan boleh dihidang

Resepi  lada kicap

Campur dan gaulkan semua bahan di bawah:

  • Lada
  • Kicap
  • Cuka
  • Gula
  • Garam

Lebihkan lada untuk lebih pedas. Ikut pilihan masing-masing.

Sumber: Fieza Sofea dari Masak Apa Hari Ni

 

Variasi Menu Sup

Selain daripada bihun sup chinese style, kalau anda teringin menghirup sesuatu yang berkuah atau sup anda boleh mencuba 3 lagi menu sup ini.

1. Wonton Sup

Wonton Sup adalah hidangan sup berkuah yang mengandungi bebola tepung yang diisi daging dan dimakan bersama mee atau bihun. Ia mempunyai rasa yang kaya dan menyelerakan dengan kuah yang berlimpah.

2. Mee Sup Ayam

Mee Sup Ayam merupakan hidangan sup klasik yang menggunakan mee sebagai bahan utama dengan potongan ayam yang lembut dan sayur-sayuran segar. Kuahnya biasanya disediakan dengan rempah dan herba yang memberikan citarasa yang mendalam.

3. Sup Campur

Mixed Soup atau Sup Campur merupakan hidangan sup yang mempunyai pelbagai jenis bahan seperti daging, sayur-sayuran, dan mee atau bihun. Ia menampilkan campuran rasa dan tekstur yang unik dalam satu hidangan.

Leave a Comment