Bendi atau kacang bendi merupakan sejenis sayuran yang popular dalam masakan tempatan. Sayuran ini mempunyai tekstur yang unik dan kaya dengan nutrien seperti serat, vitamin C dan mineral.

Bahan-bahan yang diperlukan ialah bendi, bawang putih, bawang merah, cili padi, garam dan minyak masak. Cara memasak yang ringkas ialah dengan menumis bawang dan cili sehingga wangi, kemudian masukkan bendi yang telah dipotong, gaul rata dan masak sehingga bendi masak mengikut kesukaan.

1. Resepi Bendi Sambal Kering

Bahan-bahan

  • *Bendi 15 batang (stim bendi untuk 8 min)

Bahan A (Kisar halus )

  • 2 sudu besar udang kering
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 biji bawang merah (sederhana besar)
  • Segenggam cili kering

Bahan B (Larutkan)

  • 1 sudu kecik sos tiram
  • 2 sudu kecil sos ikan
  • 2 sudu kecil kicap manis
  • 1 sudu kecil gula
  • Secubit garam
  • Air 4 sudu besar

Cara buat Bendi Sambal Kering

  1. Panaskan minyak. Api sederhana.
  2. Tumis dahulu udang kering sehingga agak garing. (Minyak akan berbuih waktu ini).
  3. Masukkan bawang putih, tumis sehingga sedikit garing. Kacau rata.
  4. Masukkan bawang merah. Tambahkan minyak juga sedikit bagi memudahkan proses menumis.
  5. Masukkan cili kering. Tumis semuanya sekata hingga garing.
  6. Akhir sekali masukkan bahan B yang dilarutkan. Kacau seketika, tutup api.
  7. Tuang sambal kering di atas bendi yang telah distim.

Sumber: Nadieya Nani dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

2. Resepi Bendi Goreng Telur

Bahan-bahan

  • Bawang Merah *
  • Bawang Putih*
  • Cili besar*
  • Cili padi*
  • Ikan bilis*
  • Telur
  • Garam
  • Gula

Cara buat Bendi Goreng Telur

  1. Bahan bertanda ditumbuk. Tumis bahan tumbuk sampai naik bau dan garing sikit.
  2. Dah garing masukkan telur. Telur bagi betul masak untuk hilangkan hanyir.
  3. Masuk garam gula. Masuk bendi. Siap.

Sumber: Nina Syakira dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

3. Resepi Bendi Goreng Belacan

Bahan-bahan

  • Bawnag merah
  • Bawang putih
  • Ikan bilis
  • Belacan
  • Cili api

Cara buat Bendi Goreng Belacan

  1. Tumbuk semua sehingga lumat dan tumis.
  2. Letakkan garam semasa menumis.
  3. Baru potong bendi dan masukkan.
  4. Teruskan api kecik sehingga masak. Jangan tambah air.

Sumber: Nur Aisya dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

4. Resepi Bendi Masak Asam Rebus

Bahan-bahan

  • Lada kering/cabai kering (10/12 tangkai buang biji dan rebus)
  • 2biji bwang kecil@separuh bawang besar
  • Belacan (optional)
  • Blender semua

Cara buat Bendi Masak Asam Rebus

  1. Bubuh asam keping daun kesum.
  2. Serbuk kunyit sikit (kalau nak sedap tumbuk dengan kunyit hidup/blender)
  3. Biarkan kuah melegak bubuh bendi agak dalam 2minit tutup api jangan masak lama.

Sumber: Liana Ana dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

Apa Lagi Menu Menarik Bagi Sayur?

Rugi tak cuba untuk anda penggemar sayur bendi. Buat meratah tanpa makan nasi pun dah sedap. Selain bendi, banyak lagi menu sayur yang menarik untuk dicuba. Antaranya adalah:

1. Air-Fried Broccoli

Brokoli merupakan sayuran yang kaya dengan vitamin C dan serat. Bahan-bahan yang diperlukan ialah brokoli, minyak zaitun, garam dan lada hitam. Cara memasak yang mudah ialah dengan memotong brokoli kepada saiz yang sesuai, perap dengan minyak zaitun dan perasa, kemudian masak dalam penggoreng udara pada suhu 180 darjah selama 8-10 minit.

2. Kacang Panjang Goreng Belacan

Kacang panjang adalah sayuran yang mudah didapati dan versatil. Bahan-bahan yang diperlukan ialah kacang panjang, belacan, bawang merah, bawang putih dan garam. Cara memasak ialah dengan menumis belacan, bawang merah dan bawang putih sehingga wangi, kemudian masukkan kacang panjang dan masak sehingga layu.

3. Sawi Masak Sos Tiram

Sawi hijau merupakan sayuran yang lazat dan berkhasiat. Bahan-bahan yang diperlukan ialah sawi, bawang putih, sos tiram, garam dan minyak masak. Cara memasak ialah dengan menumis bawang putih sehingga kekuningan, masukkan sawi dan sos tiram, kemudian masak sehingga sawi lembut.

4. Terung Goreng Berlada

Terung atau brinjal adalah sayuran yang popular dalam masakan tempatan. Bahan-bahan yang diperlukan ialah terung, bawang putih, lada hitam, garam dan minyak masak. Cara memasak ialah dengan menggoreng terung sehingga keemasan, kemudian tumis bersama bawang putih dan lada hitam.

5. Kailan Ikan Masin

Kailan adalah sayuran hijau yang sangat berkhasiat. Bahan-bahan yang diperlukan ialah kailan, ikan masin, bawang putih, garam dan minyak masak. Cara memasak ialah dengan menumis ikan masin dan bawang putih sehingga wangi, masukkan kailan dan masak sehingga layu.

Rate this post

Seorang penulis bebas yang suka berkongsi bercerita terutamanya resepi masakan serta berkongsi resepi, tips memasak, dan trend makanan terkini.

Leave A Reply