Mee celup merupakan hidangan mi tradisional yang popular di Malaysia, khususnya di kawasan pantai timur seperti Terengganu. Ia adalah sejenis mi yang dicelupkan ke dalam kuah yang lazat, biasanya mengandungi rempah-rempah dan perasa yang kaya.

Bahan utama mee celup termasuk mi kuning, daging, sayur-sayuran, dan kuah pekat yang dibuat daripada campuran rempah seperti serbuk lada, halia, dan bawang. Cara memasaknya adalah dengan merebus mi, kemudian mencelupkannya ke dalam kuah panas yang telah disediakan.

1. Resepi Mee Celup Thai

Bahan-bahan

Bahan kuah

  •  Tulang/Daging/Ayam
  • 1 paket Rempah Sup Thai
  • Bwang putih *Diketuk
  • Serai *Diketuk
  • Akar Ketumbar
  • Daun Ketumbar *Diblender
  • Halia
  • Lengkuas
  • Kicap Sotong/ Sos Ikan
  • Kicap Mountain Thai

Bahan celur

  • Kangkung/sawi
  • Taugeh
  • Mee/kuew teow/ bee hoon/Meggi Thai

Cara buat Mee Celup Thai

  1. Tumis bawang putih, akar daun ketumbar, serai, halia, lengkuas & satu paket rempah sup thai sehingga naik bau.
  2. Kemudian, masukkan daun ketumbar, kicap sotong & kicap mountain thai. Tambahkan air berserta daging/ayam, garam & serbuk perasa.
  3. Rebus sehingga daging empuk.
    *Bila daging dah empuk, keluarkan & hiris nipis-nipis.

Sumber: Syazwani Md Saad dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

 

2. Resepi Mee Celup Mudah

Bahan-bahan

  • Bawang putih
  • Halia
  • Lada hitam
  • Akar ketumbar
    (Tumbuk )

Cara buat Mee Celup Mudah

  1. Tumis bahan tumbuk+rempah mee celup.
  2. Masukkan air.
  3. Masuk lauk ayam masak sampai separuh masak.
  4. Selepas gelegak letak perasa, gula, kicap sotong, ajinomoto, garam dan kicap sotong.
  5. Selepas siap sediakan lauk mee celup:
    *kangkung
    *tauge
    *asam limau
    *lada debu, lada jeruk
    *daun ketumbar
    *telur masak separuh
    *ikan bilis
    *kuey tiow
    *mee
    *bihun

Sumber: Erah Syahirah dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

 

3. Resepi Mee Celup Thai Berpeluh Dahi

Bahan-bahan

  • 4 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 1/2 inci halia  (dihiris halus)
  • Akar ketumbar (ditumbuk)
  • 1 sudu besar lada hitam (ditumbuk)
  • Ayam
  • Gula melaka
  • 1/2 cawan kicap manis
  • Sos ikan
  • Garam secukup rasa
  • Minyak untuk menumis
  • Air secukupnya
  • Mee kuning – dicelur
  • Taugeh secukupnya
  • Kacang tanah  (digoreng tanpa minyak dan ditumbuk kasar)
  • Kangkung  (boleh juga letak sawi)
  • Daun ketumbar (dihiris)
  • Chili flakes
  • Limau nipis (diperah jusnya sebagai penambah rasa)

Cara buat Mee Celup Thai Berpeluh Dahi

  1. Mula-mula panaskan minyak di dalam periuk.
  2. Tumiskan bahan yang ditumbuk tadi dan halia hingga garing dan berbau wangi.
  3. Masukkan ayam, biarkan seketika, baru masukkan air. Biarkan sehingga mendidih dan merenih.
  4. Kemudian masukkan sos ikan, kicap manis dan gula melaka.
  5.  Perasakan dengan garam secukup rasa. Biarkan mendidih.
  6. Keluarkan isi ayam dan carik carikkan halus.
  7. Ok, untuk hidangkan mee celup ni ada kaedahnya tau. Mula-mula ambil mee yang dicelur dan letakkan ke dalam mangkuk.
  8. Kemudian letakkan kangkung atau sawi, taugeh, daun ketumbar yang dihiris dan isi ayam yang dicarik-carikkan tadi.
  9. Siramkan kuah di atas bahan dalam mangkuk tadi dan taburkan chili flakes serta kacang tanah yang telah ditumbuk. Perahkan sedikit jus limau nipis sebagai penambah rasa.
  10. Boleh juga dimakan bersama sambal kicap.

Sumber: Iza Abu Bakar dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

 

4. Resepi Mee Celup Kelantan

Bahan-bahan

Bahan kuah sup

  • Ayam bahagian dada/isi
  • Daging
  • Kaki ayam
  • Sup bunjut
  • Bwg besar sebijik (potong 4)
  • Bwg putih 6-7 ulas (diketuk)

Bahan lain

  • Serbuk lada
  • Bawang goreng
  • Lobak masin jeruk
  • Kacang tanah tumbuk

Bahan air lada

  • Cili merah
  • Cuka
  • Garam
  • Gula

Bahan minyak bawang putih

  • Bawang putih
  • Minyak panas

Cara buat Mee Celup Kelantan

Bahan kuah sup

  1. Masukkan air, dan bahan di atas.
  2. Masukkan garam, gula, ajinomoto, dan sedikit kicap manis tunggu hingga menggelegak atau lauk masak.
  3. Bila lauk masak, asingkan lauk dalam bekas lain untuk dipotong/ diracik

Lada jeruk

  1. Potong lada hijau, letak dalam satu bekas.
  2. Masukkan cuka, garam, gula dalam periuk dan panaskan.
  3. Dah cair semua  bahan, tuang dalam bekas yang berisi lada hijau tadi.

Bahan air lada

  1. Blender semua ni. Cuka tu agak tenggelam sikit cili merah.

Bahan minyak bawang putih

  1. Cincang halus bawang putih.
  2. Goreng hingga warna bertukar keperangan dan asingkan dulu bawang yang dah masak dari minyak panas.
  3. Dah sejuk, masukkan bawang putih tadi dalam bekas, dan tuang minyak lebihan goreng bawang tadi.

Bahan sayur 

  1. Taugeh
  2. Kangkung
  3. Limau nipis
  4. Boleh di makan dengan meggi, kuew tiaw, bihun atau mee.

Sumber: Adele Xandra dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

 

Apa Lagi Hidangan Mee Yang Popular?

Selain mee celup, hidangan mee lain juga tidak kurang peminatnya. 5 antara hidangan mee yang popular adalah:

1. Laksa

Laksa ialah hidangan mi yang popular di seluruh Asia Tenggara, terutamanya di Malaysia. Ia mengandungi mi yang direndam dalam kuah berkrim yang diperbuat daripada santan, rempah-rempah, dan bahan asas seperti ikan atau udang.

2. Mee Goreng

Mee goreng adalah hidangan mi yang digoreng dengan bahan-bahan seperti sayur, daging, telur, dan rempah. Ia mempunyai citarasa pedas dan manis yang khas dalam masakan Malaysia.

3. Curry Mee

Curry mee ialah mi yang dihidangkan dengan kuah kari yang kaya dengan santan dan rempah. Ia biasanya mengandungi potongan ayam, tauhu, dan sayur-sayuran.

4. Assam Laksa

Assam laksa adalah variasi laksa yang mempunyai kuah berasid dan pedas, biasanya menggunakan ikan sebagai bahan asas. Ia popular di Pulau Pinang dan mempunyai citarasa yang unik.

5. Mee Rebus

Mee rebus ialah hidangan mi yang dihidangkan dengan kuah pekat yang dibuat daripada serbuk kari, ubi kentang, dan bahan-bahan lain. Ia mempunyai rasa manis dan pedas yang seimbang.

 

Seorang penulis bebas yang suka berkongsi bercerita terutamanya resepi masakan serta berkongsi resepi, tips memasak, dan trend makanan terkini.

Leave A Reply