Kek pisang ialah sejenis kuih yang diperbuat daripada campuran tepung gandum, pisang masak ranum yang dilenyek, telur, mentega, gula, soda bikarbonat dan susu. Ia merupakan salah satu kuih tradisional yang popular di Malaysia dan seringkali dijadikan hidangan untuk tetamu atau dijual di kedai-kedai kek.

Untuk menyediakan kek pisang, campurkan mentega dan gula sehingga krim, masukkan telur satu persatu sambil mengacau. Kemudian masukkan pisang yang telah dilenyek, diikuti dengan tepung gandum yang telah diayak bersama soda bikarbonat. Gaul sebati dan tuang dalam loyang yang telah digris. Bakar pada suhu 180 darjah celsius selama 45-50 minit.

1. Resepi Kek Pisang Moist dan Tak Muak

Bahan-bahan

Bahan A:

  • 1 cawan minyak jagung
  • 4 biji telur gred A @ 5 biji gred B
  • 3/4 cawan gula perang
  • 1/2 tsp garam halus
  • 1 tsp jus lemon
  • 1 cawan pisang berangan / pisang raja

Bahan B:

  • 1 1/2 cawan tepung naik sendiri @ tepung gandum
  • 1 tsp serbuk penaik
  • 1/2 tsp soda bikarbonat

 

Cara buat kek pisang

  1. Masukkan semua bahan kecuali pisang ke dalam blender, blend sehingga gebu dan sebati.
  2. Kemudian, masukkan pisang dan blend 3 saat sahaja tak perlu lama.
  3. Sediakan 1 bekas besar, masukkan tepung naik sendiri atau tepung gandum. Jika pakai tepung gandum, kena campur dengan serbuk penaik dan baking soda.
  4. Tuang bahan yang sudah dikisar ke dalam bekas mengandungi tepung, kacau sebati. Kemudian boleh masukkan ke dalam acuan yang telah disapukan dengan marjerin.
  5. Tabur coklat coin, hirisan badam atau choc chip.
  6. Sebelum tu panaskan oven lebih awal, supaya lepas siap adunan boleh terus bakar. Bakar pada suhu 180 celcius, selama 50-60 minit (bergantung pada oven).

Sumber: Suhasnida Ismail dari Masak Apa Hari Ni

 

2. Resepi Kek Pisang Sangat Mudah

Bahan-bahan

  • 2 cawan tepung gandum (diayak)
  • 1 sdk baking powder (diayak)
  • 1 sdk soda bikarbonat (diayak)
  • 1 cawan minyak masak
  • 1 cawan gula perang
  • 1 sdk esen vanila
  • 3 biji telur gred A
  • 4 biji pisang berangan (dilenyek)

Cara buat kek pisang

  1. Kisar minyak masak, gula perang, esen vanila dan telur.
  2. Masukkan bahan kisar tadi bersama tepung gandum, baking powder dan soda bikarbonat.
  3. Kaup bahan kisar dan tepung bersama pisang sehingga sebati.
  4. Masukkan adunan ke dalam loyang dan hias dengan topping kegemaran.
  5. Bakar dengan suhu 180 selama 1 jam.
  6. Jika mahu kukus boleh kukus selama 45 minit.
  7. Sesudah masak, keluarkan kek dari loyang dan sapu marjerin pada permukaan kek sewaktu panas. Siap.

Sumber: Fauziah Ardell Daniyal dari Masak Apa Hari Ni

 

3. Resepi Kek Pisang Moist

Bahan-bahan

  • 3 biji pisang berangan @ 1 cawan pisang yang sudah dilenyek @ 7-8 biji pisang mas
  • 3/4 cawan gula kastor
  • 4 biji telur gred A
  • 1 cawan minyak jagung / minyak masak
  • 1 sdb perahan lemon/ limau kasturi / limau nipis
  • Secubit garam
  • 1 1/2 cawan tepung (diayak)
  • 1 sdt baking soda (diayak)
  • 1 sdt baking powder (diayak)
  • Hirisan nipis pisang (hiasan)

Cara buat kek pisang

  1. Satukan minyak, telur, gula dan garam. Kisar selama 5-6 minit. Masukkan pisang dan kisar sebentar dalam beberapa saat.
  2. Masukkan bahan kisar bersama bahan ayak dan kacau sebati.
  3. Panaskan oven selama 10 minit dengan suhu 170 api atas bawah.
  4. Leser mentega pada loyang, lapikkan dengan baking paper dan tuang adunan ke dalam loyang. Letakkan hirisan pisang dan bakar selama 50 minit.
  5. Jika mahu kukus, kukuskan selama 1 jam.

Sumber: Mariana Zainal dari Masak Apa Hari Ni

 

Apa Lagi Kek Yang Popular?

Selain kek Pisang, banyak lagi kek lain yang dikenali ramai dan tidak asing sebagai pencuci mulut yang popular. Antara kek tersebut adalah:

1. Kek Coklat

Kek coklat adalah sejenis kek yang diperbuat daripada tepung gandum, serbuk koko, telur, mentega, gula dan susu. Ia biasanya dihias dengan krim mentega coklat atau ganache coklat untuk menambah kelazatan.

2. Kek Keju

Kek keju ialah kek yang dibuat menggunakan krim keju, telur, gula, tepung gandum dan mentega. Kek ini mempunyai rasa yang unik dan tekstur yang lembut serta berkrim.

3. Kek Lobak Merah

Kek lobak merah merupakan kek yang menggunakan lobak merah yang diparut halus sebagai bahan utama, bersama tepung gandum, telur, minyak sayuran, gula dan rempah seperti kayu manis.

4. Kek Marble

Kek marble atau kek berjalur ialah kek yang menggabungkan adunan vanila dan coklat untuk menghasilkan corak berjalur yang menarik. Ia diperbuat daripada tepung gandum, telur, mentega, gula dan perisa vanila.

5. Kek Butter

Kek butter ialah kek klasik yang diperbuat daripada mentega berkualiti tinggi bersama tepung gandum, telur dan gula. Ia merupakan asas kepada kebanyakan variasi kek yang lain.

Seorang penulis bebas yang suka berkongsi bercerita terutamanya resepi masakan serta berkongsi resepi, tips memasak, dan trend makanan terkini.

Leave A Reply