4 Resepi Wantan Goreng

Wantan Goreng adalah sejenis makanan ringan yang popular dalam masakan Cina yang telah diadaptasi secara meluas di Malaysia. Ia diperbuat daripada kulit wantan nipis yang diisi dengan campuran daging ayam atau udang cincang, bawang putih, halia dan perasa lain, kemudian dibentuk dan digoreng hingga rangup dan berwarna keemasan. Wantan goreng sering dihidangkan sebagai appetizer atau makanan ringan dengan sos cili atau sos masam manis.

Hidangan ini mempunyai ciri khas kulit yang rangup di luar dan isian yang lembap serta berperisa di dalam. Wantan goreng merupakan antara dim sum yang paling digemari dan sering dijumpai di kedai makanan Cina, restoran dim sum mahupun sebagai juadah di majlis-majlis tertentu kerana mudah dimakan dan mempunyai rasa yang sedap.

1. Resepi Chicken Wantan

Bahan-bahan

  • Kulit wantan
  • Ayam cincang (brand ramly)
  • Bawang besar cincang
  • Bawang putih cincang
  • Carrot cincang
  • Daun bawang hiris halus
  • Sos ikan
  • Lada sulah
  • Serbuk pati ayam maggie

Cara nak buat Chicken Wantan

  1. Gaul semua kecuali kulit wantan cukup masin boleh isi dalam kulit wantan.
  2. Boleh goreng atau kukus.

Sumber: Azlia Azali dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

2. Resepi Wantan Goreng

Bahan-bahan

  • 4 bungkus kulit Wantan
  • 1kilo dada ayam (4keping)
  • 1kilo isi udang
  • 4 sudu besar tepung jagung (anggaran)
  • 8 pokok daun bawang (potong halus/dadu)
  • 3 biji cili merah besar (potong dadu)
  • Sos ikan (sos nampla) ikut kemasinan sendiri.
  • Minyak bijan lebih kurang 3 sudu besar
  • Lada sulah
  • Sos tiram 5-6 sudu besar

Cara nak buat Wantan Goreng

  1. Campur semua bahan kecuali daun bawang & lada merah.
  2. Kisar semuanya sampai sebati.
  3. Masukkan daun bawang & lada tadi.
  4. Gaul rata & rasa masinnya.
  5. Kulit Wantan disapu air ditepi sekelilingnya.
  6. Letak inti di tengah & bentukan ikut kreativiti masing-masing.
  7. Goreng dalam minyak yg banyak macam goreng popiah simpul.

Sumber: Norhayati Yusoff dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

3. Resepi Inti Wantan Goreng

Bahan-bahan

  • 1 kpg isi ayam (dada) cincang halus
  • 1 biji bwg holland (potong dadu)
  • 1/2 btg lobak merah
  • 1 sk minyak bijan
  • Sedikit lada sulah / lada hitam
  • Sedikit garam & perasa
  • Sedikit tepung jagung
  • Kulit wantan (readymade)
  • Air (sebagai gam)

Cara nak buat Inti Wantan Goreng

  1. Campurkan semua bahan diatas sampai sebati dan perap selama 20min untuk pastikan rasa dalam dah serap dalam isi ayam.
  2. Sediakan kulit wantan & isikan inti tadi kemudian ambil air untuk lekatkan balutan kulit wantan.
  3. Siap semua boleh terus goreng / frozen kan.

Sumber: Nurul Izzaty dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

4. Resepi Dumpling Wantan Goreng

Bahan-bahan

  • 200 g undang d potong halus
  • 100 g sotong d potong halus
  • 1 biji lobak d parut
  • 1 sudu teh gula
  • Lada putih
  • garam / kiub ayam
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 biji bawang besar
  • 1 biji telur
  • 4 sudu tepung kanji/ gandumt
  • Kulit wantan

Cara nak buat Dumpling Wantan Goreng

  1. Gaul semua bahan kemudian bungkus di atas kulit wantan dan goreng.

Sumber: Sitti Rukkiah Ambotang dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

Apa Lagi Makanan Sampingan Lain Seumpama Wantan?

1. Har Gow

Dim sum tradisional berbentuk separuh bulan yang diperbuat daripada kulit tepung ubi kayu yang telus dan diisi dengan udang segar yang dipotong kasar bersama bamboo shoot. Har gow dianggap sebagai ujian kemahiran chef dim sum kerana memerlukan teknik khusus untuk menghasilkan kulit yang nipis dan tidak pecah semasa pengukusan.

2. Siu Mai

Dim sum berbentuk terbuka di bahagian atas yang diperbuat daripada kulit wantan kuning dan diisi dengan campuran daging babi cincang dan udang, sering dihiasi dengan roe ikan atau wortel di atasnya. Siu mai merupakan antara dim sum paling popular dan mudah dikenali dengan bentuk dan warnanya yang khas.

3. Xiao Long Bao

Dumpling kecil yang diperbuat daripada kulit tepung yang nipis dan diisi dengan daging bersama-sama kuah yang akan menjadi cair apabila dipanaskan semasa proses pengukusan. Xiao long bao memerlukan teknik makan yang khusus untuk mengelakkan kuah panas tumpah dan melecur lidah.

4. Pot Sticker

Dumpling yang dimasak dengan dua kaedah iaitu digoreng di bahagian bawah untuk mendapatkan tekstur rangup, kemudian dikukus untuk memasak bahagian atas hingga lembut. Pot sticker biasanya diisi dengan daging dan sayuran, menjadikannya mempunyai kontras tekstur yang menarik antara bahagian bawah yang rangup dan atas yang lembut.

5. Spring Roll

Makanan yang diperbuat daripada kulit spring roll nipis yang diisi dengan sayuran segar, taugeh, wortel dan kadangkala daging atau udang, kemudian digulung rapi dan digoreng hingga rangup. Spring roll popular sebagai appetizer dan sering dihidangkan dengan sos plum atau sos sweet and sour untuk menambah rasa.

Leave a Comment