4 Resepi Sotong Masak Kicap (Cukup Puas Hati)

Jika anda mencari resepi hidangan berasaskan sotong, kali ini kami nak kongsikan resepi sotong masak kicap. Lauk yang cukup mudah nak buat tak guna banyak bahan paling penting sedap!

Jom kita try!

1. Resepi Sotong Goreng Masak Kicap Pedas

Bahan-bahan

  • 1kg Sotong (lumur kunyit dan garam dan goreng halfcooked)
  • Cili kisar (1senduk besar)
  • Bawang putih/merah/halia/Cili padi ikut kepedasan (kisar)
  • Kayu manis, bunga lawang
  • Serai (2btg ketuk)
  • Bawang merah hiris bulat
  • Tomato/cili merah (hiris dan potong)
  • Kicap manis (saya pakai kicap mudim)
  • Sos cili
  • Sos tomato
  • Sos tiram
  • Sedikit air asam

Cara nak buat Sotong Goreng Masak Kicap Pedas

  1. Tumis bahan kisar sampai naik bau @ kekuningan, masukkan bunga lawang, kayu manis, serai. masukkan cili kisar tumis sampai pecah minyak. Masukkan semua jenis sos (jika pekat tambah air sedikit).
  2. Tumis lagi baru masukkan garam dan gula secukup rasa. Masukkan bawang hiris, tomato, cili merah kacau sekejap baru masukkan sotong gaul rata tutup api.

Sumber: Tengku RosElyza Raja Muhammad dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

2. Resepi Sotong Masak Kicap

Bahan-bahan

  • 8 ekor Sotong
  • 4 sudu kicap
  • 1 sudu sos cili
  • 1 sos tomato
  • 2 biji cili besar
  • 1 sudu sos tiram
  • 1biji bawang besar
  • 4 ulas bawang putih
  • Lobak merah jika mahu
  • 1 biji tahu
  • 1 asam keping (jika mahu)

Cara nak buat Sotong Masak Kicap

  1. Tumis bawang putih, halia, lobak merah dan masukkan semua sos.
  2. Jika mahu lebih pedas boleh masuk cili yang di kisar tumis hingga kering.
  3. Masukkan tahu dan sotong tuang lagi kicap jika belum hitam.
  4. Masukkan sedikit serbuk lada putih dan siap.

TIPS: pastikan tumisan betul-betul kering sebelum masukkan sotong supaya sotong tidak keluar air

Sumber: Masita Kamarulzaman dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

3. Resepi Sotong Masak Kicap Simple

Bahan-bahan

  • Bwg merah ,bawang putih, halia (kisar)
  • Lada kering (kisar)
  • Serai 2 btg
  • Bunga lawang
  • Kulit kayu manis
  • Sos tiram
  • Kicap

Cara nak buat Sotong Masak Kicap Simple

  1. Sotong dilumur garam kunyit dan digoreng separuh masak.
  2. Tumis bahan kisar sehingga naik bau.
  3. Masukkan bunga lawang dan kulit kayu manis.
  4. Masukkan serai yang diketuk.
  5. Masukkan kicap dan sos tiram. Perasakan.
  6. Masukkan sotong tadi.
  7. Masukkan garam dan gula.
  8. Nk sedap masukkan bawang besar bila dah nak masak.

Sumber: Shahrina Jaafar dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

4. Resepi Masak Kicap Berempah Sotong dan Telur Sotong

Bahan-bahan

  • Bawang besar
  • Bawang putih
  • Halia
  • Kulit kayu manis
  • Buah pelaga
  • Bunga lawang
  • Serbuk sup
  • Sotong
  • Sos tiram
  • Kicap lemak manis
  • Serbuk blackpepper
  • Garam
  • Gula

Cara nak buat Masak Kicap Berempah Sotong dan Telur Sotong

  1. Tumis bawang besar, bwg putih, halia. Hiris halus semua. Campak juga kulit kayu manis, buah pelaga & bunga lawang.
  2. Dah garing, masuk bahan blend. Bahan blend bawang merah, bwg putih & halia. Tumis dalam 4-5mnt api sederhana. Masukkan serbuk sup dalam 1 sudu makan besar. Tumis lagi smpai pecah minyak. Kalau kering, masukkan sikit je air untuk elak rempah hangit.
  3. Dah elok pecah minyak, masuk sos tiram, kicap lemak manis & sotong + telur sotong.
  4. DaH nampak sotong mcm 70% masak, masuk air dalam suku cawan masuk blackpepper sikit, garam, gula & serbuk ckup rasa dan teruskan masak sikit lagi smpai rasa sotong & telur betul dah masak.
  5. Last sekali dah elok rasa semua, boleh campak cili merah & cili hijau potong. Ada daun sup lagi best. Bau daun sup buatkan kuah dia beraroma.

Sumber: Puan Yatt Jamari dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

Akhir kata

Lagi pedas lagi terangkat kuah masak kicap sotong ini.

Jom lihat juga resepi sotong kering (Ada Pelbagai Cara Masakan)

Selamat mencuba!

Leave a Comment