4 Resepi Siput Lala (Sedap Masak Apa?)

Jika peminat seafood pasti kenal dengan siput lala ini, kalau makan di kedai seafood siput lala antara menu wajib yang ada. Jom baca resepi siput lala ini.

Jom kita try!

1. Resepi Lala Masak Tumis

Bahan-bahan

  • Lala sepaket/1 kilo
  • Bawang besar 1 biji
  • Bawang putih 3ulas
  • Cili padi 6 batang
  • Cili hidup 3 batang
  • Halia skit

– semua bahan blend/ tumbuk kasar

  • Serai sebatang ketuk sikit
  • Limau nipis stgh biji
  • Garam
  • Gula

Cara nak buat Lala Masak Tumis

  1. Tumis bahan yang dah tumbuk sampai kering sikit, masuk serai.
  2. Dan tuang lala, tak perlu letak air nanti lala keluar air dia jadi kuah dan perah limau, letak garam dan gula sikit.

Sumber: Kunurfadzilah Kuabdlatiff dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

2. Resepi Shellout

Bahan-bahan

  • Kerang ½kg
  • Udang ½kg
  • Ketam 1kg
  • Kepah ½kg
  • Sotong 1kg
  • Siput lala 1kg
  • Bawang besar 5biji
  • Bawang putih 2labu
  • Serai 5batang
  • 2senduk nasi cili blend

Cara nak buat Shellout

  1. Tumiskan bahan dia atas sampai pecah minyak.
  2. Masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram, 2ketul kiub pati ayam daun limau.
  3. Air secukupnya (ikut kepekatan mana kita nak).
  4. Letak garam, gula dan ajinomot.

Sumber: Muhamad Fadzul Ilahi Azhar dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

3. Resepi Siput Lala Masak Pedas

Bahan-bahan

  • 500gm siput lala
  • 2 senduk cili kering yang telah dikisar bersama bawang besar
  • 2 inci halia- hiris
  • 1 batang serai – titik
  • 5 biji cili padi – hiris (nak pedas lagi tambah je ye)
  • 1 labu bawang besar – hiris nipis
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar sos tomato
  • Garam
  • Gula

Cara nak buat Siput Lala Masak Pedas

  1. Panaskan minyak, tumis bawang, halia, serai dengan cili padi hingga naik bau
  2. Kemudian masukkan cili kering. Tumis hingga pecah minyak.
  3. Kemudian masukkan sos tiram, cili, tomato. Gaul rata. Perasakan dengan garam dan gula.
  4. Bila dah sebati masukkan siput lala kemudian gaul bagi sebati then tutup periuk tu biarkan lala masak.

Sumber: Che Eda

4. Resepi Siput Lala Masak Lemak

Bahan-bahan

  • Siput lala
  • Serai 2 batang
  • Bawang besar 1 biji
  • Bawang putih 3 ulas
  • Cili padi hijau 3 biji
  • Lengkuas 1/2 inci
  • Halia 1/2 inci
  • Santan 1/2 kotak
  • Cili kering 3 biji

Cara nak buat Siput Lala Masak Lemak

  1. Rendam siput bersama potongan cili kering supaya siput muntahkan lendir.
  2. Blend atau tumbuk bawang besar, bawang putih dan cili padi.
  3. Tumis bahan blend bersama serai sehingga naik bau.
  4. Masukkan air dalam 500ml.
  5. Masukkan siput.
  6. Masukkan halia dan lengkus.
  7. Tutup periuk tunggu sehingga 10 minit.
  8. Intai siput dah masak ke belum. Kalau belum tutup balik tudung periuk.
  9. Bila siput dah masak masukkan santan kemudian perasa dengan garam.
  10. Siap untuk dihidang,

Tips * Siput akan terbuka dan berubah warna bila dah masak

Sumber: Nurul Nadhiya dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

Akhir kata

Peminat makanan seafood wajib cuba resepi siput lala ini!

Jom lihat juga resepi kupang (Sedap Masak Apa?)

Selamat mencuba!

Leave a Comment