Sawi Jepun, juga dikenali sebagai Pak Choy atau Siew Pak Choy, ialah sejenis sayuran berdaun hijau yang popular dalam masakan Asia, termasuk di Malaysia. Ia mempunyai batang berwarna putih yang tebal dan daun hijau gelap yang lebar. Teksturnya yang rangup serta rasa yang lembut menjadikannya pilihan utama dalam pelbagai hidangan seperti tumisan, sup, dan masakan berkuah.
Hidangan sayur merupakan pelengkap sesebuah hidangan. Tak lengkap rasanya kalau tak hidangan sayur. Kali ini kami kongsikan resepi sawi jepun yang sedap dan mudah untuk anda. Jom kita try!
1. Resepi Sawi Jepun Sos Tiram
Bahan-bahan
- Sawi jepun celur@rebus dengan air dan letak minyak bijan skit
Bahan kuah
- Bwg putih -cincang halus
- Isi ayam@udang -potong dadu
- Sos tiram
- Kicap pekat sikit
- Tepung jagung
Cara nak buat Sawi Jepun Sos Tiram
- Masuk minyak, tumis bawang putih naik bau masuk isi ayam dah masak isi ayam masuk air rebusan sawi tadi masuk sos tiram kicap pekat, gula dan garam.
- Dah mendidih baru masukkan air tepung jagung nak bagi pekat.
- Dan tuang sos dalam pinggan sawi.
Sumber: Azwa Azwana dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)
2. Resepi Mee Sup Suah
Bahan-bahan
- 5 ulas bawang putih
- 4 sudu besar udang kering
- 3 biji cilipadi
- Tumbuk bersama sampai hancur
- 2 biji telur
- Daun sup
- Sawi jepun
Cara nak buat Mee Sup Suah
- Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk sampai naik bau, masukkan air untuk kuah , biar menggelegak.
- Masukkan sedikit stok ayam, garam secukup rasa, sayur sawi, masukkan telur, dah mendidih, masukkan mee suah dalam 1/2 minit. Tutup api dan kacau bagi mee kembang sendiri dalam kuah. Tabur daun sup. Sedia untuk dimakan.
Sumber: Cik Lyne dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)
3. Resepi Sup Sayur Meletup
Bahan-bahan
- Sawi Jepun 4 pokok
- Tauhu Telur 4 biji
- Fish Ball 1 peket kecil
- Bwg Putih 3 ulas
- Bwg Merah 3 biji
- Kiub pati ayam sebiji
- Sos tiram 3 sudu besar
- Sos sotong 2 Sudu besar (optional)
- Telur sebiji
- Tepung jagung 2 Sudu besar
- Garam dan serbuk perasa
- Tauhu telur dipotong 4 setiap satu
Cara nak buat Sup Sayur Meletup
- Goreng tauhu dengan minyak yang banyak dan betul panas.
- Dah garing alihkan. Dan angkat dan toskan minyak.
- Potong atau cincang bawang, bawang merah dipotong slice.
- Tumis dengan sedikit minyak.
- Dah kekuningan bawang tu masukkan air. Masukkan sebiji kiub pati ayam.
- Bila dah didih masukkan sos tiram dalam 3 sudu besar.
- Pecahkan telur sebiji dan terus kacau bagi hancur. Masukkan garam dan serbuk perasa.
- Masukkan air tepung jagung untuk memekatkan kuah. ( 2 sudu besar dibancuh dengansedikit air)
- Last masukkan fish ball, sawi jepun dan tauhu yang digoreng tadi.
Sumber: Nazri Mat Zain dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)
4. Resepi Sawi Jepun Celur
Bahan-bahan
- Sawi jepun
- 2 ulas bawang putih
- Sedikit isi ayam
- 1 sudu sos tiram
- 1 sudu kicap
- Sedikit tepung jagung
- Minyak untuk menumis
- Secubit garam
- Sedikit penambah rasa
Cara nak buat Sawi Jepun Celur
- Didih air dalam periuk. Kemudian masukkan sawi dan titiskan berapa titik minyak. Masuk sedikit garam. Agak layu angkat dan susun dalm pinggan.
- Dalam kuali lain, panaskan minyak. Tumis bawang putih sampai kekuningan dan naik bau. Kemudian, masukkan sos tiram dan sedikit air rebusan celur sawi tadi.
- Masukkan kicap, ayam dan penambah rasa. Kalau kurang masin tambahlah garam sikit.
- Masak hingga mendidih, bancuh sedikit tepung jagung dan masukkan dalam masakan.
- Tutup api. Tuang kuah atas sayur sawi yang dah disusun tadi
- Hiaslah dengan bawang goreng,tomato atau cili.
Sumber: Farhain Azmi dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)
Akhir kata
Lauk yang mudah bukan sahaja senang nak masak malah memang mengenyangkan.
Jom semak juga resepi pucuk paku (Sayur Lauk Kampung)
Selamat mencuba!