4 Resepi Onde Onde Bijan

Onde-onde bijan merupakan sejenis kuih tradisional Malaysia yang diperbuat daripada tepung pulut dan diisi dengan gula melaka cair atau kelapa parut manis. Kuih berbentuk bulat kecil ini kemudiannya direbus dalam air mendidih sehingga terapung, menandakan ia telah masak. Setelah direbus, onde-onde akan digulungkan dalam kelapa parut putih yang telah diparut halus bersama sedikit garam untuk memberikan rasa yang seimbang.

Ciri khas onde-onde bijan ialah lapisan luar yang kenyal daripada tepung pulut dan inti yang manis yang akan meletup di dalam mulut apabila digigit. Bijan atau kelapa parut yang melapisi bahagian luar memberikan tekstur tambahan dan aroma wangi yang memikat. Kuih ini sangat popular sebagai pencuci mulut atau dimakan bersama teh petang dalam kalangan masyarakat Malaysia.

1. Resepi Kuih Bom Bijan

Bahan-bahan

Bahan kulit

  • Tepung pulut 1 paket (500g)
  • Tepung Gandum 1cwn
  • Secubit Garam
  • Sedikit pewarna kuning(optional)
  • Air secukupnya
  • Bijan Putih secukupnya

Bahan inti

  • Kelapa parut
  • Gula Merah
  • Gula Pasir
  • Secubit Garam
  • Daun pandan
  • Sedikit Air

Cara nak buat Kuih Bom Bijan

  1. Campurkan tepung pulut, tepung gandum, dan garam dalam bekas. Gaul rata kemudian tuangkan air sedikit demi sedikit. Masukkan pewarna.
  2. Uli sehingga doh tak melekat pada bekas. Ambil doh kemudian masukkn inti kelapa dan bulatkan. Golek atas bijan yg telah di masukkan ke dalam loyang.

Inti

  1. Letakkan sedikit air ke dalam kuali, masukkn daun pandan, gula merah, gula pasir dan garam.
  2. Kacau hingga gula cair.
  3. Msukkan kelapa parut masak hingga warna kelapa menjadi sedikit gelap. Kemudian tutup api.

Cara goreng

  1. Panaskan minyak menggunakan api kecil supaya kuih tak pecah. Masukkan kuih. Kacau kuih perlahan2 sehingga masak dan berwarna perang.

Sumber: Puan Cik Nadzri dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

2. Resepi Kuih Bom Keledek

Bahan-bahan

  • 120 gram tepung pulut
  • 120 gram tepung gandum
  • 316gm keledek oren yg direbus dan dilenyek
  • 100 gram air…ikut kelembutan …jgn lebih sgt nnti xmembulat
  • 30 gram gula pasir
  • 1/4 sudu teh garam halus
  • Bijan secukupnya

Inti kelapa

  • 600 gram kelapa putih
  • 200 gram gula merah
  • 1 ketul gula melaka (200 gram)
  • 1-2 sudu gula pasir ikut kemanisan masing2
  • 20 gram majerin
  • 3 ketul gula batu
  • Daun pandan secukupnya

Cara nak buat Kuih Bom Keledek

  1. Masak gula merah gula batu dengan gula melaka tapis.
  2. Satukan dengan kelapa daun pandan dan gula masak hingga sedikit kering dan masukkan tepung kacau sebati dan sejukkan sebelum di gunakan.
  3. Satukan tepung pulut tepung gandum dan keledek dalam 1 bekas.
  4. Larutkan gula garam bersama air.
  5. .Tuangkan air sedikit demi sedikit uli hingga jadi doh.
  6. Timbang doh 31 gram.
  7. Isi inti 1 sudu teh membuak dan kemaskan gelek membulat.
  8. Salutkan dengan bijan secukupnya.
  9. Letakkan bijan dalam bekas bulat dan golekkan doh lawan arah jam biar sekata dan gelek sekali lagi dan biarkan sejam baru goreng separuh masak untuk frozenkan.

Sumber: Jalilah JJ Homemade dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

3. Resepi Bom Bijan

Bahan-bahan

Bahan kulit

  • Tepung pulut 1paket(500g)
  • Tepung Gandum 1cwn
  • Secubit Garam
  • Air secukupnya
  • Bijan Putih

Bahan inti

  • Kelapa parut
  • Gula Merah
  • Gula Pasir
  • Secubit Garam
  • Sedikit Air

Cara nak buat Bom Bijan

Kulit

  1. Campurkan tepung pulut+tepung gandum+garam. Gaul rata kemudian tuangkan air sedikit demi sedikit uli sqmpai doh tak melekat di besen.
  2. Sebelum uli utk masukkn inti PASTIKAN TANGAN DILUMURKN DENGAN SEDIKIT MINYAK. Ambil doh masukkan inti kelapa,cbulatkn dan gaulkan dengan bijan.

Inti

  1. Letakkan sedikit air kedalam kuali, masukkn gula merah+gula pasir+garam.
  2. Kacau hingga gula cair masukkan kelapa parut masak hingga warna kelapa menjadi sedikit gelap kemudian tutup api.

Cara goreng

  1. Buka api sederhana besar masukkn minyak. Apabila minyak sederhana panas masukkan kuih bom dan kecilkan api.”PASTIKAN MINYAK TIDAK TERLALU PANAS SBLM MASUKKN BOM”
  2. Selepas bom mula mengembang dan bertukar warna kacau kuih sehingga masak.

Sumber: Nana Renoma dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

4. Resepi Onde-Onde Bijan Mudah

Bahan-bahan

  • 1bngkus tpung pulut 500g
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan gula
  • Garam scubit@scukup rasa
  • Air suam scukupnya

Cara nak buat Onde-Onde Bijan Mudah

  1. Satukan tepung dan gula serta garam.
  2. Bancuh bersama air suam.
  3. Jadikan doh jangan lembut sangat jangan keras.
  4. Bulatkan doh leperkan masuk inti.
  5. Buat sampai habis simpan 1 hingga 2 jam kemudian goreng api perlahan bila hampir perang kuat sikit api goreng sampai bijan kuning.

Sumber: Azza Watie Yaacob dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

Aneka Kuih Berasaskan Pulut

1. Kuih Koci

Kuih koci adalah kuih tradisional berbentuk segi tiga yang diperbuat daripada tepung beras dan santan. Isinya biasanya terdiri daripada kelapa parut yang telah dimasak dengan gula dan garam, kemudian dibungkus dengan daun pisang sebelum dikukus. Kuih ini mempunyai rasa yang manis dan gurih dengan aroma daun pisang yang harum.

2. Pulut Inti

Pulut inti merupakan kuih yang diperbuat daripada beras pulut yang dikukus dan dihidangkan bersama inti kelapa. Inti kelapa ini dimasak dengan gula melaka dan daun pandan sehingga berwarna coklat keemasan. Kuih ini biasanya dibungkus dengan daun pisang dan mempunyai kombinasi rasa manis daripada inti kelapa dengan kelazatan pulut yang pulen.

3. Kuih Seri Muka

Kuih seri muka terdiri daripada dua lapisan iaitu lapisan bawah yang diperbuat daripada beras pulut bersantan dan lapisan atas yang diperbuat daripada telur, santan dan tepung bersama daun pandan. Lapisan bawah berwarna putih manakala lapisan atas berwarna hijau daripada jus pandan. Kuih ini mempunyai rasa yang kaya dengan tekstur yang lembut dan wangi.

4. Kuih Lopes

Kuih lopes diperbuat daripada tepung beras yang diadun dengan air abu dan kemudian dikukus dalam daun pisang sehingga membentuk tekstur yang kenyal dan licin. Kuih ini biasanya dihidangkan dengan taburan kelapa parut putih dan disiram dengan gula melaka cair. Rasa kuih lopes yang hambar berpadu sempurna dengan kelapa dan gula melaka yang manis.

Leave a Comment