4 Resepi Kuih Lompang

Kuih lompang merupakan sejenis kuih tradisional Malaysia yang diperbuat daripada tepung beras dan santan. Kuih ini mempunyai tekstur yang kenyal dan lembut, biasanya berbentuk bulat kecil atau lonjong. Ia sering dihidangkan dengan gula melaka cair atau kelapa parut sebagai pelengkap untuk menambah rasa manis dan wangi.

Kuih lompang adalah antara kuih-muih warisan yang masih popular hingga kini, terutamanya di kawasan pantai timur Semenanjung Malaysia. Proses pembuatannya memerlukan kemahiran khusus dalam menguli adunan tepung beras sehingga mencapai kekenyalan yang sesuai sebelum dibentuk dan direbus dalam air mendidih.

1. Resepi Kuih Lompang Gula Merah

  • 2 cwn tepung beras
  • 1 cwn gula merah
  • 1/4 cwn gula pasir
  • 4 cwn air
  • 1/2 sudu kecil air kapur

Cara nak buat Kuih Lompang Gula Merah

  1. Dah bancuh rasa manisnya kurang tambah gula putih sikit.
  2. Gula merah cairkan dulu gula merah dan boleh tuangkan dalam adunan yang dah dibancuh.
  3. Sedikit kelapa muda diparut dan digaul dengan sedikit garam.

Sumber: Norashikin Abd Malek dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

2. Resepi Kuih Lompang

Bahan-bahan

  • 11/2 caw tpg beras
  • 1 sudu besar tpg ubi
  • 1 sudu kecil kapur
  • 1/2 caw gula merah
  • 1/2 caw gula pasir
  • 2 caw air
  • 3 helai daun pandan.
  • Secubit garam

Cara nak buat Kuih Lompang

  1. Satukan gula merah & gula pasir masak bersama daun pandan , tapis & sejukan.
  2. Satukan tepung beras, tepung ubi & kapur & secawan air dan kacau.
  3. Masukkan air gula tadi & kacau sebati.
  4. Panaskan kukus & acuan.
  5. Masukkan adunan dalam acuan kecil.
  6. Kukus 10 minit.

Sumber: Ana Shafia Aishah dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

3. Resepi Kuih Lompang Pandan

Bahan-bahan

  • 250g tepung beras
  • 200g gula pasir
  • 10 helai daun pandan
  • Sedikit Air kapur
  • Kelapa parut
  • 3 cawan air

Cara nak buat Kuih Lompang Pandan

  1. Sediakan kukusan. Bancuh tepung bersama 2 cawan air daun pandan.
  2. Masak 1 cwn air bersama gula hingga mendidih, curahkan ke dalam bancuhan tadi, masukkan sedikit air kapur. Tapis bancuhan ini. Kukus selama 15 minit.
  3. Air gula panas, tuang dalam bancuhan
  4. Pastikan acuan lompang disapu minyak. Elak melekat.

Sumber: Puspa Jiman dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

4. Resepi Kuih Lompang Confirm Jadi

Bahan-bahan

  • 1cwn air
  • 1cwan gula
  • 3cwn air
  • 10helai daun pandan – blender,tapis*
  • 2½cwn tepung beras*
  • 1sudu mkn tpung ubi*
  • Kapur makan hujung sudu
  • Pewarna jika suka

Cara nak buat Kuih Lompang Confirm Jadi

  1. Satukan semua bahan(*) dan tapiskan.
  2. Panaskan kukusan sehingga betul panas.
  3. Tips, acuan oles minyak kemudian panaskan dalam kukusan sebentar. Tuang adunan sepenuh acuan kukus api besar 25mnit penutup kukus balut kain bersih 5mnit terakhir,buka tutup kukusan supaya kuih cantik permukaan atasnya.
  4. Kelapa parut, ambil putihnya bubuh garam sedikit dan kukus 5mnit.
  5. Hidangkan kuih bersama kelapa.

Sumber: MariaKhalisya Khalis dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

Apa Lagi Kuih Tradisional Yang Popular?

1. Kuih Onde-Onde

Kuih berbentuk bulat kecil yang diperbuat daripada tepung pulut dan diisi dengan gula melaka. Bahagian luarnya disalut dengan kelapa parut putih dan mempunyai warna hijau daripada pewarna pandan.

2. Kuih Seri Muka

Kuih berlapis yang terdiri daripada lapisan bawah pulut putih dan lapisan atas kaya pandan berwarna hijau. Kuih ini terkenal dengan kombinasi rasa manis dan gurih yang seimbang.

3. Kuih Talam

Kuih berlapis dua yang mempunyai lapisan bawah berwarna putih diperbuat daripada tepung beras dan lapisan atas berwarna hijau daripada pandan. Kedua-dua lapisan mempunyai tekstur yang berbeza namun saling melengkapi.

4. Kuih Ketayap

Kuih yang diperbuat daripada tepung gandum dan santan, digulung dengan inti kelapa manis yang dicampur dengan gula melaka. Kuih ini mempunyai kulit yang nipis dan lembut berwarna hijau pandan.

5. Kuih Dadar Gulung

Kuih berbentuk gulungan yang diperbuat daripada adunan tepung gandum, telur dan santan. Diisi dengan kelapa parut manis dan digulung rapi, sering berwarna hijau daripada ekstrak pandan.

Leave a Comment