4 Resepi Kuih Lidah Buaya (Dapat Tekstur Rangup)

Kuih Lidah Buaya ialah snek tradisional yang popular di Malaysia, terutama di Sabah. Ia diperbuat daripada doh tepung gandum yang diuli bersama marjerin, telur, dan sedikit garam. Doh ini kemudian digulung nipis, dilipat berlapis-lapis, dipotong menyerong, dan digoreng hingga rangup keemasan. Selepas digoreng, kuih ini disalut dengan gula halus, memberikan rasa manis dan tekstur yang rangup. Bentuknya yang berlapis menyerupai lidah buaya menjadikan kuih ini dikenali dengan nama tersebut.

1. Resepi Kuih Lidah Buaya

Bahan-bahan

Bahan doh

  • 1kilo tepung gandum
  • 1cawan tepung ubi
  • 1biji telur
  • Air utk mengguli
  • Sedikit garam..

Bahan sapuan

  • *2sudu mkn butter
  • *5sudu mkn minyak masak
  • 7sudu mkn tepung jagung

Bahan salut

  • Gula kastor

Cara nak buat Kuih Lidah Buaya

Doh

  1. Satukan tepung gandum, tepung sagu dan telur uli bersama air garam sehingga menjadi doh.
  2. Bahagikan doh kepada 8 bahagian.

Sapuan

  1. Panaskan bahan yang bertanda*
  2. Kemudian curah kedalam tepung jagung.
  3. Kacau rata

Kuih

  1. Ambil seketul doh canai nipis.
  2. Kemudian sapukan bahan sapuan rata.
  3. Gulung doh yang telah disapu tadi.
  4. Setelah gulung potong lebih kurang 1/2 inci secara menyerong. Canai sekali lagi.
  5. Buat sampai habis kemudian goreng.
  6. Setelah sejuk salut kuih dengan gula kastor.

Sumber: Siti Zamaliah Aishah dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

2. Resepi Kuih Lidah Buaya Sedap

Bahan-bahan

  • 500gm tepung
  • 1 biji telur
  • sedikit garam
  • 160ml air
  • 6 sb tepung ubi kayu**
  • 6 sb minyak**

Cara nak buat Kuih Lidah Buaya Sedap

  1. Satukan bahan bertanda ** sehingga menjadi smooth paste, ketepikan sementara.
  2. Satukan semua bahan lain, sehingga menjadi doh yang licin dan senang diuli. (kalau lembik tambah tepung sikit..& kalau keras, tambah air)
  3. Uli doh supaya jadi nipis akan dapat size yang lebar. Kalau nak senang, bahagikan doh kepada beberapa 4 bulatan kecil baru dicanai.
  4. Sapukan doh yang dah dicanai tadi dengan paste tepung ubi kayu sapu rata.
  5. Gulung kemas, kemudian potong kecil lebih kurang sebesar ibu jari untuk mendapat lapisan yang banyak,kena canai adunan panjang agar gulungannya pun banyak kali.
  6. Tekan sedikit dengan jari agar mudah untuk dicanai.
  7. Doh kecil tadi & canai leper bila dah agak leper.
  8. Dah canai tu,susun atas permukaan(seperti atas talam) yang sudah ditabur tepung agar tidak melekat satu sama lain.
  9. Panaskan minyak yang banyak dalam kuali.
  10. Goreng hingga kekuningan (api jangan terlalu kuat), toskan minyak & sira @ gaul dengan gula halus.

Sumber: Lynnda Zainuddin dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

3. Resepi Kuih Lidah Buaya Rangup

Bahan-bahan

  • 500 gm tepung gandum
  • 1 biji telur
  • Garam secukup rasa
  • Air suam

Bahan pes untuk sapuan

  • 4 sudu tepung ubi
  • Minyak masak

(Satukan jadi pes)

Cara nak Kuih Lidah Buaya Rangup

  1. Satukan semua bahan doh masukkan air sikit,uli hingga sebati doh hendaklah keras bukan lembut.
  2. Bahagikan doh kepada doh kecil canaikan hingga nipis dan sapu pes minyak tadi gulung dan susun atas dulang buat hingga habis.
  3. Ambil doh yang dipotong tadi dan potong kecil, tekan sedikit dan canai panjang dan nipis.
  4. Masa goreng simbah sikit minyak atas permukaan kuih.

Sumber: Nur Aisya dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

4. Resepi Kuih Lidah Buaya Mudah

Bahan-bahan

  • 1kg tpg gandum
  • 2 cwn air
  • 1cwn marjerin(mentega)@minyak masak
  • 1sk garam
  • 1/2cwn tpg ubi kayu
  • 1/2 cwn minyak untuk di campur bersama tpg ubi kayu
  • 1 1/2 cwn gula

Cara nak buat Kuih Lidah Buaya Mudah

  1. Cairkan marjerin masukkan dalam bekas loyang kemudian gaul dengan tpg gandum hingga sebati dan masukkan air yang telah di campur dengan garam ke dalam tepung tadi kemudian uli hingga jadi doh.
  2. Bila doh dah sebati ambil sedikit demi sedikit kemudian canai hingga nipis.
  3. Doh yang telah di canai nipis tadi di sapukan tepung ubi kayu yang telah di campur bsama minyak masak keatasnya sehingga rata.
  4. Bila dah siap sapu tepung ubi kayu kemudian gulung doh tadi dan bolehlah di potong kecil menggunakan gunting atau pisau.
  5. Goreng dengan api sederhana angkat dan sejukkan bila kuih dah sejuk barulah di lumurkan dengan gula halus.

Sumber: Siti Mariam Ismail dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

Akhir kata

Rugi tak cuba resepi kuih lidag buaya ini, dapat pula tekstur rangup memang sedap.

Jom semak juga resepi kuih titisan hujan ini.

Selamat mencuba!

Leave a Comment