4 Resepi Kuih Abuk Abuk (Kuih Tradisi Melayu)

Ramai generasi muda yang tak berapa kenal dengan kuih abuk abuk. Kalau anda nak tahu ada 2 jenis kuih abuk abuk. Kuih versi original dan versi sagu berlipatkan daun pisang. Nak cari susahkan, apa kata anda cuba resepi kuih abuk abuk ini.

Jom kita try!

1. Resepi Kuih Abuk- Abuk

Bahan-bahan

  • 1 1/2 cawan sagu biji
  • 1 cawan kelapa parut (bahagian putih sahaja)
  • Garam secukup rasa
  • Gula melaka (dipotong halus) atau gula merah
  • Daun pisang
  • Lidi (kerat kecil) untuk sematan

Cara nak buat Kuih Abuk- Abuk

  1. Bilas sagu dengan air bersih dan toskan. Biarkan selama 10 minit.
  2. Campurkan sagu biji dengan kelapa dan garam. Gaul rata.
  3. Bentukkan daun pisang seperti kon untuk dibuat kelongsong. Masukkan campuran bahan tadi ke dalam kelongsong sehingga separuh penuh.
  4. Masukkan sesudu gula melaka atau gula merah.
  5. Masukkan campuran sagu biji tadi untuk penuhi kelonsong (jangan terlalu penuh, tinggal hujung daun untuk lipatan kelongsong).
  6. Lipatkan kelonsong daun pisang. Cucuk batang lidi untuk sematan.
  7. Kukus selama 10-15 minit.

Sumber: Ely Mokhtar dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

2. Resepi Kuih Abuk-Abuk Mudah

Bahan-bahan

  • Sagu biji
  • Kelapa parut -2 biji
  • Gula melaka – 2 biji (dihancurkan)
  • Garam (secukup rasa)

Cara nak buat Kuih Abuk-Abuk Mudah

  1. Rendam sekejap sagu biji sampai kembang.
  2. Tuskan dlm tapis (buang airnya).
  3. Kelapa parut dicampur dengan sediki garam.
  4. Masukkan sagu sedikit2 didalam kelapa & kacau hingga sebat

Sumber: Afreedah Jaleel dari Masak Apa Hari Ni (MAHN).

3. Resepi Kuih Abuk-Abuk Versi Original

Bahan-bahan

Bahan tepung

  • 3cwn tepung pulut
  • Air secukupnya
  • Garam.

Bahan inti

  • 1cwn kelapa parut
  • 3sb gula merah
  • 1sb tepung jagung
  • Stengah cwn air
  • Sikit garam
  • Sehelai daun pandan

Bahan salut kuih

  • 1cwn tepung kacang hijau

Cara nak buat Kuih Abuk-Abuk Versi Original

Tepung

  1. Masukkan tepung dalam mangkuk dan uli sampai jadi doh dan ketepikan.

Inti

  1. Satukan semua bahan masak atas api yg sederhan masak sampai pekat dan ketepikan.

Salut kuih

  1. Ambil sedikit adunan tepung pulut bulatkan tekan supaya ada lubang untuk kita boh inti dalam sebelum sapu minyak pada tapak tangan supaya tepung tak melekat.
  2. Kemudian bulatkan atau leperkan ikut pada kemahuan masing lupa pulak sebelum nak bentukkan kuih panaskan air dalam periuk untuk kita didihkan kuih kita nanti.
  3. Bila dah bentukkan kuih boleh letak kuih dalam air yang mendidih tadi bila kuih dah timbul maknanya kuih kita dah masak.
  4. Dan angkat boleh lah tuang dalam tepung kacang hijau golek siap dihidang.

Sumber: Maznah Md Rasdi dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

4. Resepi Kuih Abuk-Abuk Versi Acuan Dadih

Bahan-bahan

  • 2cawan sagu mata ikan direndam 30minit
  • 1cawan gula merah
  • 1cawan kelapa
  • Sedikit garam

Cara nak buat Kuih Abuk-Abuk Versi Acuan Dadih

  1. Lepas sagu kembang, gaulkan sagu dengan kelapa yang ditabur sedikit garam.
  2. Layer pertama sagu warna hijau.
  3. Layer kedua taburkan gula merah.
  4. Layer ketiga sagu warna original tadi.
  5. Dikukus selama 1 jam.

Sumber: Sabrina Sunar dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

Akhir kata

Apa pun versi kuih abuk abuk ini, kuih ini adalah kuih tradisi yang perlu kita ingati.

Jom semak juga resepi putu mayam ini.

Selamat mencuba!

Leave a Comment