4 Resepi Koleh Kacang

Kole kacang atau koleh kacang adalah sejenis kuih tradisional Melayu yang diperbuat daripada kacang sebagai bahan utama. Kuih ini mempunyai tekstur lembut dan rasa manis yang sedap.

Sebagai salah satu kuih tradisional Melayu yang popular, kole kacang termasuk dalam kategori kuih-muih yang biasanya dimakan sebagai snek atau pencuci mulut. Kuih ini terkenal di kalangan masyarakat Malaysia dan sering dijual oleh penjual kuih tradisional.

1. Resepi Koleh Kacang

Bahan-bahan

  • 1 biji kelapa untuk tahi minyak
  • Masak hingga perang (api sederhana)
  • Bila makin pekat kecilkan api
  • 4 cawan gula merah
  • 4 cawan air
  • 8 sdb gula pasir
  • Daun pandan (larutkan/masak tak perlu sampai mendidih)
  • Santan kotak kecil bancuh dengan 8cawan air
  • 4 cawan tepung kacang hijau (1 paket)

Cara nak buat Koleh Kacang

  1. Satukan semua bahan masak hingga likat dan berkilat. Masukkan 3/ 4 sudu minyak kelapa dari proses buat tahi minyak tadi.
  2. Tabur tahi minyak.

Sumber: Syafiqah Nasuha dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

2. Resepi Koleh Kacang Mudah

Bahan-bahan

  • 1cwn tpg kcg hjau
  • 1cwn gula merah
  • 2sdb gula pasir
  • 1sdk garam
  • 2.5cwn santan cair

Bahan tahi minyak

  • Santan pekat sebjik kelapa
  • Secubit garam

Cara nak buat Koleh Kacang Mudah

  1. Gaul semua bagi sebati & tapis kacau atas dapur sampai likat & campurkan sekali minyak lebihan taik minyak. Dah masak tuang dalam loyang tabur taik minyak tunggu sejuk baru potong.

Tahi minyak

  1. Masak sampai jadi tahi minyak kekuningan dan tapis, asingkn minyak.

Sumber: Nenek Wan dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

3. Resepi Koleh Kacang Versi Acuan

Bahan-bahan

  • 2 cawan serbuk kacang hijau
  • 1 cawan air nisan yang dicairkan
  • 2 cawan santan
  • 1/2 sudu kecil garam.

Cara nak buat Koleh Kacang Versi Acuan

  1. Kesemua bahan diatas tadi saya blender kemudian saya masak dalam kuali sehingga masak lebih kurang 8 – 10 minit di api yg sederhana besar.
  2. Selepas masak tuang dalam bekas atau loyang dan biarkan ianya sejuk barulah di potong.

Sumber: Cik Su dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

4. Resepi Koleh Kacang Sedap

Bahan-bahan

Bahan tahi minyak

  • 3cawan santan pekat
  • Sedikit garam

Bahan gula merah

  • 2cawan gula merah
  • 1/2cawan gula pasir
  • 3helai daun pandan
  • 1cawan air

Bahan koleh kacang

  • 2cawan tepung kacang hijau (sangai api perlahan kejap)
  • 2cawan santan pekat
  • 1liter air
  • 2helai daun pandan
  • 1sudu kecil garam

Cara nak buat Koleh Kacang Sedap

Tahi minyak

  1. Masuk dalam kuali kacau sampai jadi tahi minyak dah kekuningan tutup api.
  2. Ketepikan siap, minyak jangan buang nak letak dalam koleh kacang.

Gula merah

  1. Letak semua bahan atas dalam periuk masak sampai larut siap tutup api.

Koleh kacang

  1. Letak semua dalam kuali, kacau dulu dah tak ada ketul baru buka api kacau sampai nak pekat.
  2. Kacau sampai naik buih letup dah masak last letak minyak tadi dan gaul kejap, loyang basahkan dulu dan boleh letak dalam loyang siap baru tabur tahi minyak dan sejukkan siap.
  3. Cawan guna yang sama bila sukat bahan dan air, dah masuk semua bahan dalam kuali kacau jangan berhenti takut berketul adunan.

Sumber: Rozita Daud dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

Kuih Tradisional Lain Setanding Koleh Kacang

Salah satu kuih orang lama adalah kuih koleh kacang. Memang sedap. Tapi proses pembuatannya agak rumit, jika proses tahi minyak tidak menjadi kuih ini boleh menjadi pahit. Tak salah jika nak cuba buat resepi koleh kacang ini kan? Selain koleh kacang, ini lagi 5 kuih tradidional yang boleh dicuba:

1. Kuih Seri Muka

Kuih seri muka adalah kuih berlapis dua yang diperbuat daripada beras pulut, santan, dan pandan. Lapisan bawah terbuat daripada beras pulut yang dikukus dengan santan manakala lapisan atas adalah custard hijau yang mendapat warna dan rasa daripada jus pandan.

2. Kuih Tepung Pelita

Kuih tepung pelita mendapat namanya kerana bentuknya yang menyerupai pelita minyak apabila dibungkus dalam bentuk bot daun pisang. Kuih ini juga merupakan kuih berlapis yang popular dalam kalangan masyarakat Malaysia.

3. Kuih Bingka Ubi

Kuih bingka ubi kelihatan seperti kek dan popular terutamanya semasa majlis perayaan dan sebagai snek waktu minum petang di sesetengah rumah. Walaupun namanya mengandungi perkataan “kek”, ia sebenarnya adalah kuih tradisional Melayu.

4. Ang Ku Kuih

Ang ku kuih yang bermaksud ‘kek kura-kura merah’ dalam dialek Hokkien adalah superstar dalam dunia kuih. Biasanya mempunyai kulit kenyal berwarna oren-merah terang dan inti pes kacang hijau yang wangi.

5. Kuih Abok-Abok

Kuih abok-abok dinamakan demikian kerana mutiara tapioka kecil seperti serbuk dan kelapa parut yang diperkayakan dengan gula melaka, dibungkus dalam daun pisang, dan dikukus hingga mengeluarkan aroma manis yang memikat.

Leave a Comment