Salah satu kuih orang lama adalah kuih koleh kacang. Memang sedap. Tapi proses pembuatannya agak rumit, jika proses tahi minyak tidak menjadi kuih ini boleh menjadi pahit. Tak salah jika nak cuba buat resepi koleh kacang ini kan?
Jom kita try!
1. Resepi Koleh Kacang
Bahan-bahan
- 1 biji kelapa untuk tahi minyak
- Masak hingga perang (api sederhana)
- Bila makin pekat kecilkan api
- 4 cawan gula merah
- 4 cawan air
- 8 sdb gula pasir
- Daun pandan (larutkan/masak tak perlu sampai mendidih)
- Santan kotak kecil bancuh dengan 8cawan air
- 4 cawan tepung kacang hijau (1 paket)
Cara nak buat Koleh Kacang
- Satukan semua bahan masak hingga likat dan berkilat. Masukkan 3/ 4 sudu minyak kelapa dari proses buat tahi minyak tadi.
- Tabur tahi minyak.
Sumber: Syafiqah Nasuha dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)
2. Resepi Koleh Kacang Mudah
Bahan-bahan
- 1cwn tpg kcg hjau
- 1cwn gula merah
- 2sdb gula pasir
- 1sdk garam
- 2.5cwn santan cair
Bahan tahi minyak
- Santan pekat sebjik kelapa
- Secubit garam
Cara nak buat Koleh Kacang Mudah
- Gaul semua bagi sebati & tapis kacau atas dapur sampai likat & campurkan sekali minyak lebihan taik minyak. Dah masak tuang dalam loyang tabur taik minyak tunggu sejuk baru potong.
Tahi minyak
- Masak sampai jadi tahi minyak kekuningan dan tapis, asingkn minyak.
Sumber: Nenek Wan dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)
3. Resepi Koleh Kacang Versi Acuan
Bahan-bahan
- 2 cawan serbuk kacang hijau
- 1 cawan air nisan yang dicairkan
- 2 cawan santan
- 1/2 sudu kecil garam.
Cara nak buat Koleh Kacang Versi Acuan
- Kesemua bahan diatas tadi saya blender kemudian saya masak dalam kuali sehingga masak lebih kurang 8 – 10 minit di api yg sederhana besar.
- Selepas masak tuang dalam bekas atau loyang dan biarkan ianya sejuk barulah di potong.
Sumber: Cik Su dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)
4. Resepi Koleh Kacang Sedap
Bahan-bahan
Bahan tahi minyak
- 3cawan santan pekat
- Sedikit garam
Bahan gula merah
- 2cawan gula merah
- 1/2cawan gula pasir
- 3helai daun pandan
- 1cawan air
Bahan koleh kacang
- 2cawan tepung kacang hijau (sangai api perlahan kejap)
- 2cawan santan pekat
- 1liter air
- 2helai daun pandan
- 1sudu kecil garam
Cara nak buat Koleh Kacang Sedap
Tahi minyak
- Masuk dalam kuali kacau sampai jadi tahi minyak dah kekuningan tutup api.
- Ketepikan siap, minyak jangan buang nak letak dalam koleh kacang.
Gula merah
- Letak semua bahan atas dalam periuk masak sampai larut siap tutup api.
Koleh kacang
- Letak semua dalam kuali, kacau dulu dah tak ada ketul baru buka api kacau sampai nak pekat.
- Kacau sampai naik buih letup dah masak last letak minyak tadi dan gaul kejap, loyang basahkan dulu dan boleh letak dalam loyang siap baru tabur tahi minyak dan sejukkan siap.
- Cawan guna yang sama bila sukat bahan dan air, dah masuk semua bahan dalam kuali kacau jangan berhenti takut berketul adunan.
Sumber: Rozita Daud dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)
Akhir kata
Walaupun agak rumit nak buat, tapi bila dah siap memang puas hati kan?
Jom semak juga resepi kuih talam suji ini.
Selamat mencuba!