4 Resepi Kobis Goreng (Lauk Sayur Ringkas)

Mudah sebenarnya kalau nak buat lauk yang ringkas. Antaranya resepi kobis goreng ini. Lauk ringkas tapi sedap. Sesuai di makan bersama hidangan kuah yang lain.

Jom kita try!

1. Resepi Kobis Goreng Kunyit

Bahan-bahan

  • 600 gm kubis,potong halus
  • 50 gm kelapa parut,kalau suka
  • 30 gm Ikan billis tumbuk kasar (optional)
  • 1 st serbuk kunyit
  • Garam secukup rasa

Bahan tumis

  • 2 sb Minyak
  • 1 st Biji sawi
  • 1 st Urad dhal
  • 1 biji Bawang besar – dimayang
  • 2 biji Lada merah- potong 4
  • 2 tg daun kari

Cara nak buat Kobis Goreng Kunyit

  1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis hingga wangi dan bawang garing.
  2. Masukkan kubis, serbuk kunyit dan ikan billis (kalau guna) dan goreng hingga kubis layu. JANGAN MASUKKAN AIR!
  3. Campurkan kelapa (kalau guna) kacau rata. Goreng sebentar. Hidangkan.

Sumber: Kesavan Supramaniam dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

2. Resepi Kobis Goreng Mudah

Bahan-bahan

  • 1 biji kobis saiz sederhana dipotong nipis.
  • 1 biji bawang merah dimayang
  • 7 ulas bawang putih dimayang
  • 2 tangkai cili besar dimayang
  • 3 petak tempe dipotong 10
  • Segenggam ikan bilis.

Cara nak buat Kobis Goreng Mudah

  1. Panaskan minyak. Goreng dulu tempe. Dah garing, angkat dan toskan minyaknya.
  2. Dalam periuk, panaskan 5 sudu minyak.
    Tumiskan bawang, cili besar dan ikan bilis. Tunggu sampai sedikit layu.
  3. Dah naik bau, masukkan 2 sudu kecil garam.
  4. Dah boleh masukkan kobis tadi. Gaul sekata.
  5. Saya tak masukkan air sebab suka yang kering-kering sikit. Jadi api sederhana, dan kerap gaul sampai kobis sedikit layu.
  6. Bila kobis dah sedikit layu, masukkan tempe tadi. Gaul sikit dah boleh tutup api. Kita nak kobis tu rangup-rangup sikit.

Sumber: Aminuddin Amzar Amran dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

3. Resepi Kobis Bunga Gulung

Bahan-bahan

  • 300g Cauliflower
  • 1/2 cawan tepung goreng ayam (Bestari)
  • 1/4 cawan air
  • 1/2 cawan tepung jagung
  • 1/2 sk serbuk lada hitam
  • 1 cawan minyak atau secukup
  • 2 tangkai daun kari

Cara nak buat Kobis Bunga Gulung

  1. Potong kobis bunga saiz sederhana kecil, rendam dengan 1/2 sk garam dan air secukup selama 3 minit.
  2. Cucikan Kobis bunga dan tapis. Kemudian Keringkan dengan tuala dapur.
  3. Masukkan tepung bestari dan air kedalam bekas. Bancuhkan serderhana pekat, Kemudian Masukkan kobis bunga dan gaulkan sebati hingga saluti.
  4. Dalam bekas lain, masukkan tepung jagung dan serbuk lada hitam. Gaulkan sebati (kering).
  5. Salutkan kobis bunga bersama tepung jagung dan gorengkan hingga rangup.
  6. Akhirnya gorengkan daun kari dan hidangkan.

Sumber: Thana Ravindran dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

Akhir kata

Jangan lupa cuba resepi yang ringkas ini ya!

Jom semak juga resepi peria ini.

Selamat mencuba!

Leave a Comment