4 Resepi Kerang Rebus

Kerang rebus adalah sejenis hidangan makanan laut yang popular di Malaysia, terutamanya di kawasan pantai dan pasar malam. Ia terdiri daripada kerang segar yang direbus dalam air mendidih bersama dengan rempah-ratus dan perasa seperti garam, lengkuas, serai, dan daun pandan untuk memberikan aroma yang harum dan rasa yang sedap.

Hidangan ini biasanya dihidangkan panas-panas dengan sos cili atau sos tiram sebagai celupan. Kerang rebus merupakan makanan ringan yang digemari ramai kerana mudah disediakan, berkhasiat tinggi dengan kandungan protein yang baik, dan mempunyai rasa yang segar. Ia sering dijual di gerai-gerai makanan laut, pasar malam, dan restoran makanan laut di seluruh Malaysia.

1. Resepi Kerabu Kerang

Bahan-bahan

  • Kerang 1kg (rebus)
  • Bawang putih 6 biji
  • Cili padi
  • Tumbuk kasar
  • Gula kelapa Thai( Thai palm sugar) atau pakai je brown sugar
  • Limau nipis 2 biji
  • Sos nampla
  • Pes asam jawa
  • Daun ketumbar

Cara nak buat Kerabu Kerang

  1. Gaul semua dalam mangkuk hingga sekata.
  2. Masukkan dalam kerang.

Sumber: Azie Mat Junus dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

2. Resepi Kerabu Kerang Thai

Bahan-Bahan

  • 1 kg kerang
  • 1 sudu kecil garam
  • 3 sudu besar gula kabung
  • 2 sudu besar sos ikan
  • 3 sudu besar air asam jawa
  • 4 biji limau nipis
  • 3 tomato dipotong
  • 1 btg carrot (di potong halus memanjang)
  • 2 ulas bawang merah hiris nipis
  • 5 biji cili api – ditumbuk
  • 1 sudu teh serbuk perasa

Cara nak buat Kerabu Kerang Thai

  1. Basuh kerang dan rebus kerang dan 1 sudu kecil garam.
  2. Buang air rebusan kerang dan segera letak ais dan air sejuk dari peti ais untuk elakkan kerang jadi kecut . Itupun antara tips untuk kerang nampak segar. Buang sebelah cengkerang dan gunakan sebelah lagi yang ada isi untuk dibuat kerabu.
  3. Satukan air asam jawa, ,cili api yang ditumbuk, sos ikan, tomato, serbuk perasa dan air gula kabung dalam bekas yang sesuai.
  4. Gaulkan bersama kerang sehingga mesra.
  5. Akhir sekali perahkan limau kasturi , campurkan sekali kulit limau, bawang merah yang dah dihiris dan carrot daun ketumbar serta gaul hingga sebati.
  6. Siap dan sedia untuk dinikmati.

Sumber: Fia Sofia dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

3. Resepi Rendang Kerang

Bahan-bahan

  • Isi kerang(rebu )
  • Bawang merah 2 biji*
  • Bawang putih 3 biji*
  • Serai 4 batang*
  • Kunyit *
  • Lengkuas*
  • Halia*
  • Cili kering*

Kisar bahan bertanda *

  • Daun kunyit(hiris)
  • Daun limau purut (hiris)
  • Kerisik 2 sudu
  • Gula melaka
  • Perasa
  • Garam
  • Air asam jawa (sikit)
  • Santan kara

Cara nak buat Rendang Kerang

  1. Panaskan minyak masukkan bahan kisar,dah garing masukkan gula melaka, kerisik, perasa, garam,air asam jawa.
  2. Dah pecah minyak masuk santan kara dah betul masak sambal rendang tu, msukkan kerang, daun limau purut dan daun kunyit dah siap.

Sumber: Nooraini Ramly dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

4. Resepi Kerang Rebus Air Asam Pedas Masam Manis

Bahan-bahan

Bahan rebus kerang

  • 500g kerang
  • 1 btg Serai (dititik)
  • 1 sk Garam

Bahan Air Asam

  • 2 sb Tamarind Puree
  • 2 sb Gula Thai
  • 1/4 cwn Beras Goreng (kisar halus)
  • 1 biji Tomato
  • 3 biji Limau Kasturi
  • 6 biji Cili Padi Merah Thai
  • 3 ulas Bawang Kecil Merah
  • 2 sb Sos Ikan Thai
  • 200ml Air Suam

Bahan Ulaman

  • Pucuk Petai Belalang
  • Bawang Putih Rangup

Cara nak buat Kerang Rebus Air Asam Pedas Masam Manis

  1. Rebus kerang bersama bahan rebus lain selama 3 minit. Angkat, tos dan rendam selama 3 minit dalam air sejuk ais. Kemudian toskan dan kopek kulit atas sahaja.
  2. Campurkan semua bahan air asam dan kacau sebati sehingga gula mencair.
  3. Hidangkan bersama kerang dan ulam-ulaman.

*Tips : Kerang mudah kopek, apabila kerang dah masak, angkat terus masuk ke dalam mangkuk berisi air sejuk dan ais. Kemudian toskan dan mudah kopek

Sumber: Fienaz Shafie dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

Apa Lagi Menu Popular Makanan Laut?

1. Sotong Kangkung

Sotong kangkung merupakan hidangan yang menggabungkan sotong segar dengan sayuran kangkung dalam masakan tumis berasaskan sos tiram. Hidangan ini popular di kedai-kedai zi char dan restoran Cina di Malaysia kerana perpaduan tekstur kenyal sotong dengan sayuran hijau yang segar memberikan rasa yang seimbang dan menyelerakan.

2. Ikan Bakar

Ikan bakar adalah hidangan ikan segar yang dibakar di atas arang atau gril dengan bumbu tempatan seperti kunyit, cili, dan belacan. Hidangan ini sangat popular di kawasan pantai dan pasar malam kerana prosesnya yang mudah dilihat dan aromanya yang menggugah selera, serta sering dihidangkan dengan nasi putih panas dan sambal belacan.

3. Ketam Masak Cili

Ketam masak cili merupakan hidangan mewah yang terdiri daripada ketam segar yang dimasak dengan sos cili manis pedas. Hidangan ini popular di restoran makanan laut dan majlis-majlis khas kerana kelazatan daging ketam yang manis berpadu dengan sos cili yang berperisa kompleks, menjadikannya antara hidangan makanan laut yang paling diminati.

4. Udang Galah Goreng Mentega

Udang galah goreng mentega adalah hidangan premium yang menggunakan udang galah saiz besar yang digoreng dengan mentega, bawang putih, dan cili padi. Hidangan ini popular di restoran mewah dan kenduri-kendara besar kerana rasa lemak mentega yang kaya berpadu dengan kelazatan udang galah yang manis dan segar.

5. Siput Sedut Masak Lemak

Siput sedut masak lemak merupakan hidangan tradisional Melayu yang menggunakan siput sedut kecil yang dimasak dalam kuah santan berempah. Hidangan ini popular dalam masakan kampung dan kenduri tradisional kerana kuah lemak yang creamy dan aromatik berpadu dengan rasa masin semula jadi daripada siput sedut memberikan pengalaman rasa yang autentik dan nostalgik.


Leave a Comment