4 Resepi Kerabu Suhun (Boleh Kecur Air Liur)

Nak cari hidangan yang mudah tapi mengenyangkan? Jom cuba resepi kerabu suhun yang cukup mudah nak buat ini. Nampak simple tapi cukup sedap bila dimakan begitu sahaja tau.

Jom kita try!

1. Resepi Kerabu Suhun Sotong

Bahan-bahan

  • Lada
  • Bawang putih 2 ulas
  • Gula thai
  • Sos ikan
  • Asam limau
  • Bawang merah 2biji
  • Tomato
  • Daun ketumbar
  • Sotong (celur)
  • Suun (celur)

Cara nak buat Kerabu Suhun Sotong

  1. Campurkan kesemua bahan dan gaul sebati.

Sumber: Nurazura Abdul Yaziz dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

2. Resepi Kerabu Suhun Simple Sedap

Bahan-bahan

  • Suhun
  • Bawang besar
  • Carrot
  • Chili merah
  • Daun ketumbar
  • Garam
  • Gula
  • Lime powder (boleh juga guna air limau)

Cara nak buat Kerabu Suhun Simple Sedap

  1. Celurkan Suhun.
  2. Bilas dengan air kemudian tos kan. Campur kan semua bahan dan gaul sebati.

Sumber: Zaleha Yusof dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

3. Resepi Glass Noodles Thai Salad

Bahan-bahan

  • Sotong dan udang sederhana besar
  • Ayam cincang
  • 50 gm suhun (rendam dan celurkan air panas)
  • 3 s/b jus limau nipis
  • 1 s/b sos ikan [boleh gantikan kicap cair + 1 s/k kiub ikan
  • 1 s/k gula
  • garam sikit
  • 2 pokok daun ketumbar (racik kasar)
  • Bahan Tumbuk
  • 3 tangkai cili api
  • 3 tangkai cili merah
  • 2 ulas bawang putih
  • Bahan Mayang
  • 2 tomato
  • 1 labu bawang besar
  • 1 bawang merah
  • 3 tangkai cili merah

Cara nak buat Glass Noodles Thai Salad

  1. Sotong/udang / ayam dibersihkan.
  2. Masukkan sotong / udang dan ayam cincang dalam kuali dan masakkan sehingga keluar airnya.
  3. Masukkan semua bahan dalam mangkuk dan gaul rata.
  4. Rasakan masam dan masinnya.

Sumber: Hidjrah Ali dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

4. Resepi Kerabu Kaki Ayam Mangga

Bahan-bahan

  • 1 kilo kaki ayam – direbus
  • Bawang holand – dimayang
  • Cili padi – dihiris halus
  • Daun ketumbar – dihiris halus
  • Tomato – potong kecil
  • Mangga muda – dicincang
  • 8 biji Asam limau
  • Sos Ikan – ikut selera
  • Gula – ikut selera

Cara nak buat Kerabu Kaki Ayam Mangga

  1. Semua bahan diatas digaul hingga sebati.
  2. Kerabu mesti ada rasa masam masin manis pedas sesuai dengan selera sendiri .

Sumber: Iza Fariza Mohamed dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

Akhir kata

Kecur air kan membaca resepi ini. Nak lagi pedas boleh tambah cili padi dalam hidangan ini memang ngam!

Jom semak juga resepi kerabu maggi (Rasa Macam Kedai Thailand)

Selamat mencuba!

Leave a Comment