4 Resepi Kaswi Gedik

Kaswi gedik merupakan kuih tradisional Melayu yang dibuat daripada tepung beras, tepung ubi kayu, gula dan santan. Istilah “gedik” merujuk kepada tekstur kuih yang lembut, kenyal dan sedikit elastik. Kuih ini terkenal dengan bentuk spiral yang menarik dan rasanya yang manis tetapi tidak terlalu berlebihan.

Kuih kaswi gedik biasanya dibuat dengan acuan khas dan boleh divariasikan dengan perisa seperti pandan, gula merah atau kacang merah. Ia boleh dihidangkan bersama kuah santan yang berlemak dan masin sebagai pelengkap, menjadikannya hidangan petang yang sangat digemari.

1. Resepi Kuih Kaswi Gedik Gula Merah

Bahan-bahan

  • 1 cwn gula merah
  • 1/2 cwn gula putih
  • 2 cwn air
  • Sehelai daun pandan

Masak sehingga mendidih dan sejukkan

  • 2 cwn tpg gndm
  • 1/2 cwn tpg ubi
  • 2 cwn air lg
  • 2 sudu besar air kapur
  • Sedikit garam

Cara nak buat Kuih Kaswi Gedik Gula Merah

  1. Masukkan bahan diatas di dalam bekas/ mangkuk kemudian tuangkan air gula merah yang dah ditapis tadi kalau nak warnanya hitam masukkan sedikit kicap pekat/perisa coklat kacau sebati.
  2. Pastikan air kukusan dah mendidih.
  3. Sapu loyang dengan sedikit minyak baru masukkan adunan.
  4. Kukus selama 45 minit atau pun sejam kalau loyang saiz 8inch kalau saiz 5,6 inch kukus dalam 20 atau 30mnt sahaja.
  5. Sejukkan dulu dan boleh potong dan digaul dgn kelapa parut yang dicampur sedikit garam.

Sumber: Pn Habsah Ngah dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

2. Resepi Kuih Kaswi Santan

Bahan-bahan

  • 1 cawan tepung gandum
  • ½ cawan tepung ubi
  • 2½ cawan air pandan
  • 2 sb air kapur
  • ¾ cawan gula
  • Sedikit garam
  • Sedikit pewarna hijau

Kuah santan

  • 1½ cawan santan
  • 3 sb tepung beras
  • 1 sudu kecil garam

Cara nak buat Kuih Kaswi Santan

  1. Adunan kaswi blend 4 helai daun pandan tapis masukkan bahan-bahan lain dan kacau. Kukus kuih 15 minit (acuan twister sapu minyak sikit).
  2. Kuah santan pula masak dengan api perlahan sehingga meruap meletup-meletup. Kena sentiasa kacau. Kuah ni akan jadi kental bila dah sejuk.
  3. *Kat atas kuah santan tabur dengan sedikit bijan.

Sumber: Anida Azmi dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

3. Resepi Kaswi Gedik Pandan

Bahan-bahan

  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan tepung ubi
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan air pandan (5 helai daun pandan kisar)
  • 1 cawan santan (pekat atau cair)
  • 1 st garam
  • 1 sb air kapur
  • Pewarna hijau jika suka

Cara nak buat Kaswi Gedik Pandan

  1. Satukan tepung gandum, tepung ubi, gula dan garam.
  2. Masukkan santan dan air pandan kacau sebati sampai gula larut.
  3. Masukkan air kapur dan pewarna hijau.
  4. Tapis adunan.
  5. Masukkan adunan dalam acuan dan kukus selama 15 minit.
  6. Kelapa muda dengan sedikit garam kukus selama 10 minit.

Sumber: Fariza Mohamad dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

4. Resepi Kuih Kaswi Gedik Pelbagai Perisa

Bahan-bahan

  • 1cawan tepung gandum
  • 3/4 cawan tepung ubi
  • 1cawan gula pasir nak kurangkan manis kurangkan gula
  • 1sudu makan air kapur
  • 300ml air.
  • 300ml santan
  • 1sudu teh garam

Perisa & pewarna

  • Perisa pandan.7helai daun pandan + 300ml air. Blend & tapiskan
  • Perisa gula merah.1/2cup gula merah + 300ml air masak sampai mendidih dan sejukkan dulu
  • Kuning + perisa jagung
  • Merah + perisa sirap rose
  • Unggu + perisa keladi

Cara nak buat Kuih Kaswi Gedik Pelbagai Perisa

  1. Campurkan kesemua bahan kacau dan tapiskan.
  2. Masuk dalam acuan sebelum itu sapu sedikit minyak.
  3. Kukus 20minit api sederhana.
  4. Kelapa parut pula campurkan sedikit garam + kukus selama 2minit sahaja.

Sumber: Che Azawimie Che Zahari dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

Apa Lagi Kuih Tradisional Yang Masih Relevan Hingga Kini?

1. Kuih Seri Muka

Kuih seri muka adalah antara kuih tradisional Melayu yang paling terkenal. Kuih dwi-lapisan ini terdiri daripada lapisan bawah yang diperbuat daripada pulut putih yang dimasak dengan santan, manakala lapisan atas pula adalah krim kaya pandan yang memberikan warna hijau yang menarik dan aroma yang harum.

2. Kuih Talam

Kuih talam merupakan salah satu kuih tradisional Melayu yang popular. Kuih ini mempunyai dua lapisan iaitu lapisan bawah yang berwarna hijau pandan dan lapisan atas yang putih daripada santan. Rasanya yang manis berpadu dengan aroma pandan membuatkan kuih ini sangat digemari.

3. Tepung Pelita

Tepung pelita adalah antara kuih tradisional yang popular di Malaysia. Kuih ini dibuat dengan menggunakan daun kelapa sebagai bekas dan mempunyai lapisan bawah yang berwarna hijau pandan serta lapisan atas yang putih. Teksturnya yang lembut dan rasanya yang lemak manis menjadikannya pilihan yang disukai ramai.

4. Kuih Lapis

Kuih lapis merupakan kuih tradisional Melayu yang terkenal dengan lapisan-lapisan warna-warninya. Setiap lapisan dibuat secara berasingan dan dikukus satu persatu untuk menghasilkan kuih yang cantik dan menarik. Kuih ini memerlukan kesabaran dan kemahiran untuk menghasilkan lapisan yang sempurna.

5. Karipap

Karipap adalah kuih tradisional yang sangat popular di kalangan masyarakat Melayu. Kuih yang digoreng ini mempunyai kulit yang rangup dan inti yang lazatnya terdiri daripada kentang, daging cincang atau sayur-sayuran. Bentuk bulan sabitnya yang khas menjadikan karipap mudah dikenali dan sangat digemari sebagai snek atau makanan ringan.

Leave a Comment