Baru-baru ini viral satu kuih kaswi. Tapi kuih kaswi ini dipanggil kaswi gedik kerana tekstur kuih ini yang lembut bergoyang. Rasa lemak manis kuih ini cukup sedap dan sesuai dijadikan hidangan minum pagi atau petang. Kalau dah viral wajib cuba resepi kaswi gedik ini.
Jom kita try!
1. Resepi Kuih Kaswi Gedik Gula Merah
Bahan-bahan
- 1 cwn gula merah
- 1/2 cwn gula putih
- 2 cwn air
- Sehelai daun pandan
Masak sehingga mendidih dan sejukkan
- 2 cwn tpg gndm
- 1/2 cwn tpg ubi
- 2 cwn air lg
- 2 sudu besar air kapur
- Sedikit garam
Cara nak buat Kuih Kaswi Gedik Gula Merah
- Masukkan bahan diatas di dalam bekas/ mangkuk kemudian tuangkan air gula merah yang dah ditapis tadi kalau nak warnanya hitam masukkan sedikit kicap pekat/perisa coklat kacau sebati.
- Pastikan air kukusan dah mendidih.
- Sapu loyang dengan sedikit minyak baru masukkan adunan.
- Kukus selama 45 minit atau pun sejam kalau loyang saiz 8inch kalau saiz 5,6 inch kukus dalam 20 atau 30mnt sahaja.
- Sejukkan dulu dan boleh potong dan digaul dgn kelapa parut yang dicampur sedikit garam.
Sumber: Pn Habsah Ngah dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)
2. Resepi Kuih Kaswi Santan
Bahan-bahan
- 1 cawan tepung gandum
- ½ cawan tepung ubi
- 2½ cawan air pandan
- 2 sb air kapur
- ¾ cawan gula
- Sedikit garam
- Sedikit pewarna hijau
Kuah santan
- 1½ cawan santan
- 3 sb tepung beras
- 1 sudu kecil garam
Cara nak buat Kuih Kaswi Santan
- Adunan kaswi blend 4 helai daun pandan tapis masukkan bahan-bahan lain dan kacau. Kukus kuih 15 minit (acuan twister sapu minyak sikit).
- Kuah santan pula masak dengan api perlahan sehingga meruap meletup-meletup. Kena sentiasa kacau. Kuah ni akan jadi kental bila dah sejuk.
- *Kat atas kuah santan tabur dengan sedikit bijan.
Sumber: Anida Azmi dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)
3. Resepi Kaswi Gedik Pandan
Bahan-bahan
- 1 cawan tepung gandum
- 1 cawan tepung ubi
- 1 cawan gula
- 1 cawan air pandan (5 helai daun pandan kisar)
- 1 cawan santan (pekat atau cair)
- 1 st garam
- 1 sb air kapur
- Pewarna hijau jika suka
Cara nak buat Kaswi Gedik Pandan
- Satukan tepung gandum, tepung ubi, gula dan garam.
- Masukkan santan dan air pandan kacau sebati sampai gula larut.
- Masukkan air kapur dan pewarna hijau.
- Tapis adunan.
- Masukkan adunan dalam acuan dan kukus selama 15 minit.
- Kelapa muda dengan sedikit garam kukus selama 10 minit.
Sumber: Fariza Mohamad dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)
4. Resepi Kuih Kaswi Gedik Pelbagai Perisa
Bahan-bahan
- 1cawan tepung gandum
- 3/4 cawan tepung ubi
- 1cawan gula pasir nak kurangkan manis kurangkan gula
- 1sudu makan air kapur
- 300ml air.
- 300ml santan
- 1sudu teh garam
Perisa & pewarna
- Perisa pandan.7helai daun pandan + 300ml air. Blend & tapiskan
- Perisa gula merah.1/2cup gula merah + 300ml air masak sampai mendidih dan sejukkan dulu
- Kuning + perisa jagung
- Merah + perisa sirap rose
- Unggu + perisa keladi
Cara nak buat Kuih Kaswi Gedik Pelbagai Perisa
- Campurkan kesemua bahan kacau dan tapiskan.
- Masuk dalam acuan sebelum itu sapu sedikit minyak.
- Kukus 20minit api sederhana.
- Kelapa parut pula campurkan sedikit garam + kukus selama 2minit sahaja.
Sumber: Che Azawimie Che Zahari dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)
Akhir kata
Wajib cuba kuih yang sedang viral ini, dapat pula tekstur yang lembut bergoyang memang enak.
Jom lihat juga resepi bahulu kuih tradisi kita ini,
Selamat mencuba!