4 Resepi Gulai Ayam Kelantan (Masakan Kelantan)

Kalau di Selatan gulai ini dipanggil kari, tapi di Kelantan dan Utara mereka memanggil kari ini adalah gulai, ia nya sama sahaja, mungkin ada sedikit perbezaan mengikut negeri. Gulai ayam Kelantan ini seringkali dimakan bersama nasi kak wok atau nasi berlauk.

Jom kita try!

1. Resepi Gulai Ayam Kelantan

Bahan-bahan

Bahan Kisar 1

  • Bawang Putih
  • Bawang Merah
  • Halia
  • Kunyit
  • Lengkuas
  • Buah Keras

Bahan Kisar 2

  • Cili kering. Guna yang buah besar yang langsung tak pedas tu. Ini yang buat warna dia cantik

Bahan lain

  • Kulit Kayu Manis
  • Bunga Cengkih
  • Bunga Lawang
  • Rempah kari (mmg dr kelantan, timbang kilo)
  • Santan
  • Asam Keping
  • Nise (Gula Melaka)
  • Garam

Cara nak buat Gulai Ayam Kelantan

  1. Tumis kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih.
  2. Masukkan yang bawang blend tadi.
  3. Masukkan cili kering.
  4. Masukkan rempah kari.
  5. Masukkan Ayam/Daging, gula melaka, garam (renehkan) (masa ini dah masukkan santan sikit).
  6. Dekat nak masak, masukkan santan lagi.

Sumber: Farith Ismail dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

2. Resepi Gulai Ayam Darat

Bahan-bahan

  • 1 kg Ayam.
  • 4 sudu makan Serbuk Rempah Gulai Darat
  • 200ml santan
  • 1/2 keping gula melaka
  • Asam keping
  • 1sudu besar kerisik
  • Garam
  • Serbuk Perisa (kalau suka)

Bahan kisar

  • 4 ulas bawang merah
  • 1 sudu besar cili kering kisar
  • 2-3 hiris lengkuas
  • 1 inc kunyut hidup
  • 1 inc halia
  • 1/2 sudu ketumbar

Cara nak buat Gulai Ayam Darat

  1. Satukan bahan kisar, rempah gulai darat dan ayam. Masukkan air dan masak atas dapur sehingga mendidih pastu bleh masukan asam keping.
  2. Masukan santan dan kacau rata..biarkan mendidih dgn api sederhana dan masak sehingga kuah sedikit terbit minyak
  3. Masukan garam, gula melaka, kerisik dan serbuk perasa kalau suka. Sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat.

Sumber: Memey Sedak dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

3. Resepi Ayam Gulai Kelantan Mudah

Bahan-bahan

  • Bawang merah, bawang putih
  • Halia
  • 4 sekawan
  • Cili kering
  • Rempah gulai ayam
  • Gula, garam, ajiomoto
  • Serbuk stok ayam
  • Asam jawa
  • Serai
  • 1 biji gula melaka
  • Santan

Cara nak buat Ayam Gulai Kelantan Mudah

  1. Tumis bawang merah, bawang putih,halia, 4sekawan sehingga kekuningan garing.
  2. Masukkan cili kering.
  3. Tumis lagi hingga pecah minyak lagi lama lagi bagus.
  4. Masukkan rempah gulai ayam (guna cap tukang masak-rempah dari kelantan) ,(jika tiada boleh campur rempah kari+rempah kerutuk adabi).
  5. Tambah air sedikit, tumis sehingga pecah minyak, tambah air lagi tumis lagi ulang step ni 2/3 kali supaya tak mudah basi,
  6. Masukkan ayam, gula garam ajinomoto, serbuk stok ayam, asam jawa, serai ketuk 1gula melaka 1 kerek.
  7. Tambah air sedikit mendidih 10minit.
  8. Masukkan santan+air.
  9. Api sederhana.
  10. Didih selama setengah jam, lagi lama lagi sedap.
  11. Siap dihidang.

Sumber: Niq Ain dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

4. Resepi Kelantan Kuzi Ayam

Bahan-bahan

  • 1ekor ayam
  • 1 kilo bawang merah
  • 1 tin susu cair
  • 1 1/2 liter air tapis.
  • 1 botol sos tomato del monte
  • 1/2 tin kecil tomato puree
  • 4 sudu rempah kuzi
  • 2 inci kulit kayu manis, 2 kuntum bunga lawan, 2 biji pelaga hindi, 3 kuntum cengkeh
  • 3 sudu kismiss
  • 1 paket zafron
  • 2 inci halia
  • 2 sudu buah badam/kacang tanah pun boleh.
  • Sedikit gula
  • Sedikit garam

Cara nak buat Kelantan Kuzi Ayam

  1. Potong ayam 20 ketul
  2. Perap dengan halia tumbuk, garam dan zafran.
  3. Biarkan sejam.
  4. Hiris bawang merah, goreng dalam minyak banyak jangan terlalu garing, bila nampak hampir kuning angkat. Bawang akan garing dgn minyak yang masih panas yang melekat pada bawang.
  5. Toskan kemudian blend guna mesin kering.
  6. Minyak yang sama, goreng ayam, kalau perlu tambah 2 sudu minyak sapi untuk elak ayam dari melekat. Goreng separuh masak, jangan garing.
  7. Toskan dalam minyak yang sama goreng kismis dan badam.
  8. Panaskan sedikit minyak baru dalam kuali lain, tumis kulit kayu manis.
  9. Bancuh rempah kuzi dengan sedikit air.
  10. Bila naik bau wangi bahan tumis tadi, masukkan rempah.
  11. Kacau hingga sebati dan wangi. Guna api perlahan.
  12. Bila wangi, matikan api.
  13. Dalam periuk lain agak besar.
  14. Masukkan susu cair, bawang goreng blend, tomato puree, sos tomato, air, kacau hingga tiada ketul.
  15. Masukkan rempah yang ditumis tadi, kacau sebati.
  16. Hidupkan api, masak hingga mengeleggak, bila wangi, masukkan ayam goreng.
  17. Masukkan badam, garam, gula, kismis.
  18. Bole tambah gula dan garam jika perlu.
  19. Biarkan sekejap atas api perlahan

Sumber: Hana Rahman dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

Akhir kata

Selepas ini kalau rindu dengan masakan Kelantan boleh lah cuba resepi yang telah kami kongsikan ini.

Jom semak juga resepi singgang daging juga masakan dari Kelantan.

Selamat mencuba!

Leave a Comment