4 Resepi Cornflakes Coklat

Cornflakes coklat adalah bijirin sarapan yang diperbuat daripada jagung yang telah diproses dan disalut dengan perisa coklat. Produk ini merupakan variasi daripada cornflakes asal yang dicipta untuk memberikan rasa yang lebih menarik, terutamanya untuk kanak-kanak. Cornflakes coklat biasanya mengandungi vitamin dan mineral tambahan seperti vitamin B, zat besi, dan kalsium.

Ia sering dihidangkan dengan susu sejuk atau panas sebagai sajian sarapan yang mudah dan cepat. Cornflakes coklat juga boleh dimakan sebagai snek kering atau digunakan sebagai bahan dalam penyediaan biskut, kek, atau pencuci mulut lain. Produk ini popular di kalangan keluarga kerana kepraktisan dan rasa yang digemari oleh semua peringkat umur.

1. Resepi Cornflakes Coklat

Bahan-bahan

  • Dark chocolate
  • White chocolate
  • Cornflakes

Cara nak buat Cornflakes Coklat

  1. Cairkan coklat masakan dengan kaedah double-boil (sy buat dua jenis coklat, dark choc & white choc. Terpulang nak buat white @ dark coklat dulu. Mana-mana pun boleh)
  2. Selepas coklat dah cair, tutup api & angkat. Selepas itu masukkan cornflakes ke dalam coklat yang panas dan gaulkan sehingga sebati.
  3. Selepas itu masukkan dalam baking case, dan taburkan sedikit hiasan. Dan boleh susun atas dulang.
  4. Biarkan sehingga chocolate cornflakes kering, baru boleh susun dalam balang.

Sumber: Hanizawani Ismail dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

2. Resepi Cornflakes Coklat Tak Perlu Bakar

Bahan-bahan

  • 250g coklat masakan
  • Sekotak cornflakes
  • 2 sudu butter
  • Papercup

Cara nak buat Cornflakes Coklat Tak Perlu Bakar

  1. Cairkan coklat dan butter.
  2. Tuang coklat ke dalam cornflakes.
  3. Gaul rata.
  4. Masuk dalam papercup
  5. Tunggu coklat keras baru masuk bekas.

Sumber: Min Hani dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

3. Resepi Biskut Chocolate Crunchy Chocolate Chip

Bahan-bahan

  • 250g buttercup atau boleh guna planta
  • 1 cawan gula aicing
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 3/4 cawan tepung jagung
  • 2 cawan tepung gandum
  • Cornflakes secukupnya
  • Chocolate chips
  • Chocolate rice (optional)
  • Almond cincang (optional)

Cara nak buat Biskut Chocolate Crunchy Chocolate Chip

  1. Kacau sebati butter, gula aicing dan esen vanila. Guna senduk je. Jangan pukul sampai kembang.
  2. Kemudian masukkan tepung jagung dan tepung gandum sikit-sikit ye. Tak payah ayak bagai. Kacau sebati. Adunan memang lembik ye, jangan panik.
  3. Masukkan cornflakes, chocolate chips dan almond, gaul sebati.
  4. Sudukan adunan atas loyang yang dah disapu butter/ planta. Nak cubit-cubit guna jari jemari pun boleh.
  5. Jarakkan sikit ye, biskut akan mengembang. Tapi dia punya kembang tu biasa-biasa je sebab kita tak guna soda bikarbonat dan baking powder.
  6. Sebelum tu, boleh panaskan oven dulu ye dalam 5-10 minit. Kemudian baru boleh bakar biskut kita, suhu 160’c masa 20minit atau ikut oven masing-masing ye (api atas bawah).
  7. * Mula-mula keluar dari ovan biskut memang lembut, lepastu baru akan keras. Sejukkan dulu baru susun dalam balang.

Sumber: AnNur Lawi dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

4. Resepi Cornflakes Coklat 3 Bahan

Bahan-bahan

  • 500g coklat masakan
  • 500g cornflakes
  • 1 botol besar mentega kacang kasar lady’s choice

Cara nak buat Cornflakes Coklat 3 Bahan

  1. Masukkan coklat masakan & mentega kacang ke dalam kuali & kacau dgn api yang perlahan. Sentiasa kacau bagi mengelakkannya dari hangit
  2. Apabila bahan sudah sebati & ada gelembung keluar baru masukkan cornflakes & kacau rata.
  3. Sudah boleh simpan di dalam tupperware.

Nota

  • Tidak perlu simpan di dlm peti sejuk. Coklat akan kering dengan sendiri

Sumber: Norhayati Ahmad dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

Cadangan Snek Rangup Mudah Dibuat

1. Cornflakes Madu

Cornflakes yang disalut dengan madu semula jadi, memberikan rasa manis yang lebih lembut berbanding gula biasa. Produk ini kaya dengan antioksida daripada madu dan sering menjadi pilihan mereka yang mengutamakan bahan semula jadi dalam pemakanan harian.

2. Rice Krispies

Bijirin yang diperbuat daripada beras yang telah dipuffed sehingga menghasilkan tekstur yang rangup dan ringan. Rice Krispies terkenal dengan bunyi ‘snap, crackle, pop’ apabila dicampur dengan susu dan merupakan salah satu bijirin sarapan tertua yang masih popular hingga kini.

3. Cheerios

Bijirin berbentuk bulat kecil yang diperbuat daripada gandum oat dan sering dipasarkan sebagai pilihan sihat untuk jantung. Cheerios mengandungi serat larut yang membantu menurunkan kolesterol dan tersedia dalam pelbagai perisa seperti madu, buah-buahan, dan coklat.

4. Frosted Flakes

Cornflakes yang disalut dengan gula, memberikan rasa manis yang ketara dan menjadi kegemaran ramai. Produk ini sering dikaitkan dengan maskot harimau dan popular di kalangan kanak-kanak kerana rasa manisnya yang memuaskan.

5. Granola

Campuran bijirin gandum, kacang, biji-bijian, dan buah kering yang dipanggang dengan madu atau sirap. Granola sering dianggap sebagai pilihan sarapan yang lebih sihat kerana kandungan serat, protein, dan nutrien yang tinggi daripada bahan-bahan semula jadi.

Leave a Comment