Tart nenas ialah sejenis pastri tradisional yang popular di Malaysia. Ia terdiri daripada dua bahagian utama iaitu kulit pastri yang rangup dan inti nenas yang manis. Bahan-bahan untuk kulit pastri termasuk tepung gandum, mentega, gula kastor, dan telur, manakala inti memerlukan nenas yang diparut, gula, dan kayu manis.
Cara membuatnya bermula dengan menguli doh pastri dan membiarkannya berehat. Kemudian, masak inti nenas bersama gula sehingga pekat dan garing. Bentukkan doh menjadi cawan kecil menggunakan acuan tart, isi dengan inti nenas, dan bakar pada suhu 180°C selama 15-20 minit sehingga kekuningan.
1) Resepi Tart Nenas Legend
Bahan-bahan
- tepung gandum 3 1/4 cawan
- tepung jagung 2 sb
- tepung kastard 2 sb
- 1 cawan Buttercup
- 3 sb susu pekat manis
- 2 sb minyak sapi (jenama gheeBlend sedap)
- 1 biji kuning telur
- Inti boleh beli readymade di kedai bakery
Cara-cara Tart Nenas Legend
- Adun atau uli bahan-bahan kecuali inti untuk dijadikan doh
Sumber: Noor Shafiqah Muhamad dari Masak Apa Harini
2) Resepi Tart Nenas
Bahan-bahan
- 1kg tepung gandum ikut kelembutan
- 625g mentega
- 4 kuning telur
- 1 putih telur
- 1/2 sk garam halus
- 1 sk esen vanila
- 20g gula
Bahan Hiasan (digaul sebati)
- kuning telur
- pewarna kuning
Cara-cara buat Tart Nenas
- Pukul mentega, kuning telur, putih telur, garam, esen vanilla sehingga sebati
- Masukkan tepung dan uli hingga menjadi doh lembut
Sumber: Jalilah JJ Homemade dari Masak Apa Harini
3) Resipi Tat Nanas
Bahan-bahan
- Buttercup 1 cawan
- Gula ising setengah cawan
- Minyak sapi 1 sb
- Tepung jagung 2 camca
- Tepung castard 2 camca
- Tepung gandum (tambah sedikit demi sedikit sehingga doh tidak lekat di tangan)
- Jem nenas
- Kuning telur (untuk atas tart)
Cara-cara buat Tat Nanas
- Satukan buttercup dan gula ising, pukul hingga sebati
- Masukkan minyak sapi
- Uli tepung jagung, tepung kastard dan tepung gandum sehingga doh sebati dan tidak melekat di tangan
- Tekan ikut acuan
Sumber: Wan Suhairah Wan Dahalan dari Masak Apa Harini
Apa Lagi Kuih Tradisional Yang Menarik?
Selain Tart Nenas, banyak lagi kuih tradisional yang menarik dan sudah tentunya enak dimakan. 5 diantaranya adalah:
1. Tart Telur
Tart telur adalah sejenis pastri yang diisi dengan campuran telur, susu pekat manis dan vanila. Ia merupakan salah satu pastri yang paling popular di kedai-kedai roti Malaysia.
2. Kuih Bakar
Pastri tradisional Melayu yang diperbuat daripada tepung beras, santan, dan pandan. Ia dibakar dalam acuan khas sehingga mendapat warna keemasan yang menarik.
3. Portuguese Egg Tart
Sejenis tart yang mempunyai kulit berlapis-lapis dan diisi dengan krim telur yang lembut. Ia menjadi semakin popular di Malaysia dan boleh didapati di kebanyakan kedai pastri.
4. Fruit Danish
Pastri berlapis yang diisi dengan pelbagai jenis buah-buahan dan krim. Ia merupakan pilihan popular untuk sarapan atau minum petang.
5. Croissant
Pastri French yang berlapis-lapis, dihasilkan dengan menggulung mentega di dalam doh berulang kali untuk menghasilkan tekstur yang berlapis dan rangup.