Sotong salted egg adalah hidangan laut yang dibuat daripada sotong segar yang dicelup dalam adunan tepung, kemudian digoreng bersama telur masin dan perasa lain sehingga keperangan. Hidangan popular ini merupakan variasi masakan Asia yang menggabungkan rasa enak telur masin dengan tekstur rangup sotong.
Bahan utama termasuk sotong segar, telur masin yang dikisar, tepung, dan bumbu seperti daun kari. Proses penyediaannya bermula dengan membersihkan sotong, kemudian dicelup ke dalam campuran telur masin dan tepung sebelum digoreng dalam minyak panas hingga berwarna emas dan rangup.
1. Resepi Sotong Salted Egg (Sotong Frozen)
Bahan-bahan
- Sotong frozen
- Sotong 1kg – dibersihkan
- Buat sotong goreng tepung mcm biasa (guna Tepung Bistari original) – ketepikan
- Bawang Holland sebiji
- Bawang Putih 3 ulas
- Cili Api 3@4 biji
- Daun kari 3 tangkai
Cara buat Sotong Salted Egg
- Kesemua bawang dan cili dipotong macam biasa.
- Kemudian tumis dengan menggunakan butter.
- Bila dah bau wangi masukkan 2 sudu besar salted egg (guna Jenama Bistari)
- Maskkan Sotong yg telah digoreng tadi.
- Kacau dan angkat.
Sumber: Nazri Mat Zain dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)
2. Resepi Sotong Salted Egg
Bahan-bahan
- 1/2 kilo sotong (potong kecil)
- 1 cawan tepung beras
- 1 cawan tepung jagung
- 1 biji telur (ambil putih)
- 1 sudu kecil serbuk lada hitam
- Secubit garam
- 2 sudu besar butter
- 4 ulas bawang putih cincang halus
- 1 tangkai daun kari
- 1 paket pes salted egg/ 3biji kuning telur masin
- 5 biji cili api (hiris)
- Secubit gula perang
Cara buat Sotong Salted Egg
- Gaulkan tepung beras, tepung jagung, serbuk lada hitam dan secubit garam.
- Panaskan kuali, celupkan sotong dalam putih telur, gaulkan dalam tepung dan masukkan dalam kuali. Goreng sehingga kekuningan.
- Dalam kuali lain, panaskan butter dan masukkan bawang putih. Masukkan pes salted egg kacau hingga kembang.
- Masukkan daun kari, cili dan secubit gula perang dan kacau-kacau.
- Masukkan sotong goreng dan kacau hingga sebati.
- Siap untuk dihidangkan.
Sumber: Ra Waidah dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)
3. Resepi Sotong Salted Egg Mudah
Bahan-bahan
- Tepung beras
- Sotong
- Serbuk blackpepper
- Garam
- Bawang putih
- Cili
- Daun kari
- Fresh milk
Cara buat Sotong Salted Egg Mudah
- Tepung untuk bancuh sotong saya guna tepung beras sahja yang dicampur dengan blackpepper ground dan garam, dan boleh digoreng dan toskan.
- Tumis bawang putih dengan cili dan daun kari.
- Masukkan paste salted egg.
- Masukkan fresh milk.
- Dan masukkan sotong yang telah digoreng celup tepung tadi.
Sumber: Roziawatie Rahman dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)
4. Resepi Sotong Salted Egg
Bahan-bahan
- Sotong
- Tepung bestari
- Butter
- Daun kari
- Cili padi
- Serbuk golden salted egg
Cara buat Sotong Salted Egg
- Gorengkan sotong dengan tepung bestari
- Lepas goreng angkat letak tepi.
- Masukkan butter sikit, daun kari, cili padi & tepung golden salted egg.
- Masukkan sotong goreng tadi kacau dah siap.
- Makan panas sedap betul.
Sumber: Lily Joe dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)
Variasi Menu Salted Egg.
Selain menggunakan sotong, menu salted egg juga boleh menggunakan bahan utama lain seperti ayam, udang dan ketam. Ini butiran 3 lagi menu salted egg:
1. Salted Egg Chicken
Ayam salted egg adalah variasi lain daripada hidangan telur masin yang popular. Ia menggunakan ayam sebagai bahan utama yang dimasak dengan cara yang sama seperti sotong salted egg, dengan dicelup dalam campuran telur masin dan tepung sebelum digoreng.
2. Udang Salted Egg
Udang salted egg merupakan hidangan laut yang menggunakan udang segara sebagai bahan utama. Udang dicelup dalam campuran telur masin dan tepung, kemudian digoreng hingga keperangan dan mempunyai tekstur rangup.
3. Salted Egg Crab
Ketam salted egg merupakan hidangan laut yang menggunakan ketam segar yang dimasak dengan cara dicelup dalam campuran telur masin dan tepung. Ia kemudian digoreng hingga berwarna emas dan mempunyai tekstur rangup.