Roti canai ialah sejenis roti yang berasal dari India tetapi sangat popular di Malaysia. Ia dibuat menggunakan tepung gandum, garam, air, dan minyak sayuran. Roti ini terkenal dengan teksturnya yang berlapis-lapis dan rangup di bahagian luar.
Untuk membuatnya, doh perlu diuli sehingga lembut, kemudian direhatkan selama beberapa jam. Selepas itu, doh akan ditarik sehingga nipis, dilipat beberapa kali dan dimasak di atas griddle panas dengan sedikit minyak sehingga keemasan pada kedua-dua belah.
1. Resepi Roti Canai Homemade
Bahan-bahan
- 1 kilo tepong
- 3 sudu besar susu pekat
- 1 sudu besar gula pasir
- Sedikit garam
- 3 sudu besar pelanta, cairkan planta tersebut
- Air tapis 2 1/4 cawan
Cara-cara buat roti canai homemade
- Air, susu, gula dan garam, masukkan planta telah cair.
- Kocakkan adunan kemudian masukan tepung.
- Uli sebati dan biarkn setengah jam.
- Setelah itu buat secara membulat tepung tersebut.
- Oles dgn planta.
- Siap dan sudah boleh tebar
Sumber: Faizah Husin dari Masak Apa Hari Ni
2. Resepi Roti Canai Tanpa Telur
Bahan-bahan
- 500 gram tepung gandum bluekey
- 250 ml air sejuk
- 1 sudu teh garam halus
- 1 sudu besar susu pekat manis
- 20 gram majerin pelangi
- Minyak untuk merendam roti canai
Cara-cara buat roti canai tanpa telur
- Satukan majerin pelangi bersama tepung yang sudah diayak gaul menjadi serbuk roti.
- Satukan garam halus, air sejuk dan susu sebatikan bersama.
- Tuang air kesemuanya. Uli sehingga menjadi doh yang lembut dan licin.
- Bulatkan ikut saiz yang dikehendaki, timbang dalam 60 gram setiap doh.
- Bulatkan doh dan rendam kedalam minyak yang banyak untuk perap, agar doh menjadi lembut untuk di canai. Paling kurang 5 jam isi dalam bekas bertutup.
- Canaikan doh tersebut dan siap.
Sumber: Jalilah JJ Homemade dari Masak Apa Hari Ni
3. Resepi Roti Canai Mudah
Bahan-bahan
- 1/2 kg tepung gandum
- 1 sudu besar gula
- 1 sudu kecik garam
- Marjerin
- Air suam
- Minyak untuk disapu apabila menjadi doh
- 1 biji telur
Cara-cara buat roti canai mudah
- Masukkan tepung, gula, garam, marjerin dan telur kedalam bekas dan gaul rata.
- Selepas itu, masukkan air secara sikit-sikit jangan masuk banyak terus takut doh akan menjadi lembik.
- Uli sampai doh tidak melekat pada tangan.
- Bila permukaan dah licin sapu minyak.
- Selepas itu bulatkan kecil-kecil mengikut citarasa masing-masing.
- Dah siap simpan didalam bekas yang diletak minyak.
Sumber: Zalila Mohamad dari Masak Apa Hari Ni
Selain Roti Canai, Terdapat Juga Menu Lain Yang Boleh Dicuba.
Berikut ialah 5 menu alternatif yang boleh dicuba selain Roti Canai:
1. Thosai
Thosai adalah sejenis pancake nipis yang diperbuat daripada adunan beras dan kacang dal yang telah difermentasi. Ia biasanya dihidangkan dengan pelbagai jenis kuah dan sambal.
2. Chapati
Chapati ialah roti rata yang dibuat daripada tepung atta (tepung gandum penuh). Ia dimasak di atas griddle panas dan merupakan makanan asas dalam hidangan India.
3. Appam
Appam adalah sejenis pancake yang dibuat daripada tepung beras yang difermentasi. Ia mempunyai tepi yang rangup dan bahagian tengah yang lembut.
4. Paratha
Paratha ialah roti berlapis yang dibuat daripada tepung gandum. Ia boleh diisi dengan pelbagai inti seperti kentang, sayur-sayuran atau keju.
5. Puri
Puri adalah sejenis roti yang digoreng sehingga mengembang. Ia diperbuat daripada tepung gandum dan dimasak dalam minyak panas sehingga menjadi keemasan dan gembung.
2 Comments
Saya harap agr membawa manfaat kepada semua orang
Terima kasih