Puding buah merupakan hidangan pencuci mulut yang lazat yang diperbuat daripada campuran buah-buahan segar, agar-agar atau gelatin, dan krim. Ia biasanya disediakan dengan mencampur pelbagai jenis buah seperti strawberi, mangga, anggur, atau buah-buahan tempatan seperti durian dan nangka.

Untuk membuat puding buah, bahan utama yang diperlukan termasuk gelatin, susu, gula, air, dan pelbagai buah-buahan pilihan. Proses penyediaannya melibatkan mencairkan gelatin, mencampurnya dengan susu dan gula, kemudian menambahkan potongan buah sebelum membiarkannya mengeras dalam penyejuk.

1. Resepi Puding Buah-buahan Bersos Kastard

Bahan-bahan

Puding

  • Masak sepeket serbuk puding buahan2 bersama 700ml air
  • Masukkan 1 tin susu cair
  • Masukkan 3sudu besar tepung kastard
  • Masukkan 5 sudu gula perang

Sos kastard

  • Masak air 500ml dlm periuk
  • Masukkan 2 tin susu cair
  • Masukkan 1/2tin gula perang
  • Masukkan 2 sudu kecil garam
  • Masukkan 1 cawan tepung kastard

Cara buat Puding Buah-buahan Bersos Kastard

Puding

  1. Masak hingga semua sebati.
  2. Bila dah mendidih tuang dalam bekas, sejukkan sampai beku.

Sos kastard

  1. Kacau hingga sebati, mendidih, tutup api dan sejukkan.
  2. Ambil puding yang telah di bekukan susun buah-buahan samada buah tin atau buah-buahan segar.
  3. Kemudian tuangkan sos kustard. Siap
  4. Kalau tambah ais batu, makan time sejuk lagi sedap.

Sumber: Sharifah Nurul Shahida dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

 

2. Resepi Puding Buah Naga

Bahan-bahan

  • 1 biji buah naga
  • 800ml air
  • 2 tin susu cair
  • Secubit Garam (masukkan dalam susu cair untuk lebih rasa lemak)
  • 4 sudu Besar gula
  • 20gm agar-agar (guna agar-agar tali)

Cara buat Puding Buah Naga

  1. Panaskan air dan masukkan agar-agar. Tunggu sehingga semuanya larut.
  2. Kecilkan api, tuang susu cair yang dicampurkan gula . Tunggu sehingga bahan larut & mendidih.
  3. Masukkan buah naga yang telah dipotong dan kacau.
  4. Boleh masukkan ke dalam bekas yang kita suka, biarkan sejuk.
  5. Masukkan dalam peti ais, bila dah beku boleh lah dipotong dan dihidangkan, rasanya sedap manis dan lemak.

Sumber: Salini Abu dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

 

3. Resepi Puding Buah Peach

Bahan-bahan

  • 1 paket agar2 tali (37.5 gm)
  • 6 cwn air (termasuk air buah peach)
  • 1 tin susu cair
  • 1 cawan gula (ikut suka)
  • 1 tin buah peach
  • 1/4 cawan sunquick (perisa campuran mangga)
  • 1 sdb tpg jagung (bancuh dgn sdikit air)
  • 1 pnutup esen vanila
  • Sedikit garam
  • Sdikit pewarna kuning
  • Buah ceri utk hiasan (suka hati)

Cara buat Puding Buah Peach

  1. Basuh agar-agar, masak bersama air hingga hancur dan masukkan gula.
  2. Masukkan air buah peach, masukkan sunquick dan kacau sebati.
  3. Masukkan pewarna kuning, susu cair,  garam dan esen vanila, kacau masukkan tepung jagung yang dibancuh tadi dan kacau.
  4. Guna api sederhana dah nmpak cantik padam kan api.
  5. Susun buah peach dalam loyang, tuang adunan agar-agar tadi.

Sumber: Tg Khuzanika dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

 

4. Resepi Puding Cocktail

Bahan-bahan

  • 1 paket serbuk agar-agar – 10gm
  • 2 biji telur
  • 4 cawan air
  • 1/2 tin susu cair
  • 1 cawan gula
  • 2-3 sudu besar tepung kastard
  • 1 tin fruit cocktail – boleh tambah apa jenis buah yang sesuai

Cara buat Puding Cocktail

  1. Masak agar-agar dengan air dan gula hingga larut.
  2. Pukul telur dan campurkan tepung kastard, kacau rata dan ketepikan.
  3. Bila campuran agar-agar larut, masukkan susu cair. Bila mendidih, masukkan campuran telur dan tepung kastard, masukkan fruit cocktail.
  4. Masukkan kedalam loyang atau acuan disukai, sejukkan dan hidangkan

Sumber: Marliza Ghazali dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

 

Apa Lagi Menu Pencuci Mulut Yang Popular?

Selain puding buah, terdapat juga pelbagai pencuci mulut lain. Ini antara pencuci mulut ringan dan tidak muak untuk anda cuba:

1. Pavlova

Pavlova adalah kek penutup yang ringan dan berkrim, diperbuat daripada putih telur yang dipukul hingga kaku dengan gula. Ia mempunyai permukaan luar yang rangup dan bahagian dalam yang lembut seperti marshmallow, biasanya dihiasi dengan krim putar dan pelbagai jenis buah segar.

2. Trifle

Trifle adalah hidangan pencuci mulut Britain yang terdiri daripada lapisan-lapisan kek, jem, kustard, dan krim putar. Ia disusun dalam mangkuk kaca yang jelas supaya lapisan-lapisannya kelihatan menarik dan membolehkan setiap komponen dapat dinikmati dalam setiap suapan.

3. Tiramisu

Tiramisu merupakan pencuci mulut Itali klasik yang menggunakan lapisan biskut kopi (savoiardi) yang dicelup ke dalam kopi dan dilapisi dengan krim keju mascarpone. Ia biasanya ditaburi serbuk kokoa di bahagian atas untuk menambahkan rasa dan penampilan.

4. Crème Brûlée

Crème brûlée adalah sejenis kustard Perancis yang mempunyai lapisan gula yang dibakar hingga perang di bahagian atas. Ia mempunyai tekstur yang lembut dan berkrim, dengan lapisan gula yang keras dan rangup yang membolehkan ia dipecahkan dengan sudu.

5. Cheesecake

Cheesecake adalah kek keju yang mempunyai dasar biskut yang dipam dan bahagian atas yang diperbuat daripada keju krim atau keju ricotta. Ia boleh disediakan dalam pelbagai perisa, sama ada versi classic, coklat, atau dengan tambahan buah-buahan seperti strawberi dan blueberry.

Seorang penulis bebas yang suka berkongsi bercerita terutamanya resepi masakan serta berkongsi resepi, tips memasak, dan trend makanan terkini.

Leave A Reply