Popia Carbonara Cheese adalah gabungan makanan fusion yang menggabungkan resipi tradisional popia dengan sos carbonara dan keju. Bahan-bahan yang diperlukan ialah kulit popia, keju cheddar, krim masak, bawang putih, bawang holland, cendawan butang, lada hitam, garam, serta ayam cincang.

Cara penyediaan dimulakan dengan menumis bawang putih dan bawang holland sehingga naik bau. Masukkan ayam cincang dan cendawan, kemudian masak sehingga ayam masak. Tambah krim masak dan keju, kacau rata sehingga pekat. Letakkan inti ke dalam kulit popia, gulung dan goreng sehingga keemasan.

1. Resepi Popia Ayam Carbonara Cheese

Bahan-bahan

  • Kulit popia size sederhana
  • Isi ayam dicincang
  • cendawan dalam tin potong dadu
  • Bawang potong dadu
  • Bawang putih dicincang
  • Daun bawang di hiris halus
  • Carrot dihiris halus
  • 1 tin carbonara cendawan prego
  • serbuk lada hitam
  • Cheese
  • Garam dan gula

 

Cara buat popia ayam carbonara cheese

  1. Tumis bawang putih dan masukkan bawang besar.
  2. Apabila bawang dah kekuningan, masukkan isi ayam dan sos carbonara.
  3. Bubuh sedikit air.
  4. Bubuh sedikit garam dan serbuk lada hitam.
  5. Kemudian masukkan lobak dan cendawan.
  6. Apabila lobak dah lembut masukkan daun bawang dan tutup api.
  7. Semasa nak gulung popia taburkan cheese atau sliced cheese yang dah dipotong.

Sumber: Nazura Zainal Abidin dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

2. Resepi Popia Carbonara Cheese (Mudah)

Boleh disimpan sebagai frozen

Bahan-bahan

  • Sosej potong nipis
  • Ubi kentang dadu kecik
  • Lobak disagat
  • Lada hitam
  • Jejari ketam
  • Carbonara tin (jenama prego)
  • Sedikit garam
  • Cheese mozzarella

 

Cara buat popia carbonara cheese

  1. Panaskan sedikit mentega, letak sosej, ubi, lobak, dan gaulkan.
  2. Lepas tu baru masuk carbonara. Jejari ketam dan cheese jangan gaul sekali dalam kuali. Lembik jadinya. So asingkan.
  3. Goreng api perlahan. Hati-hati. Meletup.

Sumber: Mashitoh Najib dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

 

3. Resepi Popia Carbonara Cendawan Cheese Crab

Untuk 10 rolls

Bahan-bahan

  • Bawang putih 3ulas (ditumbuk sedikit)
  • Cili padi 4-5biji dipotong
  • Kentang 5biji dipotong dadu kecil
  • Cheese slice 3keping
  • Daging@ayam cincang
  • Lada hitam 1sudu kecil
  • Susu cair setengah tin
  • Sayur carrot (potong dadu kecil)
  • Cendawan tin
  • Planta 1sudu besar
  • Daun bawang sedikit (optional)

 

Cara buat popia carbonara

  1. Panaskan kuali dan letak planta.
  2. Tumis bawang putih yang dah ditumbuk.
  3. Masukkan kentang dan susu cair. Gaul bagi sebati.
  4. Masukkan daging/ayam cincang.
  5. Masukkan air agak-agak paras kentang bagi tenggelam.
  6. Masukkan sayur carrot dan cendawan tin tadi.
  7. Masukkan cheese slice.
  8. Perasakan dengan garam dan kuib knor ayam.
  9. Bila air dah kurang masukkan lada hitam dan cili padi, kacau bagi sebati.
  10. Rasa garam dah okay dan kentang pun dah lembik, jangan sampai terlalu lembik sangat, terus tutup api.
  11. Terakhir sekali taburkan daun bawang (optional).

Sumber: Nor Hazreen dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

 

Selain Popia Carbonara Cheese, Apa Lagi Menu Popia Yang Popular?

Selain Popia Carbonara Cheese, terdapat 5 jenis popia lain yang juga popular. Maklumat lanjut berkenaan hidangan yang digemari ramai ini adalah seperti berikut:

1. Popia Mac & Cheese

Popia Mac & Cheese adalah sejenis popia yang diisi dengan makaroni dan pelbagai jenis keju. Bahan utamanya ialah makaroni, keju cheddar, keju mozzarella, susu, tepung gandum, mentega, dan perisa tambahan mengikut citarasa.

2. Popia Lasagna

Popia yang diisi dengan inti lasagna yang mempunyai lapisan pasta, daging cincang, sos tomato dan campuran keju. Ia adalah gabungan makanan Itali dan Asia yang unik.

3. Popia Alfredo

Hidangan fusion yang menggabungkan kulit popia dengan sos Alfredo yang kremis. Diisi dengan ayam dan cendawan, kemudian digoreng sehingga garing.

4. Popia Spinach & Ricotta

Popia yang diisi dengan bayam dan keju ricotta, menjadikannya pilihan yang lebih sihat. Gabungan sayuran dan keju memberikan rasa yang unik.

5. Popia Quattro Formaggi

Popia dengan inti empat jenis keju berbeza yang memberikan rasa yang kaya dan mewah. Biasanya menggunakan gabungan keju mozzarella, cheddar, parmesan dan keju biru.Copy

Seorang penulis bebas yang suka berkongsi bercerita terutamanya resepi masakan serta berkongsi resepi, tips memasak, dan trend makanan terkini.

Leave A Reply