Onde-onde ialah sejenis kuih tradisional Malaysia yang berbentuk bulat kecil dan mempunyai inti kelapa yang manis di dalamnya, serta disalut dengan kelapa parut di bahagian luarnya. Onde-onde mempunyai tekstur yang kenyal dan lembut, serta rasa yang manis.

Bahan-bahan utama untuk membuat onde-onde termasuklah tepung pulut, tepung ubi kayu, inti kelapa yang diperbuat daripada kelapa parut, gula melaka dan kelapa parut. Tepung pulut dan tepung ubi kayu dicampur dengan air panas sehingga menjadi doh yang lembut dan kenyal. Doh ini kemudiannya dibahagikan kepada bebola kecil dan diisi dengan inti kelapa sebelum dibentuk menjadi bentuk bulat. Bebola onde-onde kemudiannya direbus dalam air mendidih sehingga terapung, sebelum digelekkan dalam kelapa parut sehingga rata.

1. Resepi Onde Onde / Kuih Buah Melaka

Bahan-bahan

  • 2 cawan tepung pulut *
  • 2 sudu besar tepung gandum *
  • 1 sudu kecil garam *
  • 1 ketul gula melaka
  • 1 cawan air pandan (kisar daun pandan)
  • Kelapa parut 1/2 biji (putih sahaja)
  • Daun pandan untuk merebus

Cara buat onde-onde

  1. Gaulkan semua bahan bertanda * dengan air pandan. Air pandan masuk secara sikit-sikit.
  2. Gaul sebati sampai tepung menjadi doh dan tak melekat di tangan. Bulat-bulatkan dan masukkan gula melaka yang dah dipotong secara kecil.
  3. Rebus sampai timbul dan tos kan seketika.
  4. Kemudian gaulkan dengan kelapa parut yg dah di garamkan.

Sumber: Nurl Dya Shamsuddin dari Masak Apa Hari Ni

2. Resepi Onde-Onde Labu

Bahan-bahan

  •  Cawan labu direbus hingga lembut dan lenyekkan.
  • Cawan tepung pulut
  • Gula kabung dipotong dadu kecil
  • Kelapa parut digaul bersama garam. Kukus sebentar untuk elak kelapa cepat basi.

Cara buat onde-onde labu

  1. Campurkan labu yang dah dilenyek bersama tepung pulut. Gaul hingga menjadi doh. Tak perlu tambah air, (agak agak tak terlalu lembik).
  2. Gentel doh dan letakkan gula kabung di tengah.
  3.  Didihkan air di dalam periuk, masukkan onde onde labu.
  4.  Angkat onde onde jika sudah terapung. Tapiskan dan satukan dengan kelapa parut.
  5.  Siap.

* tak perlu letak pewarna kuning. Warna labu memang dah kuning dan cantik.

Sumber: Rusilawati Cikgu dari Masak Apa Hari Ni

3. Resepi Onde-Onde

Bahan-bahan

  • 2 cawan tepung pulut
  • 2 sudu besar tepung gandum
  • 1 cawan atau lebih air daun pandan dan sedikit pewarna hijau
  • seketul gula melaka (di potong dadu)
  • sedikit garam
  • 1/2 biji kelapa parut di tambah sedikit garam

Cara buat onde-onde

  1. Satukan tepung pulut, tepung gandum & garam didalam satu bekas.
  2. Tuang air pandan tadi sedikit demi sedikit sambil menguli adunan tadi.
  3. Uli hingga adunan sebati dan tidak melekat di tangan dan boleh dibulat- bulatkan.
  4. Ambil doh sebesar ibu jari dan leperkan. Letakkan gula melaka di bahagian tengah dan bulat-bulatkan.
  5. Bulatkan adunan tadi hingga habis dan susun didalam dulang yang ditabur sedikit tepung gandum.
  6. Didihkan air di dalam periuk. Masukkan kuih ke dalam air yang sedang mendidih.
  7. Biarkan sehingga kuih tadi timbul di permukaan air seketika kemudian bolehlah di angkat dan ditoskan airnya.
  8. selepas itu golekkan kuih tadi di atas kelapa parut

*Tips: Kelapa dikukus seketika untuk bagi tahan lama supaya kuih tidak cepat basi

Sumber: Ayza Nur dari Masak Apa Hari Ni

Selain Onde-onde, terdapat pelbagai kuih lain yang juga popular di Malaysia. Antara 5 jenis kuih yang sering menjadi pilihan ramai adalah seperti berikut:

1. Kuih Koci

Kuih Koci atau Kuih Kochi ialah sejenis kuih yang diperbuat daripada tepung pulut yang diisi dengan inti kelapa dan dibalut dengan daun pisang. Kuih ini berbentuk segitiga dan mempunyai tekstur yang kenyal serta rasa yang manis dan gurih. Kuih koci dihidangkan sebagai kuih untuk sarapan atau minum petang.

2. Kuih Seri Muka

Kuih Seri Muka ialah sejenis kuih dua lapis yang mempunyai lapisan atas yang diperbuat daripada pulut yang dikukus dengan santan dan garam, manakala lapisan bawahnya pula diperbuat daripada inti kelapa yang dimasak dengan gula melaka. Kuih seri muka mempunyai rasa yang manis dengan tekstur yang lembut dan kenyal.

3. Kuih Lapis

Kuih Lapis ialah sejenis kuih yang diperbuat daripada tepung beras, tepung sagu, santan, dan gula. Kuih ini mempunyai pelbagai lapisan berwarna-warni yang cantik, hasil daripada penggunaan pewarna makanan semulajadi atau buatan. Kuih lapis mempunyai tekstur yang lembut dan kenyal, serta rasa yang manis dan berlemak.

4. Kuih Talam

Kuih Talam ialah sejenis kuih dua lapis yang mempunyai lapisan atas yang diperbuat daripada tepung gandum, tepung ubi kayu, dan santan, manakala lapisan bawahnya pula diperbuat daripada tepung pulut yang dikukus dengan santan dan garam. Kuih talam mempunyai warna yang menarik, kebiasaannya putih di bahagian atas dan hijau di bahagian bawah, serta rasa yang manis dan lembut.

5. Kuih Cara

Kuih Cara atau Kuih Cara Berlauk ialah sejenis kuih yang diperbuat daripada tepung gandum dan tepung ubi kayu yang diuli bersama dengan inti kelapa, ikan bilis, dan bawang merah. Kuih ini berbentuk bulat dan nipis, serta mempunyai rasa yang masin dan sedikit pedas. Kuih cara sering dihidangkan dalam hidangan sarapan pagi dan minum petang, terutamanya di negeri-negeri pantai timur Malaysia.

Seorang penulis bebas yang suka berkongsi bercerita terutamanya resepi masakan serta berkongsi resepi, tips memasak, dan trend makanan terkini.

Leave A Reply