Nasi ayam memang mempunyai pelbagai jenis resepi. Ada nasi ayam Hainan, panggang, roasted dan macam-macam lagi. Jadi, kami kongsikan beberapa resepi nasi ayam untuk dijadikan panduan. Anda boleh pilih mengikut citarasa anda.
Jom kita try!
1. Resepi Nasi Ayam bersama Ayam Panggang
Bahan-bahan stok ayam & ayam panggang
- 2 inci halia
- 6 ulas bawang putih
- 5 batang daun bawang (bahagian putih)
- 1/2 kiub pati ayam
- 1/2 ekor ayam
- Sedikit kicap pekat & kicap cair
Cara buat stok ayam & ayam panggang
- Masukkan halia, bawang putih, daun bawang dan kiub pati ayam ke dalam periuk yang mengandungi ayam & air yang melitupi seluruh ayam.
- Didihkan sehingga ayam lembut dalam 30-40 minit.
- Keluarkan ayam dari sup dan masukkan segerake dalam air sejuk selama 1-2 minit untuk menghentikan proses ayam masak.
- Keluarkan ayam dari air sejuk dan lumurkan dengan sedikit sahaja kicap pekat dan kicap cair. Perap selama 15 minit.
- Selepas ayam diperap, masukkan ke dalam air fryer dan goreng suhu 160 selama 10-15 minit. Boleh juga dimasukkan ke dalam oven.
Bahan-bahan nasi ayam
- Lemak ayam yang berlebihan
- Sebiji bawang holland (dihiris)
- 7 ulas bawang putih (dihiris)
- 2 inci halia (dihiris)
- Beras
- Minyak bijan
- Garam
Cara buat nasi ayam
- Goreng lemak ayam sehingga keluar minyak yang banyak.
- Tumis bawang putih, bawang holland dan halia ke dalam minyak ayam.
- Setelah garing, masukkan hasil tumisan ke dalam beras yang telah dicuci bersih.
- Masukkan stok ayam mengikut sukatan beras. 1 cawan nasi, 1 cawan stok ayam (untuk Pressure Cooker)
- Perasakan dengan garam secukup rasa. Titiskan sedikit minyak bijan.
- Masak nasi seperti biasa.
Bahan-bahan sos
- 8 ulas bawang putih
- 2 inci halia
- Sebatang serai
- 8 biji lada merah
- Akar daun ketumbar
- Gula merah
- Garam
- 1/2 cawan stok ayam
Cara buat sos
Kisar semua bahan, dan siap.
Bahan-bahan kicap
- 1/2 sudu kicap pekat
- 1 sudu kicap cair
- 1/2 minyak bijan
- 2 sudu stok ayam
Cara buat kicap
Campurkan semua bahan, dan siap.
Bahan-bahan sup
- Fishball
- Bawang goreng
- Daun bawang
Cara buat sup
Gunakan stok ayam yang telah disediakan. Hanya tambah fishball, bawang goreng dan daun bawang.
Sumber: Noraini Noor Mohamed dari Masak Apa Hari Ni
2. Resepi Nasi Ayam Roasted
Resepi ini untuk 5-6 orang makan.
Bahan-bahan sup ayam
- 2 liter air
- 1 kiub ayam Maggi
- Serbuk lada sulah
- Garam
- 1 keping halia
- 1 ekor ayam
- Bebola ikan
Cara buat sup ayam
- Panaskan air dalan periuk. Masukkan kiub pati ayam.
- Perasakan dengan serbuk lada sulah, garam dan halia.
- Selepas sup mendidih, masukkan ayam.
- Angkat selepas ayam separa masak dalam 10-15 minit. Toskan ayam.
- Sambung reneh sup dalam api perlahan.
- Masukkan bebola ikan.
- Sewaktu dihidangkan, boleh taburkan daun bawang dan bawang goreng.
Bahan-bahan nasi ayam
- 1 senduk marjerin
- 2 keping halia
- 2 helai daun pandan (disimpul)
- 1 barang serai (diketuk)
- 1 sudu gula
- Lemak ayam (kalau ada)
- 3 cawan beras
- 1 cubit kunyit
Cara buat nasi ayam
- Panaskan marjerin dalam kuali.
- Masukkan halia, daun pandan, serai, gula dan lemak ayam.
- Masukkan beras yang sudah dibersihkan.
- Goreng seketika sebelum dimasukkan kesemuanya ke dalam periuk nasi.
- Tambahkan air sup secukupnya dan masukkan serbuk kunyit.
- Masak nasi seperti biasa. Semasa nasi hampir masak, masukkan lagi sedikit marjerin untuk rasanasi yang berlemak dan wangi.
Bahan-bahan ayam panggang
- 1 ekor ayam tadi
- 2 sb kicap pekat
- 1 sb kicap cair
- 2 sb sos blackpepper
- 2 sb sos tiram
- 1 sb minyak bijan
Cara buat ayam panggang
- Campurkan semua bahan tadi dan lumurkan ayam yang sudah ditoskan.
- Bakar ayam sehingga masak.
- Potong ayam kepada bahagian kecil sebelum dihidangkan.
Tips: Untuk kulit ayam yang rangup, sebelum memasak ayam, jemurkan ayam yang sudah dilumurkan selama setengah jam di bawah cahaya matahari.
Bahan sambal cili
- 5 batang cili merah
- 2 batang cili padi merah
- Sekeping halia
- 1 labu bawang putih jeruk (dibuang kulit dan tangkai)
- 2 senduk air jeruk bawang putih
- 2 sb sos cili Thai
Cara buat sambal cili
1. Kisar semua bahan-bahan kecuali sos di atas sehingga sedikit halus.
2. Tuang ke dalam periuk kecil.
3. Masukkan sos cili Thai, masak seketika. Siap.
Bahan-bahan sambal kicap
- 1 senduk kicap cair
- 1/2 sk minyak bijan
- 1 sb kicap biasa
- 1/2 sk sos tiram
Cara buat sambal kicap
- Campurkan kesemuanya dalam periuk. Panaskan seketika.
- Tambahkan dengan sedikit sup tadi.
- Kacau rata dan sedia dihidangkan.
Sumber: Afy Al Habibi dari Masak Apa Hari Ni
3. Resepi Nasi Ayam Paling Simple & Mudah
Resepi ini adalah anggaran untuk 8 orang makan.
Bahan-bahan sup dan ayam panggang
- 1 ekor ayam dibelah 4
- 1cm halia
- 3 ulas bawang putih
- 1 ketul kiub pati ayam
- 1/2 cawan sos tiram
- 1/3 cawan kicap lemak manis
- 1 sudu minyak bijan
- 2 sudu madu
Cara buat sup dan ayam
- Rebus ayam dalam air panas mendidih selama 7-8 minit.
- Masukkan sup bunjut, bawang putih, halia dan kiub pati ayam. Air rebusan jangan dibuang.
- Angkat ayam, toskan dan sapu sos tiram, kicap, minyak bijan dan madu.
- Toskan ayam sehingga kering supaya masa menggoreng minyak tak meletup dan kulit ayam cantik berkilat.
Bahan-bahan untuk nasi
- 3 pot beras
- 1 biji bawang besar (mayang halus)
- 3 ulas bawang putih (mayang halus)
- 1 inci halia (mayang halus)
- 1 kiub stok pati ayam
- 1 sk garam
- 2 sudu butter
- Daun pandan (dihiris)
Cara buat nasi ayam
- Cairkan butter, tumis bahan yang sudah dimayang dengan daun pandan.
- Masukkan kiub ayam dan sedikit serbuk kunyit.
- Masukkan beras, kacau sedikit dan biarkan sekejap. Kemudian masukkan air rebusan ayam tadi.
- Sukatan air macam masak nasi biasa.
Bahan-bahan kuah cili
- 10 tangkai cili merah besar
- 5 tangkai cili kering
- 1 biji tomato
- 2 ulas bawang putih
- Sedikit halia
- 1 sk cuka
- 1 sk garam
- 1 sk gula
- 1/2 cawan air
Cara buat kuah cili
- Kisar cili merah, cili kering, tomato, halia dan bawang putih.
- Masak di dalam kuali, masukkan gula dan garam.
- Tambah sedikit air, masak dengan api kecil sehingga likat.
Untuk kicap ayam, hanya gunakan perapan ayam tadi. Kalau nak pekatkan, tambah sedikit tepung jagung.
Sumber: Zue Zulin dari Masak Apa Hari Ni
4. Resepi Nasi Ayam Hainan
Bahan-bahan nasi ayam
- Beras secukupnya
- Daun pandan (disimpul)
- 2-4 ulas bawang putih (dicincang)
- Halia (dipotong nipis)
- Garam
- 2 sb sos tiram/ kiub pati ayam
- Minyak bijan
- Butter/ minyak masak
Cara buat nasi ayam
- Masukkan beras dengan air atau air rebusan ayam secukupnya.
- Masukkan semua bahan kecuali butter/ minyak masak.
- Sesuaikan rasa mengikut citarasa anda. Masukkan butter/minyak masak dan beberapa titis minyak bijan.
- Masak seperti biasa dan kacau-kacau semasa menggelegak.
Bahan-bahan ayam hainan
- Sos tiram/ kicap cair/ kicap manis
- Garam
- Minyak bijan
- Serbuk lima rempah
Cara buat ayam hainan
- Lumurkan ayam dengan sos tiram atau kicap. Letak sedikit sahaja sebab taknak bagi ayam berwarna hitam.
- Tambahkan garam dan minyak bijan.
- Taburkan separuh sudu teh rempah untuk seekor ayam, tidak perlu terlalu banyak.
- Lumurkan semua bagi rata dan perap selama sejam.
- Ayam boleh dibakar atau digoreng.
Bahan-bahan sos cili
- Cili merah
- Cili api jika mahu pedas
- Halia muda
- Garam dan gula
- Jus limau/ cuka
Cara buat sos cili
- Kisar semua bahan dengan air masak atau masak sekejap semua bahan. Siap.
Bahan-bahan kicap
- Sos tiram
- Sup rebusan
- Kiub ayam
- Kicap
- Sedikit minyak bijan
- Tepung jagung
Cara buat kicap
- Masukkan semua bahan kecuali tepung jagung dan masak sekejap.
- Pekatkan kuah dengan tepung jagung sedikit.
Bahan-bahan sup ayam
- Lebihan ayam/ kaki ayam
- Daun bawang
- Daun sup
- Serbuk lada sulah
- Garam
- Serbuk sup jika mahu
Cara buat sup ayam
- Potong daun sup atau daun bawang kepada 3 bahagian.
- Masukkan semua bahan dan rebus semua.
Sumber: Joanna Johan dari Masak Apa Hari Ni
5. Resepi Nasi Ayam Penyet
Bahan-bahan sambal penyet
- 1 genggam cili padi merah & hijau
- 5 biji cili merah
- 3 biji tomato
- 1 biji bawang besar
- 6 biji bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 2 sudu makan ikan bilis
- 1 inci belacan
Cara buat sambal penyet
- Goreng atau tumis semua bahan hingga layu atau naik bau.
- Kisar kasar atau tumbuk semua bahan yang sudah digoreng bersama minyak tumisan tadi.
- Masak sekali lagi sehingga mendidih atau pecah minyak.
- Masukkan sedikit air asam jawa dan perasakan dengan gula dan garam.
Bahan-bahan ayam penyet
- 1 ekor ayam (dipotong 4, cucuk pakai garfu)
- 5 biji bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- 2 inci halia
- 1 inci lengkuas
- 1 batang serai
- 1 inci kunyit hidup
- 1 sudu ketumbar
- 1 sudu jintan manis
- 2 sudu makan tepung beras
- 2 sudu makan serbuk kari
- Garam
- Sedikit gula
Cara buat ayam penyet
- Kisar bawang merah, bawang putih, halia, serai, lengkuas, kunyit, ketumbar dan jintan.
- Satukan semua bahan lain dan perap ayam selama lebih kurang sejam.
- Perapkan sekali tempe dan tauhu.
- Selepas diperap sejam, panaskan minyak dan goreng sehingga garing.
Bahan-bahan sup kosong
- Kaki ayam
- Sup bunjut
- 2 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- Garam
- Daun sup
Cara buat sup kosong
- Tumis bawang merah, bawang putih dan halia.
- Masukkan kaki ayam, airĀ dan sup bunjut.
- Rebus sehingga masak dan taburkan daun sup.
Sumber: Raja Amanina dari Masak Apa Hari Ni
6. Resepi Nasi Ayam Madu
Bahan-bahan ayam madu
- Ayam seekor tak potong
- 1 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 5 sudu sos tiram
- 2 sudu kicap manis
- 1 sudu madu
- 1 sudu minyak bijan
Cara buat ayam madu
- Kisar bawang besar, bawang putih dan halia. Lumur pada ayam dan perap selama setengah jam atau lebih.
- Rebus ayam di dalam air panas selama 5 – 6 minit. Didihkan air dahulu baru masukkan ayam. Kalau nak kulit ayam cantik, tutup periuk semasa rebus ayam.
- Angkat ayam dan sapukan dengan sos tiram, kicap manis, madu dan minyak bijan.
- Gantung ayam selama setengah jam.
- Jirus ayam dahulu dengan minyak panas, bila kulit dah kering baru masukkan ayam dalam minyak panas.
- Dah goreng, sapukan ayam dengan madu untuk bagi berkilat.
Bahan-bahan nasi ayam
- 1 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 2 kiub pati ayam
- 2 st faram
- 2 sudu marjerin
- Daun pandan
- sedikit serbuk kunyit
Cara buat nasi ayam
- Kisar bawang besar, bawang putih dan halia.
- Cairkan marjerin dan tumis bahan kisar bersama daun pandan.
- Masukkan kiub pati ayam, garam dan serbuk kunyit. Tumis sehingga naik bau.
- Masukkan air rebusan ayam dan masukkan beras. Sukatan air 2 kali ganda dari masak nasi biasa. Masak nasi seperti biasa.
Bahan-bahan sos cili
- 1/2 senduk cili kering kisar
- 4 biji cili merah besar kisar
- 5 ulas bawang putih
- Gula
- Garam
- Cuka
- Tepung jagung
Cara buat sos cili
- Masak semua bahan dan tambah air sedikit.
- Dah masak, letakkan tepung jagung untuk pekat.
Bahan-bahan kicap ayam
- 5 ulas bawang putih (dicincang)
- 1/2 cawan sos tiram
- 1/2 cawan kicap manis
- Gula
Cara buat kicap ayam
- Tumis bawang putih dengan minyak sedikit.
- Masukkan kicap, sos tiram dan gula.
- Tambahkan sedikir air dan pekatkan dengan tepung jagung.
Sumber: Sur Aida dari Masak Apa Hari Ni
Akhir kata
Sekian perkongsian resepi nasi ayam dari kami. Untuk lain-lain masakan ayam, anda boleh cuba ayam masak kicap, ayam bakar dan juga ayam masak merah kenduri.
Selamat mencuba!