Lempeng merupakan sejenis kuih tradisional yang diperbuat daripada tepung gandum, telur, dan air. Ia adalah makanan ringan yang lazat dan mudah disediakan, biasanya dinikmati sebagai sarapan atau hidangan ringan.
Untuk menyediakan lempeng, campurkan tepung gandum, telur, sedikit garam, dan air hingga menjadi adunan yang licin. Panaskan kuali atau pengukus, kemudian masak adunan dengan menuangnya seperti membuat pancake sehingga keperangan.
1. Resepi Lempeng Kelapa Lembut
Bahan-bahan
- 1 cawan tepung gandum
- 2 cawan kelapa muda parut
- 1/4 cawan santan
- 1 cawan air kelapa @ air biasa pun boleh
- Garam secukup rasa
Cara-cara buat lempeng kelapa
- Gaulkan sebati.
- Panaskan kuali dan selamat melempeng.
Sumber: Azizah Ali dari Masak Apa Hari Ni
2. Resepi Lempeng Gebu
Bahan-bahan
- 2 cawan tepung gandum
- 2 cawan air (500ml)
- 1 sudu kfc baking powder
- 1 sudu kecik garam
- 1 sudu besar gula
- 2 sudu besar minyak masak
- 1 biji telur
Cara-cara buat lempeng gebu
- Kisarkan semua bahan.
- Semasa masak tidak perlu letak minyak kerana dalam adunan dah ada minyak.
Sumber: Norhafizah Ali dari Masak Apa Hari Ni
3. Resepi Lempeng Nasi
Bahan-bahan lempeng nasi
- 2 cawan nasi
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 3 cawan air
- 1/2 kiub pati ayam atau ikan bilis
- Sedikit garam
Cara-cara buat lempeng nasi
- Kisar nasi dengan 2 cawan air hingga hancur.
- Tuang dalam bekas yang mengandungi tepung gandum, kiub, garam dan 1 cawan air. Gaul rata dan sebatikan.
- Panaskan kuali non stick. Sapu sedikit minyak dan tuang sesenduk adunan. Ratakan.
- Apabila dah nampak garing, terbalikkan, dan bila dah masak angkat lempeng.
Sumber: Zura Zul dari Masak Apa Hari Ni
Apa Lagi Menu Lain Yang Popular?
Lempeng memang sesuai dimakan bersama kuah kari, sambal atau sardin. Selain lempeng, terdapat juga pelbagai lagi makanan ringan lain yang seumpama lempeng iaitu enak dan sesuai dibuat makan pagi dan petang. 5 diantara makanan tersebut adalah:
1. Roti Canai
Roti canai adalah sejenis roti yang diperbuat daripada tepung gandum, mentega, garam, dan air. Ia mempunyai tekstur yang berlapis-lapis dan biasanya dihidangkan bersama kari atau kuah.
Proses penyediaannya melibatkan pengadunan tepung dengan bahan-bahan lain, diuli sehingga lembut, kemudian dicapai dan dilenyek sehingga nipis sebelum dipanggang pada penggerek panas.
2. Capati
Capati adalah sejenis roti pipih yang diperbuat daripada tepung atta (tepung gandum penuh) dan air. Ia merupakan makanan asas dalam hidangan India dan Malaysia.
Adunan tepung dan air dicampurkan, kemudian diuli sehingga lembut. Selepas itu, ia dicebok dan dipanaskan pada penggerek sehingga masak dan mengembang.
3. Tosai
Tosai adalah sejenis kuih daripada India yang diperbuat daripada beras dan dal yang telah difermentasi. Ia mempunyai rasa asam yang ringan dan tekstur yang nipis.
Beras dan dal direndam, kemudian dikisar menjadi adunan cair. Adunan difermentasi semalaman sebelum dicairkan dan dimasak pada penggerek panas sehingga menjadi lembaran nipis yang renyah.
4. Putu Mayam
Putu mayam adalah sejenis kuih tradisional yang diperbuat daripada tepung beras dan ditapis melalui alat khas berbentuk penyaring. Ia biasanya dihidangkan dengan gula merah atau kelapa parut.
Tepung beras dicampur air, kemudian disaring melalui alat khas untuk menghasilkan bentuk reben nipis. Ia kemudian dikukus sehingga masak dan mempunyai tekstur yang lembut.
5. Appam
Appam adalah sejenis kuih daripada India Selatan yang diperbuat daripada tepung beras dan santan. Ia mempunyai bentuk seperti mangkuk dengan tepi yang nipis dan bahagian tengah yang tebal.
Tepung beras dan ragi dicampur dengan air dan santan, kemudian difermentasi semalaman. Ia dimasak dalam periuk khas berbentuk cawan untuk menghasilkan kuih yang mempunyai tekstur berlainan pada bahagian tepi dan tengah.