Kuih Dangai Bakar adalah sejenis kuih tradisional dari Sarawak yang diperbuat daripada tepung beras, santan dan gula. Bahan-bahan asasnya termasuk tepung beras, gula, santan, garam dan daun pandan untuk memberi aroma yang harum.
Cara penyediaannya dimulakan dengan mencampurkan semua bahan hingga menjadi adunan yang sebati. Kemudian, adunan dituang ke dalam acuan khas berbentuk separuh bulat dan dibakar menggunakan bara api atau dapur khas sehingga masak dan berwarna keemasan.
1. Resepi Kuih Dangai Bakar
Loyang: Segi empat, 10×10
Bahan-bahan
- 600g kelapa parut (boleh tambah hingga 680g)
- 170g gula kastor
- 250g tepung pulut
- 1tsp garam halus
Cara buat Kuih Dangai Bakar
- Masukkan gula kastor, tepung pulut dan garam dlm mangkuk. Gaul sebati. Ketepikan.
- Dalam mangkuk besar atau besen yg berisi kelapa parut, pastikan kelapa parut bebas bendasing dan tidak berketul.
- Masukkan campuran gula kastor, tepung pulut dan garam. Gaul sebati.
- Masukkan dalam loyang yang telah disapu shortening dan ratakan. Tak perlu tekan. Cukup sekadar ratakan.
- Masukkan dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu, bakar hingga permukaannya berubah warna golden brown.
- Kalau nak lebih garing, tambahkan lagi masa membakar.
- Dah masak, keluarkan dan potong sewaktu masih panas dengan pisau plastik.
- Selamat mencuba.
- Masa membakar: 40minit (bergantung pada oven masing-masing) Api atas bawah suhu: 150°C (bergantung pada oven)
Tips: Simpan kelapa parut dalam bekas bertutup di dalam chiller atau peti sejuk sekurang-kurangnya 3jam sebelum digunakan. Nak simpan semalaman pun boleh. Tujuannya supaya kelapa parut lebih mudah diurus.
Sumber: Johan Masiran dari Berkongsi Ilmu Kuih Muih & Masakan (BIKMM)
2. Resepi Dangai Bakar 3 Bahan
Bahan-bahan
- Sebijik kelapa
- 250g tepung pulut
- Garam sesudu kecil
Cara buat Dangai Bakar 3 Bahan
- Gaul lembut semua bahan atas sampai semua bersalut.
- Ambil dua genggam masuk dalam bekas lain tambah dua sudu gula dan gaul rata.
- Ambil sedikit kelapa tak bergula tabur atas acuan dulu supaya tak melekat bila di bakar.
- Kemudian boleh taburkan adunan kelapa yang dah bergula tadi sampai penuh.
- Hanya taburkan sahaja sampai penuh dah siap boleh bakar sampai garing.
Sumber: Zuraida Abdullah dari Berkongsi Ilmu Kuih Muih & Masakan (BIKMM)
3. Resepi Kuih Dangai (Bakar Atas Dapur Gas)
Bahan-bahan
- 3 cwn kelapa yg agak muda
- 1 cwn tepung pulut
- Sedikit garam
- Gula
Cara buat Kuih Dangai
- Gaul bahan diatas bagi rata.
- Letak dalam acuan buat lubang tengah bubuh gula dan tutup balik dengan bahan tadi.
- Bakar dan tutup bahagian atas dengan tudung periuk.
- Bakar api perlahan ye sampai nampak sedikit garing boleh angkat.
- Selamat mencuba.
Sumber: Yati Yati dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)
4. Resepi Dangai Bakar
Bahan-bahan
- 1 biji kelapa putih
- 1 cwn tepung pulut
- ⅔ cwn gula
- ecubit garam
Cara buat Dangai Bakar
- Gaul sebati semua bahan. Memang kering tau. Tak ada campur air setitik pun.
- Tuang dalam loyang 8×8.
- Ratakan. Jangan tekan.
- Tabur gula sikit atas tu. Dah siap bakar nanti, cantik dangai.
- Bakar 30 min, suhu 180°.
Sumber: Umira Nor Azazudin dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)
Apa Lagi Kuih Tradisional Yang Popular?
Selain kuih dangai bakar, ada banyak lagi kuih tradisional lain yang popular. Bak kata orang ‘tak lokek dek hujan, tak ditelan dek zaman’. 5 diantara kuih tradisional tersebut adalah:
1. Kuih Serimuka
Kuih tradisional dua lapis yang diperbuat daripada lapisan bawah pulut dan lapisan atas yang diperbuat daripada pandan dan telur. Bahan-bahannya termasuk beras pulut, santan, gula, tepung gandum, telur dan jus pandan.
2. Kuih Seri Mandi
Kuih yang diperbuat daripada tepung gandum dan diisi dengan kelapa parut yang dimasak dengan gula melaka. Bahan-bahan utamanya ialah tepung gandum, santan, garam, kelapa parut dan gula melaka.
3. Kuih Koci
Kuih berbentuk separa bulat yang dibalut dengan daun pandan dan diisi dengan kelapa parut yang dimasak dengan gula melaka. Bahan utamanya termasuk tepung pulut, santan, garam dan inti kelapa.
4. Kuih Kosui
Kuih yang diperbuat daripada tepung beras dan gula melaka, kemudian ditabur dengan kelapa parut. Bahan-bahannya termasuk tepung beras, gula melaka, santan, air pandan dan kelapa parut.
5. Kuih Dadar
Kuih yang dibuat daripada kulit crepe nipis berwarna hijau dan diisi dengan kelapa parut yang dimasak dengan gula melaka. Bahan-bahannya termasuk tepung gandum, telur, santan, jus pandan, kelapa parut dan gula melaka.