Ikan Termenung adalah hidangan yang menggunakan ikan segar yang digoreng sehingga garing, kemudian disiram dengan kuah yang manis dan masam. Bahan-bahan utama termasuk ikan siakap atau ikan merah, bawang besar, cili merah, tomato, halia, limau nipis, kicap manis, garam dan gula.

Cara penyediaan bermula dengan menggoreng ikan sehingga garing. Kemudian, tumis bawang dan halia sehingga wangi, masukkan cili dan tomato. Tambah kicap manis, garam, gula dan perahan limau nipis. Setelah kuah pekat, tuang ke atas ikan yang telah digoreng.

1. Resepi Ikan Temenung Masak 3 Rasa

Bahan-bahan

  • 1-3 ekor ikan temenung

    Lumurkan kunyit dan garam
  • Tepung jagung

Bahan B

  • 3 sudu besar tomato puri/sos tomato
  • 3 sudu besar sos cili
  • 1 sudu paste cili/ serbuk cili
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar sos ikan
  • 1 sudu besar minyak bijan (optional)
  • 1 sudu besar serbuk ikan bilis/1 kiub ayam
  • Perahan lemon sikit, 1 sudu besar cuka  (balancekan rasa masam mengikut selera anda)
  • 1 sudu kecil serbuk sup (optional)
  • 1 cawan air masak sampai pecah minyak

Bahan C

  • 1 biji bawang besar – dipotong dadu
  • 1 biji tomato – dipotong dadu
  • 1 biji cili hijau besar dihiris
  • 3 bijik cili padi merah/hijau dihiris
  • nenas 1/2 cawan potong dadu
  • 3 helai daun limau purut (optional)

Bahan kuah

  • 3 ulas bawang putih – cincang
  • 1 Bawang merah-cincang
  • 1 inci halia – dihiris halus
  • 1 batang serai – ketuk

Cara buat Ikan Temenung Masak 3 Rasa

  1. Lumurkan kunyit dan garam.
  2. Tepung jagung sikit lumur pada ikan dan  goreng garing.
  3. Tumiskan bahan kuah.
  4. Dah tumis garing masukkan bahan B.
  5. Dah pecah minyak masukkan pula bahan C.
  6. Garam gula seimbangkan
  7. Kacau seminit dua dan tutup api.
  8. Tuang atas ikan.
  9. Daun ketumbar/daun bawang tabur atas bagi nampak lazat.
  10. Siap.

Sumber: Shida Razak KC dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

 

2. Resepi Ikan Temenung Masam Manis

Bahan-bahan

  • ikan temenung 3 ekor (goreng dengan serbuk kunyit ketepikan)
  • 1btg serai
  • Bwg kecik 4 ulas
  • Bwg putih 2 ulas
  • 2biji cili merah
  • 6biji cilipadi
  • Halia satu inci (semua di atas blend)
  • Pati ayam knorr seketul
  • Sedikit air asam jawa
  • Sedikit garam dgn gula

Bahan Hiasan

  • Cilipadi 6 biji
  • Bwg besar setgh biji
  • Sedikit daun bwg

Cara buat Ikan Temenung Masam Manis

  1. Tumiskan bahan yang di blend bagi kekuningan.
  2. Kemudian masukkan air asam jawa, masak sampai pecah minyak kemudian masukkan , garam, gula dengan pati ayam knorr.
  3. Kemudian tunggu sampai kuah betul-betul pekat.
  4. Masukkan ikan dan hiasan cili padi, bawang besar dengan daun bawang.
  5. Tutup api dah siap.

Sumber: Siti Fatimah dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

 

3. Resepi Kari Ikan Temenung

Bahan-bahan

  • 1/2 kilo ikan temenung borek bersihkan
  •  2 biji bawang besar blend
  • 4 ulas bawang putih blend
  •  3 inchi halia blend
  • 2 sudu halba campur
  • 5 sudu makan serbuk kari ikan Faeza
  •  1 cawan air asam jawa dari 1 sudu asam
  •  1 cawan air
  • 1/2 cawan minyak masak
  •  Garam
  • Bendi & tomato

Cara buat Kari Ikan Temenung

  1. Panaskan minyak, tumis halba campur seketika.
  2. Masukkan bahan blend dan tumis hingga naik bau, masukkan serbuk kari dan sedikit air, tumis hingga rempah betul masak dan pecah minyak dengan api yang sederhana sahaja.
  3. Masukkan air asam jawa dan garam, masak hingga mendidih.
  4. Masukkan ikan dan sayuran dan masak hingga mata ikan menjadi putih, siap (boleh tambah air jika suka banyak kuah).

Sumber: Husreezal Rushdee Husin dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

 

4. Resepi Kengsom Ikan Temenung

Bahan-bahan

  • Bwng besar sebiji
  • Bwang putih 3 ulas
  • Cabai besar 2 bji
  • Cabai Vietnam merah 4 bji
  • Kunyit hidup ckit

    (Blend semua bahan di atas )

Cara buat Kengsom Ikan Temenung

  1. Tuang bahan blend dalam periuk masukkan air sikit masukkan nenas, serai,serbuk kunyit sikit.
  2. Didihkan masukkan ikan garam perasa siap.
  3. Last masukkan kangkung perahkan sebiji limau nipis.

Sumber: Ninie Zaini dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

 

Apa Lagi Menu Ikan Laut Dalam Yang Popular?

Resepi ikan termenung ini sesuai dihidangkan dan dimakan bersama keluarga. Kalau mahu variasi, boleh cuba menu-menu yang akan dicadangkan ini pula. Antara menu ikan laut yang popular adalah:

1. Sweet & Sour Fish

Hidangan ini menggunakan ikan segar yang digoreng dan dihidangkan dengan sos masam manis. Bahan-bahan yang diperlukan ialah ikan siakap, nenas, lada benggala, bawang besar, bawang putih, sos tomato, cuka, garam dan gula.

2. Ikan Tiga Rasa

Masakan ini menggabungkan tiga rasa iaitu pedas, manis dan masam dalam satu hidangan. Bahan utama ialah ikan siakap atau kerapu, bawang, cili padi, tomato, sos tiram, kicap manis dan limau nipis.

3. Ikan Celup Tepung

Hidangan popular ini menggunakan ikan yang disalut dengan tepung dan digoreng rangup. Bahan-bahan yang diperlukan ialah ikan tenggiri atau kembung, tepung gandum, serbuk kari, garam dan serbuk lada hitam.

4. Fish & Chips

Hidangan antarabangsa yang popular di Malaysia ini menggunakan ikan dory yang digoreng dengan salutan tepung khas. Hidangan ini dihidangkan dengan kentang goreng dan sos tartar.

5. Ikan Masak Kicap

Masakan tradisional yang menggunakan ikan yang dimasak dengan kicap manis sehingga kuahnya pekat. Bahan-bahan utama termasuk ikan kembung atau selar, kicap manis, bawang merah, bawang putih, halia dan cili padi.

Rate this post

Seorang penulis bebas yang suka berkongsi bercerita terutamanya resepi masakan serta berkongsi resepi, tips memasak, dan trend makanan terkini.

Leave A Reply