Hash brown ialah sejenis makanan kentang yang digoreng sehingga garing. Ia diperbuat daripada kentang yang diparut halus dan diperah untuk mengeluarkan air. Bahan-bahan asas termasuk kentang, garam, lada hitam dan minyak masak. Boleh juga ditambah bawang, herbs dan rempah ratus untuk menambah perisa.

Untuk memasaknya, kentang diparut halus, diperah hingga kering, dicampur dengan garam dan lada hitam. Kemudian dibentuk bulat atau segi empat dan digoreng dalam minyak panas sehingga kekuningan dan garing di kedua-dua belah.

1.Resepi Hashbrown dan Cheese Tarik

Bahan-bahan

  • 2 biji kentang saiz sederhana besar, diparut, dicuci dan diperah sampai kering
  • Sebiji bawang merah dicincang halus
  • ¼ cawan tepung gandum
  • Sebiji telur

Cara buat Hashbrown dan Cheese Tarik

  1. Campurkan kesemua bahan. Masukkan garam dan lada sulah secukup rasa. Gaul sampai sebati / melekat.
  2. Nota penting – kentang parut WAJIB betul-betul diperah hingga kering. Kalau tak, dia akan berair, dan tepung jangan banyak, nanti dia tak jadi hashbrown. Dia jadi cekodok kentang
  3. Potong mozzarella kecik-kecik.
  4. Goreng 10 minit (5 bahagian atas, 5 minit bahagian bawah).

Sumber: AJ Idris dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

 

2. Resepi Mudah Hashbrown

Bahan-bahan

  • 3biji kentang (saiz besar)
  • Keju
  • 3sdb Tepung gandum
  • 1biji bawang merah besar
  • 1ulas bawang putih
  • Garam @ rempah @ perasa ikut suka
  • Minyak untuk menggoreng

Cara buat Hashbrown

  1. Kupas kulit kentang, sagat, kemudian masukkan ke dalam air sejuk (untuk buang kanji nya)
  2. Tapis dengan kain bersih, kemudian perah hingga agak kering.
  3. Masukkan bawang dan goreng dalam kuali (sedikit minyak) dengan api yang kecil selama 4-5 minit.
  4. Masukkan ke dalam bekas, setelah sejuk masukkan tepung gandum, perasa dan sagat keju ke dalamnya. Gaul sebati.
  5. Bentukkan leper dan bujur, goreng hingga garing.
  6. Siap dimakan.

Sumber: Sutina Phang dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

 

3. Resepi Hash Brown Rangup Di luar Lembut Di dalam

Bahan-bahan

  • 4 biji kentang
  • 1 biji telur  (di pukul)
  • 1sudu teh gula
  • 1sudu teh garam
  • 1/2 sudu serbuk lada hitam
  • 1 sudu butter
  • 1 sudu skim susu
  • 1/2 cawan tepung

Cara buat Hash Brown Rangup Di luar Lembut Di dalam

  1. Ubi kentang perlu direbus 5 minit dengan air mendidih dan sejukkan , digarut guna pemarut.
  2. Masukan ubi dalam kain perah semua air ubi yang ada.
  3. Masukan dalam mangkuk, masukan telur, masukan garam, gula, tepung, serbuk lada hitam, skim susu dan butter. Uli/gaul/ramas hingga rata dah rata boleh dilapis dengan kertas minyak untuk di rolling.
  4. Ratakan, agak sahaja nipis dan bekukan, dah beku baru lah buat bentuk dia, dah buat bentuk baru  goreng (deep fry) sampai warna keemasan,
  5. Bila dah sejuk goreng lagi sekali dlm masa  30-40saat (double fry) dan siap dihidang

Sumber: Jack Art Sdn Bhd dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

 

4. Resepi Homemade Hash Brown

Bahan-bahan

  • 1/2 kg kentang, kupas hiris dadu halus, cuci hingga hilang kanji. Tos hingga kering.
  • Goreng dgn sedikit minyak hingga empuk.
  • Alih ke mangkok… dan bubuh:
  • 1/2 sdt garam
  • 1/2 sdt serbuk bawang putih*
  • 1/2 sdt serbuk bawang*
  • Sedikit serbuk lada putih
  • 3 sudu makan tepung jagung
  • Hirisan daun ketumbar (optional)

Cara buat Homemade Hash Brown

  1. Gaul semua bahan hingga sebati
  2. Hash brown ni boleh di kepal ikut bentuk yang anda suka atau boleh di canai.
  3. Yang bertanda* Jika tiada boleh di ganti dengab bawang tumbuk halus atau tak letak pun boleh.
  4. Goreng hingga perang dengan api perlahan.
  5. Biarkan garing baru di terbalik.
  6. Minyak jangan banyak yer bila mengoreng.
  7. Baki bole simpan dalam freezer goreng bila perlu.

Sumber: Shuqor Haron dari Berkongsi Ilmu Kuih Muih & Masakan (BIKMM)

 

Cadangan Bagi Menu Selain Hash Brown

Berikut ialah 5 menu alternatif yang boleh dicuba selain Hash Brown:

1. French Fries

French fries adalah kentang yang dipotong memanjang dan digoreng rangup. Ia merupakan hidangan sampingan yang sangat popular di seluruh dunia dan sering dihidangkan bersama pelbagai hidangan utama.

2. Potato Wedges

Potato wedges adalah kentang yang dipotong seperti baji besar dan digoreng atau dipanggang. Ia biasanya dibumbui dengan rempah ratus seperti paprika, lada hitam dan herba-herba.

3. Mashed Potato

Mashed potato adalah kentang yang direbus dan dilecek sehingga halus. Ia dicampur dengan susu, mentega, garam dan lada hitam untuk menghasilkan tekstur yang lembut dan berkrim.

4. Rosti

Rosti adalah hidangan kentang dari Switzerland yang diperbuat daripada kentang parut yang digoreng dalam bentuk kek. Ia dimasak sehingga garing di luar tetapi lembut di dalam.

5. Loaded Baked Potato

Loaded baked potato adalah kentang yang dibakar sehingga masak, kemudian diisi dengan pelbagai bahan seperti keju, krim masam, daun bawang dan sayur-sayuran.Copy

Seorang penulis bebas yang suka berkongsi bercerita terutamanya resepi masakan serta berkongsi resepi, tips memasak, dan trend makanan terkini.

Leave A Reply