Selain biskut coklat chip, biskut aiskrim juga menjadi kegemaran kanak-kanak di musim Raya. Rasanya yang memang manis berlemak memang sangat sedap dimakan. Resepi biskut aiskrim ini juga tidak susah pun, anda boleh buat sendiri di rumah bersama anak-anak. Kalau buat sendiri, boleh makan banyak kan.
Jom tengok resepi yang kami bakal kongsikan.
1. Resepi Biskut Aiskrim
Bahan-bahan
- 250g mentega
- 1/2 cawan Nestum (dikisar halus)
- 2 sudu besar tepung kastard
- 1 biji kuning telur
- 1/2 cawan gula halus
- Tepung gandum
- Esen vanila
- Coklat masakan (dicairkan)
- Hiasan
Cara buat biskut aiskrim
- Pukul mentega, gula dan telur sebati.
- Tuang esen vanila dan kacau lagi.
- Masuk Nestum dan gaul sebati.
- Letakkan tepung kastard, gaul menggunakan tangan.
- Masukkan tepung gandum mengikut kelembutan doh sehingga doh mudah dibentuk.
- Tekap menggunakan acuan sehingga doh habis.
- Bakar doh pada suhu 180°c selama 20 minit.
- Apabila sudah sejuk, celupkan ke dalam coklat masakan yang sudah dicairkan.
- Hias mengikut citarasa anda.
Sumber: Roslila Pakwanchik dari Berkongsi Ilmu Kuih Muih & Masakan
2. Resepi Biskut Aiskrim Vanilla
Jika hendak biskut rasa sedap, pastikan guna mentega dan bukan marjerin.
Bahan-bahan
- 2 cawan mentega
- 1 1/2 cawan gula aising
- 1/2 sudu esen vanilla
- 1 biji telur gred C
- 1 1/2 cawan tepung kastard
- 1 1/2 cawan tepung jagung
- 3 cawan tepung gandum
- Coklat masakan
- Manik hiasan
Cara buat biskut aiskrim
- Pukul mentega dan gula hingga sebati.
- Masukkan telur dan esen vanilla. Pukul lagi.
- Kemudian, masukkan tepung kastard, tepung jagung dan tepung gandum sedikit demi sedikit.
- Jika adunan lembih, tambahkan tepung gandum.
- Uli sehingga tepung cantik dan tidak melekat di tangan.
- Leperkan doh dan tekap dengan acuan bentuk aiskrim.
- Sapukan kuning telur pada bahagian kon aiskrim.
- Panaskan oven pada suhu 170°c, gris loyang dan susun biskut. Bakar selama 35 minit.
- Sementara biskut dibakar, panaskan coklat masakan menggunakan kaedah ‘double boiler’.
- Setelah biskut masak dan sejuk sedikit, celup biskut ke dalam coklat dan tabur manik hiasan.
Sumber: Zuridah Zu dari Masak Apa Hari Ni
3. Resepi Biskut Aiskrim Susu
Bahan-bahan
- 1 cawan / 250g buttercup
- 1 cawan gula aising
- 1 biji kuning telur
- 3 cawan tepung gandum (diayak)
- 3 sudu besar tepung jagung
- 2 sudu besar tepung kastard
- 3 sudu besar susu tepung
- 1 sudu kecil emplex
- 5 sudu besar serbuk badam
- Esen vanila
- 300g dark chocolate compound Beryl’s
- 3 sudu besar serbuk koko
- Manik hiasan
Cara buat biskut aiskrim
- Kacau mentega, gula aising, kuning telur dan esen vanilla menggunakan senduk.
- Masukkan susu tepung, emplex dan serbuk badam.
- Masukkan semua tepung diayak sedikit demi sedikit sehingga doh tidak melekat di tangan.
- Tekap doh dengan acuan.
- Sapu sedikit kuning telur yang dicampur dengan pewarna kuning ke atas batang aiskrim.
- Bakar pada suhu 160°c selama 20 minit ikut oven masing-masing.
- Sejukkan biskut dan celup ke dalam coklat yang sudah dicairkan. Tabur manik hiasan dan siap.
Sumber: Najwa Bahira dari Masak Apa Hari Ni
4. Resepi Biskut Aiskrim
Bahan-bahan
- 2 cawan mentega
- 1 1/2 cawan gula
- 1/2 sudu esen vanilla
- 1 1/2 cawan tepung kastard
- 1 1/2 cawan tepung jagung
- 3 cawan tepung gandum
- 2 biji kuning telur
- Sedikit pewarna kuning
Cara buat biskut aiskrim
- Pukul mentega dan gula.
- Kemudian, masukkan telur dan esen vanilla. Pukul lagi sekejap.
- Masukkan semua tepung sedikit-sedikit. Kalau adunan lembik, tambahkan tepung gandum.
- Uli sehingga menjadi doh.
- Tekapkan doh menggunakan acuan. Sapu kuning telur pada kon aiskrim.
- Bakar pada suhu 170°c selama 35 minit.
- Celupkan coklat yang sudah dicairkan dan boleh dihias.
Sumber: Norliza Bonda dari Masak Apa Hari Ni
Akhir kata
Sekian perkongsian resepi biskut aiskrim dari kami, semoga perkongsian kami ini dapat membantu anda. Selepas ini, boleh anda buat bersama anak-anak juga, mereka pasti seronok.
Kami juga ada kongsikan resepi biskut nestum dan biskut sarang semut untuk anda.
Selamat mencuba!