Bihun Singapore ialah hidangan yang terdiri daripada bihun yang digoreng dengan sayur-sayuran dan protein pilihan. Bahan-bahan asas termasuk bihun, udang, fishcake, telur, sayur kubis, lobak, bawang, halia, lada hitam, sos tiram, dan kicap cair.

Cara masak yang ringkas bermula dengan merendam bihun dalam air panas sehingga lembut. Panaskan minyak, tumis bawang dan halia sehingga wangi, masukkan telur dan kacau. Tambah udang dan fishcake, diikuti sayur-sayuran. Akhir sekali masukkan bihun, sos tiram, kicap dan lada hitam. Gaul rata sehingga masak.

1. Resepi Bihun Singapore Simple

Bahan-bahan

  • 1 bungkus bihun (rendam dalam air biasa selama 20 minit)
  • 4 biji bawang merah / 1 biji bawang Holland*
  • 5-6 ulas bawang putih*
  • 2 sudu makan udang kering*
  • 2 inci halia (dihiris)
  • 1 sudu kecil serbuk lada hitam
  • Udang atau daging (dihiris)
  • 3 biji telur
  • Kucai
  • Sayuran – lobak, sawi, tauge

Cara buat bihun singapore

  1. Kisar bahan bertanda *.
  2. Goreng telur dan ketepikan.
  3. Goreng udang separuh masak. Ketepikan.
  4. Tambahkan minyak dan tumis bahan kisar sehingga perang. Kalau guna daging boleh masukkan.
  5. Perasakan dengan garam, serbuk perasa dan gula.
  6. Masukkan bihun dan kacau rata.
  7. Masukkan udang dan telur diikuti dengan sayuran. Gaul sebati dan tunggu sehingga masak.

Sumber: Arif Eddy dari Masak Apa Hari Ni

 

2. Resepi Bihun Singapore Rempah Sup

Bahan-bahan

  • 1 bungkus bihun
  • Bawang merah dan bawang putih
  • Isi ayam (dipotong kecil)
  • 3 sudu rempah sup
  • Serbuk lada putih
  • Serbuk lada hitam
  • Sayuran

Cara buat bihun singapore

  1. Panaskan minyak dan tumis bawang sehingga naik bau.
  2. Masukkan rempah sup dan tambahkan air. Tunggu sehingga rempah masak dan masukkan ayam dan lobak.
  3. Masukkan serbuk lada putih dan lada hitam secukup rasa.
  4. Masukkan bihun yang sudah direndam. Gaul rata.
  5. Masukkan sayuran lain jika ada. Tabur dengan cili merah dan daun sup. Hidang bersama telur goreng gulung atau cincang.
  6. Boleh dimakan bersama cili potong.

Sumber: Nurrussaadah Mohd Azilah dari Masak Apa Hari Ni

 

3. Resepi Bihun Singapore Seafood

Bahan-bahan

  • 1 bungkus bihun
  • 2 sudu besar cuka
  • 3 ekor sotong
  • 15 ekor udang
  • 3 keping fish cake
  • 15 biji fishball
  • 1 genggam ikan bilis tumbuk
  • 2 sudu besar udang jerangau
  • 1 sudu besar udang kering (direndam dan ditumbuk bersama bawang)
  • 3 biji bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 sudu besar lada hitam
  • 1 sudu besar lada sulah
  • 2 biji telur
  • Garam
  • Gula
  • 2 sudu besar sos tiram

Cara buat bihun singapore

  1. Tumbuk bawang merah, bawang putih udang kering dan ikan bilis.
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk sehingga garing.
  3. Apabila sudah garing, masukkan sos tiram, gula dan garam.
  4. Masukkan air rendaman ikan bilis, protein, sayuran dan telur.
  5. Tambahkan cuka dan bihun. Gaul sehingga masak dan perasakan mengikut citarasa anda.

Sumber: Siti Fatihah dari Masak Apa Hari Ni

 

4. Resepi Bihun Singapore

Bahan-bahan

  • 1 bungkus bihun (rendam dengan air paip selama 1 jam)
  • Sayuran
  • 1 paket kecil lada hitam (dikisar)
  • Sedikit udang
  • Sedikit isi ayam (dipotong kecil)
  • Daun bawang / daun sup
  • 1 biji bawang besar
  • 5 ulas bawang putih

Cara buat bihun singapore

  1. Kisar bawang besar dan bawang putih dengan sedikit air.
  2. Panaskan kuali dan letakkan sedikit minyak. Tumis bawang yang sudah dikisar sehingga naik bau.
  3. Masukkan lada hitam, diikuti dengan isi ayam dan udang. Kacau seketika.
  4. Masukkan sayuran dan tambahkan air. Perasakan dengan garam dan gula.
  5. Toskan bihun yang direndam dan masukkan bihun. Goreng sehingga bihun lembut. Masukkan tauge, daun sup dan daun bawang. Kacau sedikit dan tutup api.

Sumber: Siti Naquiah Zulkifli dari Masak Apa Hari Ni

 

Apa Lagi Menu Yang Popular?

Selain Bihun Singapore, terdapat beberapa lagi menu seumpama yang boleh dicuba. 5 diantaranya adalah:

1. Char Kway Teow

Char Kway Teow adalah sejenis kuetiau goreng yang popular di Malaysia. Ia dimasak dengan udang, fishcake, telur, taugeh dan sayur kangkung, serta perasa seperti kicap, sos tiram dan lada hitam.

2. Mee Goreng

Mee goreng adalah hidangan mi kuning yang digoreng dengan telur, sayur-sayuran seperti sawi dan taugeh, serta protein pilihan seperti udang dan fishcake. Ia dibumbui dengan kicap manis dan sos cili.

3. Hokkien Mee

Hokkien Mee adalah hidangan mi yang dimasak dengan dua jenis mi – mi kuning dan bihun, bersama udang, fishcake dan sayur-sayuran dalam kuah yang pekat. Ia popular di seluruh Malaysia terutamanya di Kuala Lumpur.

4. Pad Thai

Pad Thai adalah hidangan mi beras yang dimasak dengan telur, udang, taugeh dan kacang tanah. Ia dibumbui dengan sos pad thai yang manis dan masam, serta garnish dengan hirisan limau nipis.

5. Mee Hoon Goreng

Mee Hoon Goreng adalah variasi bihun yang digoreng dengan sayur-sayuran seperti kubis, lobak merah dan taugeh, serta protein pilihan. Ia dibumbui dengan kicap, lada hitam dan serbuk kari untuk memberi rasa yang lebih mantap.

Seorang penulis bebas yang suka berkongsi bercerita terutamanya resepi masakan serta berkongsi resepi, tips memasak, dan trend makanan terkini.

Leave A Reply