Bahulu ialah sejenis kuih tradisional Melayu yang diperbuat daripada campuran tepung gandum, gula dan telur. Kuih ini mempunyai tekstur yang lembut dan rasa yang manis. Bahulu selalunya berbentuk bulat atau lonjong, dan mempunyai warna kuning keemasan.

Bahan-bahan utama untuk membuat bahulu ialah tepung gandum, gula, telur, sedikit esen vanila atau esen kelapa, dan sedikit garam. Untuk membuat kuih ini, telur dan gula dikacau sehingga kembang dan gebu, kemudian tepung gandum dan bahan-bahan lain dicampurkan sehingga sebati. Adunan kemudiannya dituang ke dalam acuan bahulu yang dipanaskan, dan dibakar sehingga masak dan keperangan.

1. Resepi Kuih Bahulu Simple 3 Bahan

Bahan-bahan

  • 1 cawan telur (5 biji)
  • 1 cawan gula
  • Tepung gandum (diayak)

Cara-cara

  1. Panaskan acuan terlebih dahulu.
  2. Pukul telur dengan gula sehingga kembang.
  3. Setelah kembang, bancuh dengan tepung yang telah diayak. Pastikan adunan tidak terlalu pekat atau cair.
  4. Sapu acuan dengan minyak dan masukkan adunan.
  5. Bakar pada suhu 200°C selama 10 minit (ikut suhu oven masing-masing).

Petua Penting

  1. Semasa membancuh tepung dengan telur, pastikan adunan tidak terlalu pekat untuk mengelakkan kuih menjadi keras.
  2. Adunan telur dengan gula perlu selalu dipukul untuk mendapatkan tekstur yang baik.
  3. Acuan mesti dipastikan betul-betul panas sebelum memasukkan adunan untuk mengelakkan adunan melekat.
  4. Sukatan telur dengan gula mesti sama banyak – tidak boleh lebih atau kurang.

Sumber: Azlin Fazlina dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

2. Resepi Bahulu

Bahan-bahan

  • 3 biji telur
  • 1/4 cawan@80gram (Gula biasa/castor ikut suka)
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1 sudu kecil ovalett
  • 1 cawan tepung gandum

Cara nak buat Bahulu

  1. Pastikan mixer sampai putih.
  2. Perlu panaskan acuan terlebih dahulu dalam oven kalau taknak melekat.
  3. Sapu minyak sedikit pada acuan.
  4. Bakar 170° 10 minit suhu atas bawah (saya guna oven trio 38L) boleh try and error suhu dan masa oven masing-masing.

Sumber: Zyn Soleh dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

3. Resepi Bahulu Gulung

Bahan-bahan

  • 1cawan telur
  • 1cawan gula
  • 1cawan tepung gandum
  • 1camt baking powder

Cara nak buat Bahulu Gulung

  1. Pukul telur dan gula hingga kembang dan pekat.
  2. Masukkan tepung dan baking powder tapi jangan gaul guna mixer.
  3. Cukup sekadar kaup dan balik guna senduk atau spatula.
  4. Masukkan dalam loyang yang dah di sapu majerin dan bakar dalam ketuhar ikut kepanasan yang sesuai.
  5. Dah masak angkat dan keluar kan dari loyang guna scaper.
  6. Letak diatas kertas A4.
  7. Sapu jem kegemaran anda dan gulung ketika masih panas.

Sumber: Siti Zahrah Bistamam dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

4. Resepi Bahulu Tradisional

Bahan-bahan

  • 4 biji telur A ( pukul manja)
  • 1 cwn gula (pukul kembang) guna 3/4cwn
  • 1 sdt esen ros @ sunquick oren
  • (beat kembang setaman @ sehingga putih)
  • 1 3/4 cwn tepung gandum (sangai)

Cara nak buat Bahulu Tradisional

  1. Diayak. Masukkan sedikit dalam adunan telur kacau hingga sebati menggunakan spatula.
  2. Bakar suhu 200’C selama 10-12 minit.
  3. Api atas bawah.
  4. Seperti biasa lanserkan acuan dgn minyak panaskan acuan terlebih dahulu lebih kurang 10 minit didalam oven.

Sumber: Love Linawati Latip dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

Selain bahulu, terdapat 5 kuih tradisional lain yang juga popular di Malaysia. Antaranya kuih-kuih tradisional yang diminati ramai adalah seperti berikut:

Kuih Lapis

Kuih Lapis ialah sejenis kuih yang mempunyai pelbagai lapisan berwarna-warni yang cantik. Kuih ini diperbuat daripada campuran tepung beras, tepung sagu, santan, gula, dan pewarna makanan. Setiap lapisan dituang ke dalam acuan dan dikukus sehingga masak sebelum lapisan seterusnya ditambah, menghasilkan kuih yang mempunyai tekstur yang lembut dan kenyal.

Onde-onde

Onde-onde ialah sejenis kuih berbentuk bulat yang diperbuat daripada adunan tepung pulut yang diisi dengan inti kelapa yang manis dan dibalut dengan bijan. Kuih ini mempunyai tekstur yang kenyal dan lembut, dengan rasa yang manis dan sedikit kelapa.

Kuih Seri Muka

Kuih Seri Muka ialah sejenis kuih yang mempunyai dua lapisan – lapisan atas yang diperbuat daripada pulut yang dikukus dengan santan, dan lapisan bawah yang diperbuat daripada inti kelapa yang manis. Kuih ini mempunyai tekstur yang lembut dan kenyal, dengan rasa yang manis.

Kuih Koci

Kuih Koci ialah sejenis kuih berbentuk bulat yang diperbuat daripada adunan tepung pulut yang diisi dengan inti kelapa dan dibalut dengan daun pisang. Kuih ini kemudiannya dikukus sehingga masak dan mempunyai tekstur yang lembut dan kenyal, dengan rasa yang manis.

Kuih Cara

Kuih Cara ialah sejenis kuih yang diperbuat daripada adunan tepung beras dan tepung pulut yang digoreng sehingga garing dan rangup. Kuih ini mempunyai bentuk yang unik dengan corak yang menarik di permukaannya, dan selalunya dihidangkan sebagai snek ringan.

Seorang penulis bebas yang suka berkongsi bercerita terutamanya resepi masakan serta berkongsi resepi, tips memasak, dan trend makanan terkini.

Leave A Reply