Ayam masak kicap ialah hidangan klasik Malaysia yang menggunakan ayam yang dimasak dengan kicap pekat dan kicap cair. Bahan-bahan yang diperlukan termasuklah ayam dipotong 8-12 ketul, bawang merah, bawang putih, halia, cili padi, kicap pekat, kicap cair, garam, gula, minyak masak dan air secukupnya.

Cara penyediaan bermula dengan menumis bawang merah, bawang putih dan halia sehingga naik bau. Masukkan ayam dan tumis sehingga ayam bertukar warna. Tambah kicap pekat, kicap cair, garam dan gula. Masak dengan api sederhana sehingga ayam empuk dan kuah pekat. Tabur dengan cili padi dan daun bawang untuk hiasan.

1. Resepi Ayam Masak Kicap Pedas Pekat

Bahan-bahan ayam masak kicap

  • Ayam
  • 8 sb cili kisar
  • 1 biji ubi kentang (dibelah)
  • 1 batang serai (diketuk)
  • 1 sk rempah sup
  • 1 biji tomato
  • 1 biji bawang merah (dipotong bulat)
  • 1 batang cili hijau (dipotong serong)
  • 1sk air asam jawa + 1 cawan air
  • 1/2 cawan kicap manis
  • Gula
  • 1 kiub ayam (optional)

Cara buat ayam masak kicap

  1. Panaskan minyak, masukkan ubi kentang dan gorengkan sehingga keperangan. Angkat dan ketepikan.
  2. Gorengkan ayam sehingga masak. Angkat dan ketepikan.
  3. Keluarkan sedikit minyak, dan gunakan minyak yang sama untuk menumis. Masukkan serai dan masak sehingga naik bau.
  4. Masukkan cili kisar dan masak sehingga pecah minyak.
  5. Masukkan ayam dan ubi kentang yang telah digoreng tadi. Masukkan juga bawang merah, cili merah, cili hijau dan tomato. Gaul semua hingga sebati.
  6. Angkat dan siap dihidang.

 

Sumber: Nurul Ateekah dari Masak Apa Hari Ni

 

2. Resepi Ayam Masak Kicap Bersos

Bahan-bahan ayam masak kicap

  • Ayam
  • Bawang putih
  • Halia
  • Garam
  • Serbuk kunyit
  • Bawang merah
  • Bawang besar
  • 4sb sos cili
  • Kicap manis + kicap masin
  • 3 sb sos tiram
  • Cili hijau
  • Tomato

Cara buat ayam masak kicap

  1. Lumurkan ayam dengan serbuk kunyit dan garam. Perap sekejap.
  2. Tumbuk bawang putih dan halia. Potong bulat bawang merah dan bawang besar.
  3. Gorengkan ayam. Angkat dan ketepikan.
  4. Dalam minyak yang sama, tumiskan bawang putih, halia, bawang merah dan bawang besar.
  5. Masukkan sos cili, sos tiram dan kicap. Gaulkan.
  6. Masukkan cili hijau dan tomato, kemudian masukkan ayam. Gaulkan dan boleh dihidang.

 

Sumber: Atikah Hashim dari Masak Apa Hari Ni

 

3. Resepi Ayam Masak Kicap Pedas

Bahan-bahan ayam masak kicap

  • 1 ekor ayam
  • Minyak
  • Kunyit
  • Garam
  • Serbuk cili / cili kisar
  • Kicap manis
  • Kicap pekat
  • 3-4 sb sos tiram
  • 2-3 biji bawang besar
  • 5-6 ulas bawang putih
  • 2 1/2 inci halia

Bahan hiasan

  • Bawang besar
  • Cili merah
  • Daun sup

Cara buat ayam masak kicap

  1. Kisar halus bawang besar, bawang putih dan halia.
  2. Gaul ayam dengan kunyit dan garam. Goreng jangan terlalu garing, angkat dan ketepikan.
  3. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar tadi sehingga wangi.
  4. Masukkan serbuk cili, masak hingga pecah minyak dengan api perlahan.
  5. Masukkan ayam yang sudah digoreng diikuti dengan sos tiram dan kicap.
  6. Gaul sekata dan masukkan bahan hiasan.

 

Sumber: Mieza Famiza dari Masak Apa Hari Ni

Apa Menu Lain Yang Boleh Dicuba?

Selain ayam masak kicap, terdapat 5 lagi menu menarik yang boleh dicuba. Menu tersebut adalah:

1. Ayam Masak Merah

Hidangan yang menggunakan ayam dimasak dengan sos cili merah yang pekat. Ayam digoreng dahulu sebelum dimasak dengan sos yang diperbuat daripada cili kering, bawang merah, bawang putih dan rempah ratus.

2. Ayam Masak Kurma

Masakan yang berasal dari pengaruh India-Muslim, menggunakan rempah kurma dan santan. Ayam dimasak dengan campuran rempah seperti bunga lawang, kapulaga, kayu manis dan daun kari.

3. Butter Chicken

Hidangan ayam yang dimasak dengan mentega, menggunakan pelbagai rempah ratus dan santan untuk menghasilkan kuah yang creamy. Biasanya dihidang bersama roti nan atau nasi putih.

4. Ayam Masak Lemak

Masakan tradisional Melayu yang menggunakan santan sebagai bahan utama, dimasak dengan kunyit dan cili. Hidangan ini popular di seluruh Malaysia terutamanya di negeri Sembilan.

5. Ayam Masak Paprik

Hidangan yang dipengaruhi masakan Thai, menggunakan sos cili thai dan bawang sebagai ramuan utama. Ayam digoreng dahulu sebelum dimasak dengan sos paprik yang pedas dan manis.

Seorang penulis bebas yang suka berkongsi bercerita terutamanya resepi masakan serta berkongsi resepi, tips memasak, dan trend makanan terkini.

Leave A Reply