Apom lenggang adalah sejenis kuih tradisional Malaysia yang diperbuat daripada adunan tepung beras. Ia merupakan kuih yang popular di negeri-negeri pantai timur, terutamanya di Kelantan dan Terengganu.

Bahan-bahan yang diperlukan ialah tepung beras, tepung gandum, gula, garam, telur, santan dan air pandan. Cara penyediaannya adalah dengan mencampurkan semua bahan menjadi adunan yang cair, kemudian dimasak menggunakan acuan khas yang dipanaskan di atas api sederhana. Adunan dituang ke dalam acuan dan dibiarkan masak sehingga berlubang-lubang kecil terbentuk di permukaan kuih.

1.Resepi Apam Lenggang

Bahan-bahan

  • 300g tepung beras
  • 400 ml santan
  • 1 sudu kecil yis kering
  • 100g gula
  • 1/2 cawan nasi sejuk
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 cawan air

Santan

  • Santan kotak kera 250ml
  • Air 1/2 cawan
  • Gula 2 sudu
  • Garam secubit

Cara buat Apom Lenggang

  1. Kisar semua bahan kecuali garam hingga sebati.
  2. Tuang kedalam mangkuk dan masukkan secubit garam. Kacau sebati.
  3. Rehatkan selama 6 jam.
  4. Panaskan kuali non – stick dan masukkan 1 senduk besar ke dalamnya.
  5. Lenggangkan merata didalam kuali.
  6. Tutup kuali tersebut dan biarkan 2 hingga 3 minit.

Santan

  1. Gaul hingga sebati tuang atas apom dan boleh makan.

Sumber: Haseena Halim dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

2. Resepi Apom Lenggang Mudah

Bahan-bahan

  • 1 1/2 cawan tepung beras
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 5-6 sudu besar gula(memang tak manis kalau nak manis letak 1/2 cawan gula)
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 1/2 sudu kecil instant yis
  • 1 cawan air
  • 1 cawan santan

Cara buat Apom Lenggang Mudah

  1. Gaul semua bahan kecuali santan.
  2. Rehat kan adunan dalam 2-3 jam.
  3. Saya buat adunan malam saya letak dalam peti ais esok baru saya masak.
  4. Bila dah ready campurkan santan dalam adunan.
  5. Kacau rata.
  6. Masak atas pan.

Sumber: Mask Musa dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

3. Resepi Apom Lenggang Rangup

Bahan-bahan

  • 3 cawan tepung beras
  • 11gm yis / satu peket kecik
  • 5-7 sudu gula
  • Sedikit garam
  • 1 cawan air suam
  • 1 biji telur
  • 1 cawan santan

Cara buat Apom Lenggang Rangup

  1. Campur semua Dan biarkan selama 1/2-1 jam
  2. Kemudian, masukkan1 biji telur dan 1 cawan santan.
  3. Gaul sebati.
  4. Yang ni Saya guna kuali biasa. So kena sapu minyak dengan tisu. Api perlahan ya. Dah lenggang kena katup dengan tudung periuk.

Sumber: Hasliza Mothar dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

4. Resepi Apom Lenggang

Bahan-bahan

  • 1 1/2 cawan tepung beras
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 3/4 cawan gula
  • 1biji telur
  • 1cwan air
  • 1 cawan santan
  • 1/2 cawan kelapa parut (optional)
  • 1st mauripan
  • Sedikit garam

Cara buat Apom Lenggang

  1. Masukkan semua bahan dalam blender kecuali kelapa parut.
  2. Blend semua dan tapis kedalam bekas dan tutup dan perap selama sejam.
  3. Kemudian buka dan kacau adunan dan masukkan kelapa parut kacau hingga sebati.
  4. Kemudian panaskan kuali sapu minyak masukkan adunan sesenduk kemudian lenggang lah dan tutup agak masak dan kekuningan.
  5. Boleh la angkat dan gulung dah siap dan selamat mencuba.

Sumber: Izz Hannah dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

Apa Lagi Kuih Tradisional Yang Popular?

Selain kuih apom lenggang, ada banyak lagi kuih tradisional lain yang popular. Bak kata orang kuih-kuih ini ‘tak lokek dek hujan, tak ditelan dek zaman’, sentiasa ada peminatnya. 5 diantara kuih tradisional tersebut adalah:

1. Kuih Cara

Kuih cara adalah sejenis kuih tradisional yang diperbuat daripada tepung beras dan santan. Ia dimasak menggunakan acuan khas berbentuk cawan kecil dan diisi dengan campuran kelapa parut yang dimasak dengan gula merah.

2. Kuih Kaswi

Kuih kaswi merupakan kuih berinti yang diperbuat daripada tepung beras pulut, gula melaka dan santan. Bahagian luarnya berwarna putih manakala bahagian dalamnya mempunyai inti gula melaka yang manis.

3. Kuih Keria

Kuih keria adalah sejenis kuih yang diperbuat daripada ubi keledek yang dilenyek dan dicampur dengan tepung gandum. Ia dibentuk seperti donut dan digoreng sehingga keemasan, kemudian disalut dengan gula.

4. Kuih Bahulu

Kuih bahulu adalah sejenis biskut tradisional yang diperbuat daripada tepung gandum, telur dan gula. Ia dibakar dalam acuan khas berbentuk bunga atau ikan sehingga kekuningan.

5. Kuih Putu Piring

Kuih putu piring adalah sejenis kuih yang diperbuat daripada tepung beras dan diisi dengan gula melaka. Ia dimasak dengan cara dikukus dalam acuan khas dan dihidangkan dengan taburan kelapa parut.

Rate this post

Seorang penulis bebas yang suka berkongsi bercerita terutamanya resepi masakan serta berkongsi resepi, tips memasak, dan trend makanan terkini.

Leave A Reply