Apam nasi ialah sejenis kuih tradisional Malaysia yang diperbuat daripada tepung beras, tepung gandum, gula, dan yis. Kuih ini mempunyai tekstur yang lembut dan gebu di bahagian dalam. Apam nasi sukatan cawan digunakan untuk memastikan nisbah ramuan yang tepat untuk menghasilkan tekstur dan rasa yang sempurna.

Bahan-bahan utama untuk membuat apam nasi sukatan cawan ialah tepung beras, tepung gandum, gula, yis, dan air suam. Kesemua bahan ini dicampur dan dikacau sehingga sebati, kemudian didiamkan selama beberapa jam atau semalaman untuk membolehkan adunan naik. Adunan kemudiannya dituang ke dalam acuan khas yang berbentuk cawan dan dikukus sehingga masak dan gebu.

1. Resepi Apam Nasi Sukatan Cawan

Bahan-bahan

  • 1 cawan nasi
  • 1 cawan gula
  • 1 1/2 cawan air
  • 2 cawan tepung beras
  • 2 sudu besar tepung gandum
  • 1 sudu teh yis kering
  • 1 paket Eno biru
  • Pewarna merah, kuning, hijau, ungu
  • 1 biji kelapa parut (ambil putih sahaja)
  • 3/4 sudu teh garam halus
  • 1 sudu besar gula
  • 1 helai daun pandan (dipotong kecil)

Cara buat apam nasi

  1. Kisar nasi, gula dan air sehingga halus.
  2. Masukkan tepung beras, tepung gandum dan yis. Kisar lagi sehingga sebati.
  3. Tuangkan adunan ke dalam bekas bertutup dan perap selama 3-5 jam pada suhu bilik.
  4. Setelah diperap, kacau adunan dan campurkan eno. Kacau perlahan hingga sebati.
  5. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan warnakan.
  6. Sapu minyak pada acuan. Sudukan adunan.
  7. Kukus selama 20 minit pada api sederhana. Keluarkan apam.
  8. Gaulkan kelapa dengan garam dan gula. Letakkan daun pandan di atasnya dan kukus 5-10 minit sehingga wangi.
  9. Hidangkan apam bersama kelapa parut.

Sumber: Nor Al Fatihah dari Masak Apa Hari Ni

2. Resepi Apam Nasi Gebu

Bahan-bahan

  • 1 cawan nasi
  • 1 1/2 cawan air
  • 1 1/2 cawan tepung beras
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 3/4 cawan gula pasir
  • 2 sudu teh yis segera
  • 1/4 air (untuk cairkan adunan)
  • 1 sudu besar minyak masak
  • Pewarna
  • 1/2 biji kelapa parut bahagian putih (ditambah 2 cubit garam)

Cara buat apam nasi

  1. Kisar 1 cawan nasi dan 1 cawan air.
  2. Tambahkan lagi 1/2 cawan air dan kisar lagi sehingga betul-betul halus.
  3. Masukkan adunan ke dalam mangkuk. Tambahkan tepung beras, tepung gandum, gula, yis dan minyak masak. Kacau sebati.
  4. Tambahkan 1/4 cawan air jika adunan nampak pekat dan kacau sebati.
  5. Perap adunan selama 1 jam.
  6. Selepas diperap, kacau adunan untuk buang angin.
  7. Bahagikan adunan dan warnakan.
  8. Sediakan pengukus, sapu acuan dengan minyak masak.
  9. Tuang adunan ke dalam acuan dan kukus dengan api besar selama 15 minit.
  10. Gaulkan kelapa parut dengan garam dan kukus selama 5 minit. Sedia untuk dihidang.

Sumber: Ema Izumi dari Masak Apa Hari Ni

3. Resepi Apam Nasi Simple

Bahan-bahan

  • 2 cawan nasi
  • 3 cawan air
  • 2 cawan tepung beras
  • 1 cawan tepung gandum
  • 2 cawan gula kasar
  • 1 paket yis

Cara buat apam nasi

  1. Kisar nasi dengan 1 cawan air dahulu sehingga halus.
  2. Kemudian, tambahkan lagi 2 cawan air dan kisar lagi sehingga sebati.
  3. Masukkan ke dalam bekas dan campurkan dengan tepung beras, tepung gandum, gula dan yis.
  4. Gaulkan semua bahan sehingga sebati dan perap selama 1 jam.
  5. Bahagikan kepada beberapa bahagian dan warnakan.
  6. Sapu acuan dengan sedikit minyak dan kukus selama 15 minit.
  7. Gaulkan kelapa parut dengan sedikit garam dan kukus selama 5 minit supaya tahan lama.

Sumber: Roslina Hasan dari Masak Apa Hari Ni

4. Resepi Apam Nasi Pandan

Bahan-bahan

  • 2 cawan nasi sejuk
  • 1 1/2 cawan gula
  • 2 cawan pati daun pandan
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 2 cawan tepung beras
  • 1 paket mauripan

Cara buat apam nasi

  1. Kisar nasi bersama gula dan air pandan sehingga sebati dan halus.
  2. Satukan tepung dan mauripan. Masukkan nasi yang sudah dikisar ke dalam tepung.
  3. Kacau sebati dan masukkan pewarna.
  4. Perap selama 1 jam setengah.
  5. Kukus selama 15-20 minit.

Sumber: Fazilah Md Yussop dari Masak Apa Hari Ni

Selain apam nasi, terdapat 3 hidangan kuih tradisional Melayu yang juga popular iaitu kuih seri muka, kuih lapis dan bingka.

1. Kuih Seri Muka

Kuih seri muka adalah kuih tradisional Melayu yang mempunyai dua lapisan – lapisan atas yang diperbuat daripada santan dan tepung beras, manakala lapisan bawah diperbuat daripada beras pulut yang dikukus dengan santan dan gula melaka. Kombinasi kedua-dua lapisan ini menghasilkan rasa yang manis dan sedikit masin. Kuih seri muka sering dihidangkan sebagai hidangan sampingan atau pencuci mulut.

2. Kuih Lapis

Kuih lapis adalah kuih tradisional Melayu yang terdiri daripada beberapa lapisan berwarna-warni yang diperbuat daripada tepung beras, santan, gula, dan pewarna makanan. Setiap lapisan dimasak secara berasingan dan disusun secara berselang-seli untuk menghasilkan corak yang menarik. Kuih lapis mempunyai tekstur yang lembut dan kenyal serta rasa yang manis dan wangi.

3. Kuih Bingka

Kuih bingka adalah sejenis kuih tradisional Melayu yang diperbuat daripada tepung gandum, tepung ubi kayu, santan, gula, dan telur. Ia mempunyai tekstur yang lembut dan kenyal serta rasa yang manis dan wangi. Terdapat pelbagai jenis Kuih Bingka seperti Bingka Ubi Kayu, Bingka Labu, dan Bingka Pandan.

Seorang penulis bebas yang suka berkongsi bercerita terutamanya resepi masakan serta berkongsi resepi, tips memasak, dan trend makanan terkini.

Leave A Reply