Agar-agar laici ialah pencuci mulut yang diperbuat daripada buah laici yang diproses bersama agar-agar. Hidangan ini popular di Malaysia dan negara-negara Asia Tenggara yang lain kerana rasanya yang manis dan menyegarkan.
Bahan-bahan yang diperlukan ialah serbuk agar-agar, air, gula, buah laici dalam tin dan susu pekat manis. Cara membuatnya: Didihkan air bersama serbuk agar-agar dan gula. Masukkan buah laici yang telah dipotong halus dan susu pekat manis. Kacau sehingga sebati, tuang ke dalam acuan dan sejukkan sehingga keras.
1. Resepi Agar-Agar Sirap Laici
Bahan-bahan
- 20g serbuk agar-agar
- 1 tin Lychee Bersirap
- *asingkan buah laici & sirap laici
- 220g Csr gula kasar
- 1000ml air
- sedikit perisa sirap rose
- 1-2 sudu makan biji selasih (guna jika perlu sahaja/ optional)
Cara buat Resepi Agar-Agar Sirap Laici
- Asingkan air laici dan buah.
- Air laici (air dari tin laici) + air putih sehingga 1500ml, panaskan.
- Agak-agak nak mendidih, masukkan serbuk agar-agar sedikit demi sedikit supaya tak berketul dan gula. Kacau sehingga larut.
- Biar hingga mendidih, titikkan sedikit demi sedikit perisa sirap rose dan biar mendidih semula.
- Tutup api.
- Rendam seketika biji selasih sehingga kembang, tapis dan bilas.
- Letakkan laici ke dalam bekas.
- Tuang adunan jelly yang siap dimasak.
- Letak selasih.
- Sejukkan.
Sumber: Hazila Baharudin dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)
2. Resepi Agar-Agar Laici Selasih
Bahan-bahan
- 1 peket agar agar
- 1 plastics air /sukat guna plastik agar agar
- 1 1/2 senduk gula pasir
- 1 sudu selasih direndam dengan air dulu
- 1/2 cwn buah laici tin yang dibelah 4
- 3 sudu perisa laici.
Cara buat Agar-Agar Laici Selasih
- Masak agar-agar dengan air sampai larut. Masukkan gula.
- Kemudian tuang air agar-agar ke dalam dulang.
- Tuang biji selasih yang telah direndam tadi.
- Tunggu agak agar-agar separuh keras susun buah laici diatas agar-agar tadi.
Sumber: Siti Aminah Yousoff dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)
3. Resepi Ocean Blue Crystal Jelly
Bahan-bahan
- 1peket serbuk agar agar (clear)
- 2 cwn gula
- Air 1liter
- 1cwn air laici (1tin laici amik air nya)
Cara buat Ocean Blue Crystal Jelly
- Masak semua bahan di atas hingga gula hancur, kemudian ke tepi kan bahagikan pada dua bahagian 1 kaler clear,1 lagi biru.
- Ambil acuan.
- Susun laici yang dah di carik-carik, kemudian tuang agar-agar yang berwarna biru hingga buah laici tenggelam, taburkan biji selasih yang telah di rendam terlebih dahulu, sejukkan agar-agar keras.
- Masak atas api agar-agar yang warna clear yang dah di bahagi dua tadi tuang susu cair satu cawan setengah, kacau hingga sebati dan tutup api.
- Tuang atas jely yang dah keras sebelum itu lorekkan dahulu agar lapisan atas melekat bila dipotong sejukkan 1 jam dan sedia untuk di makan.
Sumber: Izza Wmc dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)
4. Resepi Agar-Agar Laici Sempoi
Bahan-bahan
- 1 pek agar-agar tali cap burung layang-layang 25gm
- 1 cawan gula
- 1 tin laici
- 8 gelas air
- Daun pandan (optional)
Cara buat Agar-Agar Laici Sempoi
- Masakkan agar-agar, air dan daun pandan di dalam periuk sehingga agar-agar hancur dan sebati.
- Kemudian masukkan gula, kacau sebati dan larut.
- Masukkan air laici (air laici sahaja, buah ketepikan). Masak untuk 5 minit atau mendidih.
- Tutup api, tapis dan masukkan adunan agar-agar ke dalam loyang dan tabur buah laici di atasnya.
- Sejukkan kejap di luar sebelum disejukkan 2-3 jam ke dalam peti sejuk.
- Siap untuk dimakan.
Sumber: Faridah Ramly dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)
Menu Lain Bagi Agar-agar.
Selain Laici, agar-agar juga boleh dipelbagai dengan menggunakan bahan lain. Buah, perasa dan bijian antara bahan yang boleh diguna pakai. 5 menu lain bagi agar-agar adalah:
1. Agar-agar Bandung
Pencuci mulut yang diperbuat daripada campuran agar-agar dengan perisa ros dan susu, memberikan warna merah jambu yang menarik. Bahan utama termasuk serbuk agar-agar, air ros, susu pekat manis dan pewarna merah.
2. Agar-agar Mango Pudding
Hidangan pencuci mulut yang menggabungkan kesegaran mangga dengan kelembutan agar-agar. Menggunakan mangga segar atau puri mangga yang dicampur dengan agar-agar untuk menghasilkan tekstur yang sempurna.
3. Agar-agar Jagung
Pencuci mulut tradisional yang menggabungkan kemanisan jagung dengan agar-agar. Dibuat menggunakan jagung manis segar atau jagung tin yang dikisar halus dan dicampur dengan campuran agar-agar.
4. Agar-agar Kelapa
Hidangan yang menggunakan santan kelapa segar bersama agar-agar untuk menghasilkan rasa yang creamy. Biasanya ditambah dengan jagung manis untuk memberikan tekstur yang berbeza.
5. Agar-agar Sirap Selasih
Pencuci mulut yang menyegarkan menggunakan campuran sirap ros dan biji selasih. Bahan utamanya termasuk serbuk agar-agar, sirap ros, dan biji selasih yang telah direndam.