Jika anda mencari resepi biskut yang rangup dan enak, kali ini kami kongsikan resepi cornflakes crunchy untuk anda. Ada pelbagai jenis variasi yang anda boleh cuba bersama keluarga.
Jom kita try!
1. Resepi Biskut Cornflakes Crunchy
Bahan-bahan
- 250g buttercup (boleh guna marjerin atau pure butter)
- 1 cawan gula aising
- 1 sudu kecil esen vanila
- 3/4 cawan tepung jagung
- 2 cawan tepung gandum
- Cornflakes secukupnya
- Chocolate chips
- Chocolate rice (optional)
- Almond nibs atau slice (optional) *bakar kejap
Cara nak buat Biskut Cornflakes Crunchy
- Kacau sebati butter, gula aicing dan esen vanila. Guna senduk je. Jangan pukul sampai kembang.
- Kemudian masukkan tepung jagung dan tepung gandum sikit-sikit ye. Tak payah ayak bagai. Kacau sebati. Adunan memang lembik ye, jangan panik.
- Masukkan cornflakes, chocolate chips dan almond, gaul sebati.
- Sudukan adunan atas loyang yang dah disapu butter/ planta. Nak cubit-cubit guna jari jemari pun boleh. Lepastu nak golek-golekkan dalam baki cornflakes.
- Jarakkan sikit ye, biskut akan mengembang. Tapi dia punya kembang tu biasa-biasa je sebab kita tak guna soda bikarbonat dan baking powder.
- Sebelum tu, boleh panaskan oven dulu ye dalam 5-10 minit. Kemudian baru boleh bakar biskut kita, suhu 160’c masa 20minit atau ikut oven masing-masing ye (api atas bawah).
- Mula-mula keluar dari ovan biskut memang lembut, lepastu baru akan keras. Sejukkan dulu baru susun dalam balang.
Sumber: Syuhada Che Din dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)
2. Resepi Biskut Cornflakes Crunchy Mudah
Bahan-bahan
- 1 3/4cwn tepung gandum
- 1/4 cwn tepung jagung
- 1/2 sudu teh baking powder
- 2 cawan cornflakes ramas kasar
- 200g buttercup (suhu bilik)
- 3/4 cwn gula kastor
- 1 biji kuning telur
Cara nak buat Biskut Cornflakes Crunchy Mudah
- Gaul gula & butter lebih kurang 5 minit, masukkan kuning telur & kacau rata.
- Masukkan campuran tepung & baking powder serta cornflakes, gaul sebati.
- Panaskan oven selama 10 minit dgn suhu 170°C.
- Acukan guna sudu makan adunan dan susun dalam dulang pembakar.
- Bakar selama 15 – 20 minit dengan kepanasan atas bawah.
- Sejukkan sebelum disimpan dalam balang.
Sumber: Husreezal Rushdee Husin dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)
3. Resepi Cranberries Cornflakes Crunchy Cookies
Bahan-bahan
- 1 3/4 cwn tepung gandum (1 cawan + 3/4 cawan)
- 1/4 cwn tepung jagung
- 1/2 sudu teh baking powder
- 2 cawan cornflakes ramas kasar
- 200 gm pure butter
- 3/4 cwn gula kastor
- 1 biji kuning telor
- 1 sd kecil esen vanila
- 100 gm cranberries dipotong kasar
Cara nak buat Cranberries Cornflakes Crunchy Cookies
- Putar gula dan butter sehingga sebati. Boleh gunakan senduk atau whisk. Kemudian masukkan telur dan esen vanila. Kacau lagi hingga sebati
- Kemudian masukkan campuran tepung, cornflakes, baking powder dan cranberries.
- Gaul hingga rata. Sapu nipis permukaan loyang dengan butter dan sudukan adunan cornflakes yg dah siap tadi. Tekan sedikit adunan dengan garfu sebg hiasan biskut.
- Panaskan oven selama 5 minit dengan suhu 160c bakar biskut selama 15-20 minit api atas bawah.
Sumber: Rozmaliza Omar dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)
4. Resepi Biskut Cornflakes Crunchy Choclate
Bahan-bahan
- 250g buttercup atau boleh guna planta
- 1 cawan gula aicing (tak suka manis boleh kurangkan jadi 3/4 cawan sahaja)
- 1 sudu kecil esen vanila
- 3/4 cawan tepung jagung
- 2 cawan tepung gandum
- Cornflakes secukupnya
- Chocolate chips
- Chocolate rice (optional)
- Almond cincang (optional)
Cara nak buat Biskut Cornflakes Crunchy Choclate
- Kacau sebati butter, gula aicing dan esen vanila. Guna senduk je. Jangan pukul sampai kembang.
- Kemudian masukkan tepung jagung dan tepung gandum sikit-sikit ye. Tak payah ayak bagai. Kacau sebati. Adunan memang lembik ye, jangan panik.
- Masukkan cornflakes, chocolate chips dan almond, gaul sebati.
- Sudukan adunan atas loyang yang dah disapu butter/ planta. Nak cubit-cubit guna jari jemari pun boleh. Lepastu nak golek-golekkan dalam baki cornflakes yang ada pun terserah dong. Bisa aja.
- Jarakkan sikit ye, biskut akan mengembang. Tapi dia punya kembang tu biasa-biasa je sebab kita tak guna soda bikarbonat dan baking powder.
- Sebelum tu, boleh panaskan oven dulu ye dalam 5-10 minit. Kemudian baru boleh bakar biskut kita, suhu 160’c masa 20minit atau ikut oven masing-masing ye (api atas bawah).
- Mula-mula keluar dari ovan biskut memang lembut, lepastu baru akan keras. Sejukkan dulu baru susun dalam balang.
- Kalau tak suka manis manis, boleh kurangkan sukatan gula aicing jadi 3/4 cawan ye.
Sumber: Syazlin Mansor dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)
Akhir kata
Biskut ini juga sesuai dijadikan kudapan, krup krap bunyi sampai habis sebalang!
Jom semak juga resepi biskut suji badam ini.
Selamat mencuba!