Kuih siput ialah sejenis kuih tradisional Melayu yang berbentuk seperti siput. Adunan kuih siput ditekan melalui acuan khas untuk menghasilkan bentuk siput yang unik, kemudian dibakar sehingga masak dan rangup. Bahan-bahan utama untuk membuat kuih siput termasuklah tepung gandum, gula, mentega, telur, dan sedikit esen vanila atau serbuk koko.

Untuk membuat kuih siput, mentega dan gula dikacau sehingga kembang dan gebu, kemudian telur dan perisa ditambah dan dikacau sehingga sebati. Tepung gandum kemudiannya dimasukkan sedikit demi sedikit dan diadun sehingga menjadi doh yang sekata. Doh kemudiannya dimasukkan ke dalam acuan kuih siput dan ditekan untuk membentuk kuih. Kuih siput kemudiannya dibakar dalam ketuhar sehingga masak dan rangup.

1. Resepi Kuih Siput Simple Guna 4 Bahan

Bahan-bahan

  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 1/2 sudu besar gula kastor
  • 1 sudu kecil garam halus
  • 3 sudu besar marjerin
  • Air sejuk secukupnya

Cara-cara

  1. Campurkan tepung gandum, gula, garam dan marjerin, gaul sebati semuanya.
  2. Kemudian campurkan air sejuk sedikit demi sedikit ke dalam campuran tadi.
  3. Bila doh sudah sebati, gentel kecil dahulu sebelum diterap di atas papan penerap siput.
  4. Bila semuanya siap, panaskan minyak dan goreng hingga keperangan.

Sumber: Nor Azliza Mohamed dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

2. Resepi Kuih Siput Rangup

Bahan-bahan

  • 1 kg tpg gandum
  • 1 cwn marjerin
  • 1/2 cwn castor sugar
  • 3 sb serbuk kari ikan/ daging
  • 1 sk garam
  • 1 bj telur
  • 1 kotak kecil santan (200ml)
  • Sedikit air sejuk (kocak bekas kotak santan tadi)
  • Daun kari secukupnya

Cara nak buat Kuih Siput Rangup

  1. Satukan semua bahan dan uli hingga jadi doh yang lembut.
  2. Tambahkan air sedikit demi sedikit jika doh terlalu keras.
  3. Gentel doh bulat kecil sehingga habis & terap di atas acuan kuih siput.
  4. Panaskan minyak yang banyak dalam kuali dan masukkan kuih siput.
  5. Bila siput hampir nak masak, baru masukkan daun kari.

Sumber: Nor Azliza Mohamed dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

3. Resepi Kuih Siput

Bahan-bahan

  • 1kg gandum
  • 1cwn majerin
  • Air secukupnya
  • Cili mesin
  • Bawang besar blend sekali dengan cilikering
  • 1bungkus rempah kari daging
  • Garam, gula dan ajinomoto
  • Daun kari

Cara nak buat Kuih Siput

  1. Mesin semua bahan hingga lembut biarkan adunan setengah jam tekan dgn acuan.
  2. Panaskan kuali minyak mesti banyak goreng hingga kekuningan.
  3. Masukkan daun kari kacau selalu untuk dapatkan warna yang sekata.
  4. Angkat biarkan sejuk baru simpan dalam bekas kedap udara.

Sumber: Che Aziah Daud dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

3. Resepi Kuih Siput Rangup

Bahan-bahan

Bahan A

  • 500 g tepung gandum
  • 50 g butter /margerin

Bahan B (kisar)

  • 50 g santan pekat
  • 120 g air biasa
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 biji bawang besar – saiz kecik
  • 1/2 sudu besar jintan putih @ serbuk kari
  • 4 biji cili padi @ cili kering, nak pedas, tambah
  • 25 g udang kering @ ikan bilis
  • 2 tangkai daun kari
  • 2 sudu teh gula
  • 1 1/2 sudu teh garam halus

Bahan C

  • Minyak untuk menggoreng
  • 2-3 tangkai daun kari

Cara nak buat Kuih Siput Rangup

  1. Gaul sebati tepung & butter hingga jadi macam serbuk roti.
  2. Blend Bahan B hingga agak halus.
  3. Satukan dengan tepung dan gaul sebati hinga membentuk doh. KALAU masih peroi, boleh tambah sedikit air. Hati-hati jangan terlalu lembik, nanti melekat time nak tenyeh.
  4. Tutup doh & rehatkan 15 min supaya bahan dalam doh sebati dan mudah ditenyeh.
  5. Guna acuan kuih siput, tenyeh sampai habis.
  6. Panaskan minyak, dan goreng hingga sedikit kekuningan. Pastikan api sederhana supaya bahagian dalam kuih siput masak sekata.
  7. Bila kuih siput sedia di angkat, taburkan sedikit daun kari. Bila bunyi daun kari dah senyap, angkat kuih siput ke dalam loyang yang dialas tisu.
  8. Kuih siput yang dah siap goreng, rehatkan biar betul sejuk, baru masukkan dalam bekas kedap udara.

Sumber: Shima Bakar dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

Selain Kuih Siput, terdapat pelbagai kuih lain yang juga popular pada musim perayaan Hari Raya Aidilfitri di Malaysia seperti kuih makmur, semperit, bahulu, bangkit dan suji. Berikut ialah penerangan ringkas tentang kuih-kuih ini:

Kuih Makmur

Kuih Makmur ialah sejenis biskut yang diperbuat daripada tepung gandum, mentega, gula halus, dan serbuk kacang. Biskut ini berbentuk bulat dan mempunyai tekstur yang rapuh serta rasa yang manis dan beraroma kacang. Kuih Makmur selalunya ditabur dengan gula halus sebelum dihidangkan.

Kuih Semperit

Kuih Semperit ialah sejenis biskut yang diperbuat daripada tepung gandum, mentega, gula halus, dan telur. Adunan biskut ini kemudiannya ditekan melalui acuan khas untuk menghasilkan bentuk-bentuk yang menarik seperti bunga atau daun. Kuih Semperit mempunyai tekstur yang rangup dan rasa yang manis.

Kuih Bahulu

Kuih Bahulu ialah sejenis kuih yang diperbuat daripada tepung gandum, gula, telur, dan sedikit esen vanila. Adunan kuih ini dituang ke dalam acuan bahulu yang berbentuk seperti kerang atau bunga, kemudian dibakar sehingga masak dan kekuningan. Kuih Bahulu mempunyai tekstur yang lembut dan gebu, serta rasa yang manis.

Kuih Bangkit

Kuih Bangkit ialah sejenis biskut yang diperbuat daripada tepung ubi kayu, santan, dan gula. Adunan biskut ini kemudiannya dibentuk menjadi bulatan kecil atau bentuk-bentuk lain, dan dibakar sehingga masak dan rangup. Kuih Bangkit mempunyai tekstur yang rapuh dan rasa yang manis.

Kuih Suji

Kuih Suji ialah sejenis kuih yang diperbuat daripada tepung gandum, gula, santan, dan daun pandan. Adunan kuih ini kemudiannya dikukus sehingga masak dan kenyal, dan dipotong menjadi bentuk segi empat tepat atau berlian. Kuih Suji mempunyai tekstur yang lembut dan kenyal, serta rasa yang manis dan beraroma pandan.

Seorang penulis bebas yang suka berkongsi bercerita terutamanya resepi masakan serta berkongsi resepi, tips memasak, dan trend makanan terkini.

Leave A Reply