4 Resepi Cucur Badak

Cucur badak adalah kuih tradisional Malaysia yang menggabungkan kelazatan ubi keledek yang manis dengan inti kelapa berempah yang pedas. Ia dibuat daripada doh ubi keledek yang diisi dengan inti kelapa berempah, kemudian digoreng dengan minyak penuh sehingga keemasan seperti donat berinti savoury.

Berasal dari Malaysia Utara, nama hidangan ini secara literal bermaksud “badak goreng” walaupun tiada kaitan dengan haiwan badak. Cucur badak merupakan kuih tradisional Melayu yang terkenal dan biasanya dihidangkan pada waktu minum petang kerana sifatnya yang mengenyangkan

1. Resepi Cucur Badak Frozen

Bahan-bahan

Bahan inti

  • 1 biji kelapa parut
  • 100 gram udang kering (rendam dan kisar)
  • 2 ulas bawang putih
  • 5 ulas bawang merah
  • 7 tangkai lada merah /cili kering rendam
  • 1 cm halia
  • 2 btg serai
  • 1 sudu teh serbuk kunyit
  • 4 sudu mkn gula
  • 1/2 sudu teh garam
  • Sedikit penambah perasa
  • 2 sudu mkn minyak masak

Bahan doh

  • 500 gram keledek oren (rebus dan lenyek) dalam 3 biji
  • 1-2 cawan tepung gandum(masuk sikit masa menguli)
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1/2 kg minyak masak untuk menggoreng

Cara nak buat Cucur Badak Frozen

Bahan inti

  1. Blender semua sekali kecuali kelapa.
  2. Campurkan semua bahan gaul rata dan masak di atas api yang perlahan sampai garing tapi masih lembab sikit dan ketepikan.

Bahan doh

  1. Bentukkan bulat dan isi inti.
  2. Kemudian goreng sekejap dalam 2 minit kanan kiri dan susun di atas tisu serap minyak..
  3. Boleh simpan dalam peti beku tahan 2 bulan. Nak goreng just defrost panaskan minyak dan goreng api perlahan.

Sumber: Nur Ayuni Syazira dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

2. Resepi Inti Cucur Badak

Bahan-bahan

  • 1biji kelapa parut putih shaja
  • Cili kering
  • 10biji cili padi
  • Serai 4btg
  • Halia 1 inci
  • Bwg putih 3ulas
  • Bwg merah besar 1biji
  • 100gram udg kepal atau udang kering
  • 1sudu bsr jintan manis
  • Garam secukup rasa
  • Setengah kilo gul

Cara nak buat Inti Cucur Badak

  1. Blend cili kering cili padi halia bawang besar bwng putih serai hingga halus kemudian masukkan udang kering atau udang kepal dan jintan manis blend sekejap saja.
  2. Panaskan kuali masukan bahan yang di blend tadi.
  3. Masak dengan api yang perlahan sehingga bahan yang diblend tadi masak dan kering sedikit.
  4. Kemudian masukkan gula dan garam secukup rasa.
  5. Masukkan kelapa seeloknya kelapa yang sedang buat inti.
  6. Masak sehingga kering.

Tepung

  1. Ubi keledek putih atau oren.
  2. Tepung gandum.
  3. Rebus ubi keledek hingga lembut masukkan sedikit garam.
  4. Tunggu hingga sejuk gaul dengan tepung gandum.
  5. Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
  6. Uli sehingga adunan tidak melekat pada tangan.
  7. Kemudian bentukkan adunan bulat.
  8. Buat lubang di tengah masukan inti.

Sumber: Nurul Asmidar dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

3. Resepi Cucur Badak Sukatan Cawan

Bahan-bahan

  • 3 cawan keledek yg dah dilenyek halus pastikan dh sejuk baru campur tpg
  • 1 1/2 cawan tpg selfraising ….sebatikan smpi jadi doh …
  • timbang doh 30 gram je
  • inti 1 sudu teh …sukatan metrik
  • inti kelapa pedas
  • 2 biji kelapa parut putih
  • 5 biji bawang kecik
  • 3 ulas bawang pjtih
  • 1/2 inci halia
  • 2 batang serai
  • 1 sudu besar jintan manis
  • segenggam udang kering
  • 15 ekor udang segar di goreng sebentar dan di tumbuk
  • 15 tangkai cili lering dibuang biji

Cara nak buat Cucur Badak Sukatan Cawan

  1. blender semua bahan kecuali kelapa
  2. panaskan minyak dan tumis hingga naik bau
  3. dan masukan garam gula sedikit perisa kacau sebati dan masukkan kelapa …
  4. masak hingga sedikit kering

Sumber: Jalilah JJ Homemade dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

4. Resepi Cucur Badak Rangup Diluar dan Lembut Didalam

Bahan-bahan

Bahan inti

  • Kelapa parut 300gram
  • Bawang besar 1
  • Bawang. Putih 2
  • Udang kering 2sb
  • Serai 4batang
  • Udang basah 3sb
  • Lada kisar 4sb
  • Gula garam perasa (optional)

Bahan doh

  • 1kg keledek kuning
  • 250gram tpg gandum
  • 1st baking powder (optional)
  • 2sb marjerin

Cara nak buat Cucur Badak Rangup Diluar dan Lembut Didalam

  1. Inti dimasak mcm biasa.
  2. Doh digaul & masa bentuk doh minyakkan tangan sedikit. Bentuk doh bulat & isi inti.
  3. Goreng dgn api perlahan.

Sumber: Norkhamsiah Zainal Abidin dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

Kepelbagaian Menu Menarik Sesuai Untuk Minum Petang

1. Cucur Udang

Cucur udang adalah cucur yang dihiasi dengan udang lengkap dengan kulitnya Kuih – Wikipedia. Hidangan ini popular kerana kombinasi unik antara adunan tepung yang rangup dengan udang segar yang memberikan rasa laut yang kuat.

2. Cucur Kodok

Cucur kodok adalah cucur pisang yang digoreng Kuih – Wikipedia. Nama yang unik ini merujuk kepada bentuknya yang menyerupai kodok apabila digoreng, dan popular kerana rasa pisang yang manis berpadu dengan adunan tepung yang rangup.

3. Curry Puff

Curry puff adalah pai kecil berisi kari, biasanya ayam atau kentang, dalam kulit pastri yang digoreng rendam atau dibakar Kuih – Wikipedia. Hidangan ini menjadi kegemaran ramai kerana perpaduan kulit yang rangup dengan inti kari yang beraroma kuat.

4. Kuih Keria

Kuih keria dibuat daripada ubi keledek, sama seperti cucur badak Malaysian traditional kuih that all Malaysian loves to eat!. Perbezaannya ialah kuih keria berbentuk donat dan disalut dengan gula, memberikan rasa manis yang pekat di luar dengan ubi keledek yang lembut di dalam.

5. Samosa

Samosa adalah antara kuih muih yang popular dan boleh didapati dalam pelbagai kedai 12 Malaysian Kuih Muih Shops That Sells All Your Favourite Local Delicacies | The Kind Helper. Hidangan ini terdiri daripada kulit nipis yang diisi dengan campuran sayuran atau daging, kemudian digoreng sehingga rangup dan keemasan.

Leave a Comment