Kuih lopes ialah sejenis kuih tradisional Melayu yang diperbuat daripada tepung pulut yang dikukus dan kemudiannya diuli bersama gula dan kelapa parut. Kuih ini berbentuk bulat atau segi tiga dan mempunyai tekstur yang kenyal dan lembut, dengan rasa yang manis. Kuih lopes selalunya diwarnakan dengan pewarna makanan hijau atau putih.

Bahan-bahan utama untuk membuat kuih lopes termasuklah tepung pulut, gula, kelapa parut, dan sedikit garam. Untuk membuat kuih ini, tepung pulut terlebih dahulu dikukus sehingga masak dan kemudiannya diuli bersama gula, kelapa parut, dan sedikit garam sehingga sebati. Adunan kemudiannya dibentuk menjadi bulatan kecil dan dikukus semula selama beberapa minit sehingga masak sepenuhnya.

1. Resepi Kuih Lopes Simple Guna Rice Cooker

Bahan-bahan

  • 4 cawan pulut
  • 4 1/2 cawan air masak + daun pandan (dikisar)
  • Sedikit garam
  • Pewarna hijau
  • Kelapa parut putih
  • Garam
  • 1 keping gula kabung
  • 1 1/2 cawan gula merah
  • 1/2 cawan gula putih
  • Sedikit air (ikut kepekatan)
  • Daun pandan

Cara-cara

  1. Basuh pulut, masukkan air daun pandan, pewarna hijau dan garam. Masak dalam rice cooker seperti memasak nasi biasa.
  2. Setelah masak, pindahkan pulut ke dalam loyang yang telah dilapik plastik, tekan padat dan tutup dengan cawan.
  3. Kukus kelapa putih seketika dan gaul dengan sedikit garam.
  4. Masak semua jenis gula di atas api hingga pekat.
  5. Gaul pulut dengan kelapa dan siram dengan kuah gula merah.

Sumber: Hidayah Jamaludin dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

2. Resepi Kuih Lopes Segera

Bahan-bahan

  • 5 cwn beras pulut
  • 5 cwn air daun pandan + pewarna hijau dan sedikit kapur

Cara nak buat Kuih Lopes Segera

  1. Bersihkan beras pulut dan tos kan.
  2. Satukan air pandan dan beras pulut kacau sampai kering air dah kering perlahankan api bila pulut dan masak letak dalam loyang yang di sapu sedikit minyak tekan pulut dengan senduk plastik smpi rata dan padat.
  3. Sejukkan seketika tekan pulut dengan cawan plastik dan lumur dengan kelapa parut yang digaul sedikit garam.
  4. Siap disertakan dengan air gula.

Sumber: Rohani Amir dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

3. Resepi Kuih Lopes (Kukus Dalam Loyang)

Bahan-bahan

  • 3 cawan beras pulut susu
  • 2 cawan santan sederhana cair
  • 5 helai daun pandan dimesin jadikan 1 cawan air pandan
  • 1/2 sdk garam
  • Sedikit pewarna hijau
  • Kelapa parut putih secukupnya gaul dengan sedikit garam dikukus sekejap

Cara nak buat Kuih Lopes (Kukus Dalam Loyang)

  1. Cuci beras pulut. Letak sedikit pewarna hijau dalam air rendaman pulut dan rendam selama 2 jam.
  2. Tos beras pulut dan masukkan dalam periuk pengukus. Kukus selama 30 minit dan sehingga naik wap.
  3. Angkat dan masukkan pulut kedalam mangkuk besar. Masukkan santan dan air daun pandan serta sedikit garam. Gaul sehingga betul² rata, biarkan santan meresap sekejap.
  4. Masukkan semula pulut kedalam loyang dan kukus lagi selama 15 minit.
  5. Potong bentuk segitiga dan gaul dengan kelapa parut putih. Makan bersama air gula melaka.

Sumber: Rozmaliza Omar dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

4. Resepi Kuih Lopes Batik

Bahan-bahan

Bahan A

  • 1 cawan pulut hitam
  • Air secukupnya ~ untuk merendam pulut hitam

Bahan B

  • 2 cawan beras pulut putih
  • 2 cawan santan cair
  • 1/2 cawan air pandan ~ kisar 3 helai daun pandan bersama air
  • 1 sudu kecil air kapur
  • 1/2 sudu kecil garam
  • Beberapa titis pewarna hijau
  • Air secukupnya ~ untuk merendam pulut

Bahan C

  • 1 biji kelapa parut
  • Garam secukup rasa

Bahan D (Air Gula Melaka)

  • 3 ketul gula melaka
  • 1/2 cawan gula merah
  • Gula pasir
  • 3 cawan air
  • 1 helai daun pandan – disimpul
  • Sedikit tepung jagung larutkan dengan sedikit air – untuk pekatkan air gula

Bahan E (Kuah Santan Pekat)

  • 3 cawan santan
  • 2 sudu besar tepung beras
  • 1 helai daun pandan – disimpul
  • Garam secukup rasa

Cara nak buat Kuih Lopes Batik

Bahan A

  1. Cuci pulut hitam dan rendam selama 3 jam.
  2. Cuci bersih dan toskan. Rebus pulut hitam sehingga empuk.
  3. Bila dah empuk cuci pulut hitam dengan cara lalu kan di air paip dan tapiskan. Biarkan sebentar.

Bahan B

  1. Cuci dan rendam pulut putih selama 1 jam bersama air secukupnya. Masukkan juga air kapur, garam dan pewarna hijau.
  2. Toskan pulut putih dan masukkan ke dalam loyang 10×10″ yang telah dialas plastik. Masukkan santan cair dan air daun pandan. Gaul sebati dan kukus pulut putih selama 30 minit.
  3. Apabila pulut masak campurkan pulut hitam yang direbus tadi dan gaul rata. Kukus lagi selama 20 minit.
  4. Angkat loyang dari periuk kukusan dan alas atas permukaan pulut dgn plastik atau daun pisang tekan-tekankan pulut supaya padat. Biarkan sejuk baru dipotong ikut bentuk yang anda suka.

Bahan C

1 . Campur kelapa parut dan garam. Gaul rata dan golekkan Kuih Lopes Batik ke dalam kelapa parut.

Bahan D – Air Gula Melaka

  1. Campurkan semua bahan kedalam periuk.
  2. Masak sehingga larut semua gula.
  3. Masukkan larutan tepung jagung untuk memekatkan air gula melaka jika tak suka boleh skip tepung jagung.
  4. Tapiskan dan sejukkan.

Bahan E – Kuah Santan Pekat

  1. Campurkan semua bahan ke dalam periuk. Kacau hingga sebati.
  2. Masak diatas api sederhana sehingga kuah santan masak dan agak pekat. Sejukkan dan boleh dimakan bersama Kuih Lopes Batik tadi.

Sumber: Mawar Wilsa dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

Selain Kuih Lopes, terdapat 5 kuih tradisional zaman dulu lain yang juga popular di Malaysia. Antaranya kuih-kuih tradisional zaman dahulu adalah seperti berikut:

Kuih Keria

Kuih Keria ialah sejenis kuih berbentuk bulat yang diperbuat daripada ubi keledek yang direbus dan dilenyek, kemudian diuli bersama gula dan sedikit garam. Kuih ini kemudiannya digoreng sehingga keperangan dan disalut dengan gula pasir, menghasilkan kuih yang rangup di luar dan lembut di dalam.

Kuih Dangai

Kuih Dangai ialah sejenis kuih yang diperbuat daripada pulut yang dikukus dan kemudiannya ditekan menjadi bentuk bulat dan nipis. Kuih ini kemudiannya dipotong menjadi segitiga dan digoreng sehingga rangup, dan disalut dengan gula atau sirap manis.

Kuih Karas

Kuih Karas ialah sejenis kuih yang diperbuat daripada tepung beras dan santan yang dimasak sehingga pekat, kemudian dituang ke dalam acuan berbentuk bulat dan dikukus sehingga masak. Kuih ini mempunyai tekstur yang lembut dan kenyal, dengan rasa yang manis dan beraroma santan.

Kuih Sepit

Kuih Sepit ialah sejenis kuih berbentuk sepit yang diperbuat daripada tepung gandum, gula, dan telur. Adunan kuih ini dituang ke dalam acuan khusus dan dibakar sehingga masak dan rangup. Kuih Sepit selalunya dihidangkan sebagai snek ringan atau hidangan pencuci mulut.

Kuih Bangkit

Kuih Bangkit ialah sejenis biskut tradisional yang diperbuat daripada tepung ubi kayu, santan, dan gula. Adunan biskut ini kemudiannya dibentuk menjadi bulatan kecil atau bentuk-bentuk lain, dan dibakar sehingga masak dan rangup. Kuih Bangkit selalunya dihidangkan semasa perayaan seperti Hari Raya Aidilfitri.

Seorang penulis bebas yang suka berkongsi bercerita terutamanya resepi masakan serta berkongsi resepi, tips memasak, dan trend makanan terkini.

Leave A Reply