Sos Thai Daun Ketumbar merupakan sos yang popular di Thailand dan Malaysia yang diperbuat daripada campuran daun ketumbar segar, cili hijau, limau nipis, bawang putih, dan garam. Ia biasanya digunakan sebagai sos celupan atau pencicah untuk makanan laut dan ayam bakar.

Untuk menyediakan sos ini, kisar halus semua bahan iaitu 2 cawan daun ketumbar, 3 biji cili hijau, 4 ulas bawang putih, jus dari 2 biji limau nipis, dan garam secukup rasa. Tambah sedikit air untuk mendapatkan kepekatan yang diingini.

1. Resepi Sos Thai Mudah

Bahan-bahan

  • Bawang putih 10ulas dicincang
  • Cili padi hijau dan merah ikut tahap nak pedas
  • 6 biji limau nipis
  • Sos nampla
  • Sugar palm
  • Garam sikit
  • Akar ketumbar diketuk
  • Daun ketumbar dihiris

Cara buat Sos Thai Mudah

  1. Campur semua bahan-bahan tadi.
  2. Kalau nak sedap sangai beras kemudian tumbuk manja, masa nak hidang tabur atas sos.

Sumber: Kunije Tnije dari Berkongsi Ilmu Kuih Muih & Masakan (BIKMM)

 

2.Resepi Sos Thai

Bahan-bahan

  • 250 gm cili padi merah** (anggaran pedas)
  • 125 gm cili besar **
  • 5 biji buah tomato ranum **
  • 1 labu bawang putih**
  • 1 tangkai daun ketumbar**
  • 450 ml air
  • 500 gm gula
  • 250 ml cuka
  • 1 sdt garam
  • 1 sdb tepung jagung
  • 3 batang akar daun ketumbar
  • Daun ketumbar dihiris kasar

Cara buat Sos Thai

  • Blend kesemua bahan² bertanda (jangan lumat sangat).
  • Masukkan bahan blend ke dalam periuk dan masuk gula, cuka, garam dan akar ketumbar.
  • Masak sampai mendidih dan sentiasa dikacau.
  • Akhir sekali masukkan tepung jagung yg dibancuh dgn sedikit air. Masak hingga sederhana pekat. Tutup api. Taburkan hirisan daun
  • ketumbar.
  • Sejukkan sebelum dimasukkan ke dalam botol.

Sumber: Rozmaliza Omar dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

 

3. Resepi Sos Creamy Hijau Ala Thai

Bahan-bahan

  • 2 rumpun daun ketumbar (sekali akar)
  • 3 ulas bawang putih
  • ½ cawan air biasa
  • 6-7 biji cili hijau
  • 1 sudu kecil sos ikan
  • 1-2 biji limau nipis (diambil jusnya sahaja)
  • 6-7 sudu besar mayonis

Cara buat Sos Creamy Hijau Ala Thai

  1. Daun ketumbar, air, cili hijau, sos ikan, mayonis dan jus limau di blend sekali.

Sumber: Fadzlin Adzlina dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

 

4. Resepi Sos Thai Menangis

Bahan-bahan

  • Sos tiram
  • Sos ikan
  • Gula melaka
  • Cili padi
  • Serbuk cili kasar
  • Lemon
  • Daun ketumbar*
  • Bawang merah*
  • Bawang putih*

Cara buat Sos Thai Menangis

  1. Cincang semua bahan yang bertanda *
  2. Campur semua bahan dan gaulkan.
  3. Sukatan semua ikut kesesuaian mengikut tekak.

Sumber: Musriani Modesto dari Masak Apa Hari Ni (MAHN)

 

Apa Lagi Jenis Sos Yang Ada?

Sos Thai Daun ketumbar sesuai dimakan hampir dengan semua makanan. Namun terdapat 5 lagi sos yang popular dan mudah untuk dicuba. Sos tersebut adalah:

1. Sos Nam Jim

Sos Nam Jim adalah sos yang diperbuat daripada cili merah, bawang putih, limau nipis, gula melaka dan ikan bilis. Sos ini sangat popular di selatan Thailand dan menjadi pilihan utama untuk hidangan makanan laut.

2. Sos Sriracha

Sos Sriracha merupakan sos cili yang diperbuat daripada cili merah, bawang putih, cuka, garam dan gula. Sos ini mempunyai rasa pedas dan masam yang seimbang, menjadikannya pilihan popular untuk pelbagai hidangan.

3. Sos Nam Prik Pao

Sos Nam Prik Pao adalah sos yang diperbuat daripada cili kering yang digoreng, bawang merah, bawang putih, belacan dan gula. Sos ini mempunyai rasa yang kompleks dengan gabungan rasa pedas, manis dan masam.

4. Sos Sweet Chili

Sos Sweet Chili adalah sos yang diperbuat daripada cili merah, bawang putih, gula dan cuka. Sos ini mempunyai kombinasi rasa manis dan pedas yang seimbang, sesuai untuk pelbagai hidangan.

5. Sos Nam Pla Prik

Sos Nam Pla Prik adalah campuran cili, limau nipis, dan pelbagai rempah. Sos ini mempunyai rasa yang kompleks dan lazat, sesuai untuk hidangan makanan laut dan ayam.

Seorang penulis bebas yang suka berkongsi bercerita terutamanya resepi masakan serta berkongsi resepi, tips memasak, dan trend makanan terkini.

Leave A Reply